Vissza a lap tetejére

A hálószoba: ahol az életünk egyharmadát töltjük

Kategóriák

2021.03.03.

Inspirálódj a MaxCity-vel! Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Mindegy is, a lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk blog sorozatunkban, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!


Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

A hálószoba a nyugodt, zavartalan pihenés szentélye, ahol éjszakánként ideális esetben nyolc órát is eltöltünk – életünk egyharmadát. A napi fáradalmakat követő regenerálódáson kívül gyakran itt öltözködünk, olvasgatunk, meditálunk, ezért fontos, hogy ebben a helyiségben minden a kényelmünket, ellazulásunkat szolgálja.

Otthonunk egyik legintimebb területéről van szó, ahova bepillantani csak kevesek privilégiuma, így kialakításakor teljes mértékben megvalósíthatjuk önmagunkat. Berendezése előtt tegyük fel magunknak a legfontosabb kérdéseket! Milyen hangulatot árasszon? Természet ihlette zen zónában szeretnénk pihenni vagy inkább bársonnyal bélelt budoárban simulnánk Morpheus (és kedvesünk) ölelő karjaiba? Milyen színeket kívánunk magunk körül látni? Meleg semleges árnyalatokat választva biztosan nem tévedünk, hiszen a finom homokszín, lágy agyagbarna, puha gombaszürke, szelíd őzbarna, dús vajsárga vagy kellemes tojáshéjszín megnyugtató, barátságos fészek képzetét keltik. (Ne felejtsük, hogy mindannyian másképp érzékeljük a színeket, s lehet, hogy valaki éppen a hűvösebb kékek, vízzöldek ringatásában érzi jól magát.) Ha hálónk tájolása nem a legszerencsésebb, azaz nem keleti, ugyanazon szín melegebb vagy hidegebb árnyalataival ezt is kompenzálhatjuk. Mindenképpen kerüljük azonban a harsány, vibráló, ezért nyugtalanító színeket, mintákat!

A padlót melegburkolattal (akár talpat simogató parafával), süppedős kilépővel vagy (akár új technológiákkal készült faltól-falig) szőnyeggel tehetjük barátságosabbá.

Hogyan rendezzük be a hálószobát?


A kényelmes hálószoba bútorai közé tartozik a praktikus éjjeliszekrény (párban vagy éppen kellemes aszimmetriát teremtve, szólóban), a fehérneműs komód (akkor is legyen, ha van külön gardróbszobánk) és a tágas gardróbszekrény (amennyiben ruhatárunk máshol nem helyezhető el). Ha elfér, jó szolgálatot tesz egy szerényen meghúzódó szobainas, de az ágy végében elhelyezett pad is. 

A főszereplő azonban vitathatatlanul az ágy.

Roppant széles palettáról válogathatunk: a kárpitozott franciaágy a legkisebb hálót is szépen felöltözteti, az allergiások azonban inkább mondjanak le róla (ahogyan a mesébe illő baldachinos ágytípusról is) egy letisztult formájú, fából készült ágykeret, platformágy, netán keleti eredetű futonágy javára, esetleg a (mű)bőrből készült bevonat mellett tegyék le voksukat. Az egyszerűtől az igazán részletgazdagig terjedő formákkal díszített kovácsoltvas ágyak karakteres, autentikus mediterrán vagy nosztalgikus, romantikus enteriőrökbe illenek. Egyre gyakrabban találkozunk hazánkban is a legmagasabb komfortfokozatot kínáló boxspring ágytípussal, melynek kerete maga is rugós matracként funkcionál, kiegészülve egy további, alvási szokásainknak megfelelő matraccal. Ez utóbbi olyan fontos kiegészítője minden ágynak, mint a cipő az öltözetünknek: a lehető legkényelmesebb legyen! Kihúzható kanapét vagy szekrényágyat ne válasszunk hosszú távú fekvőbútornak! A rendszerint látványos és dekoratív ágytámla hosszú történelmi múltra tekint vissza, és mindmáig népszerű. Bravúros formatervezők keze nyomán gyakran lerakó- vagy tárolófelület is egyben. Izgalmas és egyedi fókuszponttá avanzsálhat, ha úttörő megoldásként például kortárs festők alkotásait dolgoztatjuk kárpitanyagára. 
 

A tökéletes ágy kiválasztása: mire figyeljünk?


Az ideális ágy kiválasztásakor az anyag és a stílus mellett fontos szempont a méret is: optimális esetben az ágy három oldalról körüljárható (így az ágyazás is könnyebb), a kényelmes közlekedéshez szükséges hely pedig legalább 60 cm.

Kislakásokba érdemes ágyneműtartós vagy oldalsó tárolófakkokkal ellátott modellt választani.
Ha nem vagyunk helyszűkében, akár kerek formájú ágyunk is lehet, bár a szokatlan forma szűkítheti lehetőségeinket a hálószobával harmonizáló ágynemű beszerzésekor.

