Vissza a lap tetejére

Közös Többszörös a Design Hét Budapest 2016 keretében

Kategóriák

2016. szeptember 15.

A Design Hét Budapest 2016 keretében idén már második alkalommal jelentkezik a Közös Többszörös című kiállítás a MAXCity Lakberendezési Áruházban. A második emeleti kiállítótérben olyan projekteknek adunk helyet, amelyek a design eszközeivel igyekeznek egy sokszínűbb és elfogadóbb világot létrehozni. A kiállított projektek közös ismertetőjegye, hogy egyedi módon vonják be különleges, hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő embertársainkat a munkafolyamatba, velük közösen gondolkodva vagy hihetetlen precíz manufakturális tudásukat hasznosítva hoznak létre olyan termékeket, amelyek mindannyiunk számára értéket képviselnek. A hazai kiállítók ez alkalommal három, a Visegrádi Négyek országaiból származó külföldi vendéggel egészül ki így helyezve európai perspektívába a témát.

A kiállítás ideje: 2016. szeptember 29. - október 2.
Megnyitó: 2016. szeptember 29. 18 óra
Szakmai beszélgetés: 2016. október 1., 16.00

A szakmai beszélgetés során a kiállítók mesélnek az eddigi útjukról, és arról, hogy merre tartanak. A kiállítás védnökei és a beszélgetés vezetői Balla Eszter színművésznő, és Martinkó József építészeti- és design szakíró, az Octogon Magazin vezető szerkesztője.

„Egyre szélesedő nyílvánosság előtt zajlik eszmecsere a kortárs design kultúrális, illetve a kortárs design társadalmi szerepéről. Akik tervezőként, eméleti szakemberként vagy éppen vállakozóként foglakoznak a designnal, tárgyalkotással ugyanis még mindig azt tapasztalják, hogy több olyan makacs félreértés, előítélet él a köztudatban, ami megakadályozza az érdemi együttműködést. Ez a kiállítás arra szolgál, hogy a különféle design területek közül kijelőlje azt a legfontosabb területet, ami a kölcsönös megértésben és elfogadásban a leghatékonyabban segíthet. A design, a tervezés, az alkotás folyamata ugyanis jó apropó, illetve megfelelő „közös nyelv” ahhoz, hogy különféle világok találkozzanak egymással, valamint hogy ezek a világok megértsék egymást. A design nem más, mint a közös problémák, a közös kihívások, illetve a közös megoldások, közös válaszok univerzuma.”  (Martinkó József)    Kiállítók:

  • Remodel Szegeden működő nonprofit társadalmi vállalkozás, mely használt, régi és antik jellegű bútorok kortárs szemléletű felújítását végzi pályakezdő fiatalok foglalkoztatásával.
  • Maacraft A MAACRAFT foglalkoztatási programjában autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok designerek segítségével készítenek egyedi termékeket. 
  • Segítő Vásárlás Designerek által tervezett, fogyatékkal élők vagy megváltozott munkaképességűk által készített, minőségi használati- és ajándéktárgyak értékesítése saját brandként.
  • Portfel (PL)- Pénztárca vakok számára fejlesztve
  • Prace Domowe (PL)- Design projekt: termékfejlesztés egy idősek otthonával közösen a tervezéstől a kivitelezésig.
  • MEMONIK (SLO)- Vakok és látók közös játékát lehetővé tévő memóriatábla

A kiállítás szeptember 29. - október 2. között tekinthető meg a MAXCity Lakberendezési Áruházban (2024, Törökbálint, Tópark u. 1/a) a második emeleti 230-as teremben. Nyitva tartás hétfőtől szombatig 10-00-20.00, vasárnap 10.00-19.00.

Vissza
EN