Vissza a lap tetejére

Aktualitások

Kategóriák

2021.11.30.

Pihe-puha otthon: fókuszban a lakástextilek

Biztonságot, nyugalmat, az óvó fészek melegét várjuk tőle – természetes hát, hogy igyekszünk minél alaposabban kibélelni otthonunkat. Lágy, bolyhos, bársonyos anyagokkal vesszük körül magunkat... Olvasd tovább!

Tovább
2021.11.14.

5. Hogyan lesz egy iroda fókuszált munkavégzésre és jóllétre is alkalmas? | Design Komplex Podcast

Neked milyen az irodád? Inspirál, ha bemész? Akár munkaidő után is szeretnél ott maradni a kollégákkal beszélgetni, feltöltődni? Ha van olyan kérdés, amire nemmel válaszoltál, akkor mi megmutatjuk, hogy egy iroda lehet másmilyen is!

Tovább
2021.11.05.

Stílusok fúziója – az eklektika

Tipikus eset, amikor egy pár azzal a problémával keresi fel a lakberendezőt, hogy teljesen más a stílusuk össze kéne fésülni a kettőt. A helyzetet sokszor még tovább bonyolítja, hogy meg szeretnék tartani az örökölt vagy hirtelen felindulásból megvett, de színben, mintában, anyagban és stílusban egymáshoz egyáltalán nem passzoló bútorokat és kiegészítőket.

Tovább
2021.10.20.

A műanyag humoros géniusza: Eero Aarnio

Talán túlzás a finn mestert a vicces plasztikformák zsenijének titulálni, lévén más anyaggal is dolgozik, a világsikert azonban nem azok, hanem a stilizált műanyagállatok és a retró stílusú gömbfotelek hozták meg számára, ezt kár is lenne letagadni.

Tovább
2021.10.07.

Pirossal magabiztosan

A tűz és a vér színe. Elegáns és merész. A sok elnyom, a kevés kiemel. A vörös örök, sosem megy ki a divatból. Vonzza a tekintetet és érzelmek egész sorát váltja ki.

Tovább
2021.09.30.

A szokatlan formák szerelmese: Ron Arad

Dizájner, építész vagy tanár? Talán ő maga sem tudná megmondani, melyik is leginkább. Az izraeli származású művész bármibe is fog, azt ki szeretné maxolni, ez egyértelműen látszik.

Tovább
2021.09.20.

​A fekete - minden színek királynője

A címadó megállapítás nem más, mint a híres impresszionista festő, Renoir konklúziója, holott a feketét a színelmélet nem tekinti színnek, hanem – a fehérrel és a szürke összes árnyalatával együtt – akromatikusnak, semleges színűnek tartja.

Tovább
2021.09.06.

Az art deco: luxus – haladó szellemben

Az art deco elnevezés a francia arts décoratifs (díszítőművészetek) rövidítése, amelyet az 1925-ben Párizsban megrendezett Nemzetközi Iparművészeti Kiállítás (Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) óta használnak az irányzatra.

Tovább
2021.08.25.

Kertkisokos kezdő parkosítóknak

A lakóterünk és az exteriőr szervesen összekapcsolódnak, együttes harmóniájuk adja meg otthonunk hangulatát, legyen itt szó bármilyen kerttípusról is.

Tovább
2021.08.23.

Minden a természet adta anyagokról!

Manapság elsősorban mesterséges anyagokat használunk, de régebben, nagyanyáink korában a házak és belső berendezéseik, a használati tárgyaik is mind-mind természetes anyagokból készültek. Hogy milyen anyagokat használtak, az az adottságoktól, illetve a terület természeti erőforrásaitól függött. Napjainkban szerencsére látható a törekvés, és a trendek is azt mutatják, hogy védve környezetünket és egészségünket, igyekszünk minél inkább az organikus anyagokat előnyben részesíteni.

Tovább
2021.08.12.