Finom függönyökkel, meghitt helyi- és hangulatfényekkel, nyugalmat árasztó, inkább kevés, mint sok dekorációs tárggyal, egy szép növénykompozícióval tehetjük fel a pontot az i-re, hogy álmunk igazán édes legyen otthonunk eme védett zugában.
 

Válaszd ki álmaid ágyát a MaxCity-ben!


A MaxCity üzleteinek perémium ágy, bútor és lakberendezési kiegészítő kínálatából garantáltan berendezheted ámaid hálószobáját!



Cattelan Italia - Adam ágy melegszürke színű bőrrel kárpitozva, kontrasztos szegélydíszítéssel, fa lábakkal; a szürke izgalmasan rétegelt árnyalatai kellemes, lágy kontrasztot alkotnak a padlóburkolat és a szőnyeg natúr tónusaival és a kisbútorok finom, fehér sziluettjével, míg az ágytámla narancsszínű szegélye csipetnyi rafinált pikantériát csempész az enteriőrbe (forgalmazó: Desidea)



Bretz – Eclair ágy változatos színű, szimmetrikusan vagy aszimmetrikusan elrendezhető fejvégmodulokkal, melyek lekerekített formavilágát az egyik legkedveltebb francia sütemény ihlette; a hűvös kék és szürke árnyalatokat barátságosabbá teszi a padló szép rajzolatú melegburkolata és a kerekded bútorelemek játékossága (forgalmazó: Bretz Brand Store / Indagroup)



Temahome – Float ágy teljesen letisztult, puritán, mégis szemet gyönyörködtető vonalakkal; a légies, könnyed látványt fokozza, hogy a fekvőbútor a lebegés érzetét kelti (forgalmazó: IDdesign)



Natuzzi Italia – Ergo ágy, a legmodernebb technológia, az organikus formavilág és a fenntartható anyagok (felelős erdőgazdálkodásból származó fa, len, gyapjú és pamut, természetes viasz, alumínium) ötvözésének remeke; a finom vonalvezetés, a natúr színek és természetes textúrák együtt igazi zen hangulatot teremtenek (forgalmazó: Natuzzi Magyarország)



Natuzzi Italia – Dolcevita ágy Fellini filmjeinek világát idéző retro – glamour stílusban, puha, tűzött fejvéggel, igazán különleges és meglepő, ínyenceknek való enteriőr főszereplőjeként (forgalmazó: Natuzzi Magyarország)



KARE Design – Muscat ágy tömör mangófából, porfestett acél lábakkal, finoman izgalmas vésett sormintával, bátor önkifejezésre valló, karakteres hálóban elhelyezve, ahol a mélylila és az aranysárga komplementer színpár kontrasztját a fa meleg tónusai kellemes egzotikummal fűszerezik (forgalmazó: KARE Budapest)



BoConcept – Gent ágy az átlagosnál nagyobb, modern vonalvezetésű fejtámlával,  a megemelhető ágyrács alatt rengeteg tárolóhellyel a szezonális takarók vagy a pótágynemű számára (forgalmazó: BoConcept Magyarország)



Hypnos – Affinity Alpaca ágy, melynek szerkezetében egy évszázad tapasztalata és kényelemre való törekvése rejlik: a boxspring ágy egymástól függetlenül működő, textilzsákokba helyezett rugókat tartalmaz, amelyek több rétegben, egymástól elválasztva támasztják alá a testet; a matracokban a táskarugók alatt és felett a legkiválóbb minőségű természetes tömőanyagok találhatók (gyapjú, selyem, kasmír, pamut) - nem csoda, hogy közel egy évszázada a brit királyi udvart is kényeztetik a márka termékei (forgalmazó: Soul Interiors)



Cattelan Italia – Matisse ágy puha, fehér bőrkárpittal bevonva, amely finoman hangsúlyozza a fejtámla éteri, kecses vonalát; a különleges fekvőbútor egyértelműen fókuszpontot jelent, mégis pillekönnyűnek hat a visszafogott, hivalkodástól mentes, ezért kifinomult luxussal hívogató enteriőrben (forgalmazó: Desidea)



Tonin Casa – Ambra ágy szépen ívelt, füles fejtámlával, a feminin és maszkulin jegyek kellemes egyvelegét felvonultató, exkluzív eleganciát sugalló enteriőrben elhelyezve (forgalmazó: TH Design)



Müüska Art Home - Design Dreaming franciaágy egyedi, monumentális, meghökkentően izgalmas fejvéggel; a KARE Design bemutatótermében kiállított darabot kortárs festőművész különleges minőségű, bársonyos anyagra nyomott alkotása díszíti (koncepció: MÜÜSKA Art Home)

Vissza
EN