​A rebellis retró

Gyakran halljuk, emlegetjük a retró szót, de tudjuk-e pontosan, mit is takar? Maga a jelző a retrospektív kifejezésből ered, melynek jelentése: visszatekintő. Kattints a folytatásért!

Tovább
2021.08.06.

​Színspiráció: A neon

A neonszínek fényreklámokra emlékeztető, különösen telített, már-már világító színek. Kinek ne ugrana be azonnal a 80-asak években népszerű (később méltán rettegett) szövegkiemelő-sárga, reklámzöld, neonrózsaszín trió?

Tovább
2021.07.19.

A vidék ezer arca

A country lakberendezési stílus alapvetően az egyszerű vidéki életérzést adja vissza. Fő törekvése a békés és harmóniát sugárzó otthon, a kulcsszó az egyszerűség és a praktikum.

Tovább
2021.07.15.

A citrusok színvilága odahaza

Az aranyló szín a Napot szimbolizálja, ami boldogságot és örömet sugároz, élénkítő hatású és önbizalomerősítő. Jókedvre derít, mivel a nyarat és a gondtalanságot idézi.

Tovább
2021.07.11.

A magyar formatervezőnő, aki Amerikában lett sztár: Eva Zeisel

Sok külföldre szakadt, majd ott befutott és karriert csinált magyar művész nevét soha nem ismeri meg a hazai átlagember. Zeisel Évával nem így történt.

Tovább
2021.07.07.

Az otthonod a Te világod

Vannak olyan berögződések, amelyek nagyon nehezen változnak. Ilyen például „a kevesebb néha több” szinte már szólás-mondássá intézményesült közhelye, avagy a „nagypolgári” kifejezés teljesen fonák értelmezése.

Tovább
2021.06.30.

Rózsás tereket mindenkinek - A rózsaszínek a lakberendezésben

A rózsaszín egy sokoldalú és szórakoztató szín, amivel remekül lehet dekorálni az otthon bármely helyiségét. Igen, tényleg bárhol lehet használni.

Tovább
2021.06.17.

Itt a nyár, irány a nyaraló!

​A nyaralás lényege a pihenés, a nyaralód dizájnja pedig akkor jó, ha ebben segít téged és még szép is. A tervezése talán abban tér el leginkább az otthonétól, hogy általában kisebb tér áll rendelkezésre és a fókusz itt kizárólag a kikapcsolódáson van.

Tovább
2021.06.10.

Ha tavasz, akkor pasztell – Otthonfrissítő tippek

A pasztellek a lakberendezők „titkos” fegyverei erre az esetre, mert nem nyomják el a többi tárgyat, sokkal inkább kiemelik azokat, miközben finoman egységesítik a teret.

Tovább
2021.06.03.

A sztárépítész, aki a Temze-part bárója lett: Lord Norman Foster

Elég csak eltölteni egy hétvégét Londonban, amelyen olyannyira rajta hagyta a kézjegyét, hogy lassan át is nevezhetnék Norman Foster Cityre a várost.

Tovább
2021.06.02.

Green living – Kezdő lépések a fenntartható otthon kialakításához

A zöld szemléletmód a lakberendezésben is egyre nagyobb teret nyer. A környezettudatos anyagok felhasználása mellett, fontos az energiatakarékosság és a bútorok hosszú élettartama.

Tovább
2021.05.19.

A közösen eltöltött minőségi szabadidő centruma: a nappali

A nappali otthonunk központi helyisége: szabadidejében itt gyűlik össze a család apraja-nagyja, itt fogadjuk vendégeinket – igazi közösségi tér tehát.

Tovább
2021.05.05.

A „klasszikus stílus”

Nem kell megijedni a klasszikus stílus kifejezéstől. A klasszikus bútorok között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Tovább
2021.05.03.

Az op-art, avagy a szemfényvesztés művészete

Az op-art az „optical art” kifejezésből eredő elnevezés – az optikai csalódásokra alapuló vizuális művészetek ihlette stílus. Alapgondolata az ember térérzetének és térszemléletének alakítása.

Tovább
2021.04.29.

A zöld szín: a természet pazar ajándéka

A zöld színt elsősorban a természettel azonosítjuk, ami egyáltalán nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy leggyakrabban a nyugalom vagy az üdeség képzetét ébreszti bennünk. Ez a legpihentetőbb szín, mert a legkevésbé terheli meg szemünket. Szimbolizálja továbbá a fiatalságot, az egészséget, a biztonságot.

Tovább
2021.04.25.

A születésileg spanyol, döntése szerint olasz dizájnfenomén: Patricia Urquiola

Szinte felsorolni is képtelenség, hány közismert dizájncégnek, mennyi mindent tervezett a világ jelenleg talán egyik legnevesebb formatervezője: az idén épp 60 éves Patricia Urquiola. Mi azért most itt mégiscsak kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül összeszedjünk valamit a már így is hatalmas életműből.

Tovább
2021.04.20.

Innovatív megoldások a konyhában

A családi élet fő helyszínének tervezése kemény dió, meg kell felelnie az ergonómia követelményeknek, a használatának egyszerűnek kell lennie és egyszerre több ember igényeit kell kiszolgálnia.

Tovább
2021.04.14.

A kék árnyalatai

A színek befolyásolják a hangulatunkat és az érzéseinket, ezért használatuk fontos tényező a belsőépítészetben is. Tudj meg mindent a kék színről!

Tovább
2021.04.01.

Otthonfűszer? Hello, Orientál!

Ahogy a rizsnek sem árt a curry, úgy a környezetünket is fűszerezhetjük a keleti otthonok praktikáival.

Tovább
2021.03.28.

Tükröm, tükröm...

Akár funkcionális, akár dekorációs célra is használjuk a tükröt, megfelelő stílusú keretben bármilyen enteriőrben hasznos és elegáns kiegészítő.

Tovább
2021.03.21.

​A szürrealista dekoráció atyja: Piero Fornasetti

Az 1913-ban született milánói művész elsősorban festőként és grafikusként tekintett önmagára, nem így mindenki más, aki számára a híres vezetéknév immár egy nemzetközi dizájnmárkát takar. Márciusi design história cikkünkből megismerheted a szürrealista dekoráció atyját, Piero Fornasettit!

Tovább
2021.03.17.

FÜRDŐSZOBA: A relaxáció színtere

A fürdőszoba nélkülözhetetlen helyisége otthonunknak. Itt kezdjük reggeleinket, és a nap végeztél itt töltjük lefekvés előtti időnket. Andok Zsuzsanna lakberendező cikkéből megtudhatod, mitől lesz jó a fürdőszobád!

Tovább
2021.03.03.

Egyszerűség és időtlen esztétika: a minimál design

Manapság mindenki ismeri a „kevesebb több” kifejezést, a minimalizmus fogalmát. Szinte bármire alkalmazható: az építészet belsőépítészettől a művészeten át az életstílusig.

Tovább
2021.03.03.

A hálószoba: ahol az életünk egyharmadát töltjük

A hálószoba a nyugodt, zavartalan pihenés szentélye, ahol éjszakánként ideális esetben nyolc órát is eltöltünk – életünk egyharmadát. Pihenj és inspirálódj velünk!

Tovább
2021.02.28.

A modern amerikai glamúr félistene: Jonathan Adler

2021-ben egy új blogcikk sorozatot indítottunk útjára: minden hónapban kiemelünk egy világhírű dizájnert, akit igyekszünk minél alaposabban megismertetni. Februárban következzen a keramikusból lett sztárdizájner!

Tovább
2021.02.22.

Szürke-sárga színek a lakberendezésben

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd? Mindegy, lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk újonnan induló sorozatunkban!

Tovább
2020.01.29.

70 éves a finn dizájncég: boldog szülinapot, Marimekko!

Design história: Idén egy új sorozatba kezdünk, minden hónapban kiemelünk egy világhírű dizájnert, akit igyekszünk minél alaposabban megismertetni az érdeklődőkkel.

Tovább
EN