Vissza a lap tetejére

A kék árnyalatai

Kategóriák

2021.04.14.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!


Előző cikkeinkben szó esett a szürke és sárga színekről, a hálószobáról, intim zónánk szentélyéről, a fürdőszobáról és a tükrökrőlminimál designról, valamint az orientális lakberendezési stílusról. Következzen most egy újabb szín!


A kék árnyalatai


Szerző: Andok Zsuzsanna lakberendező

A színek befolyásolják a hangulatunkat és az érzéseinket, ezért használatuk fontos tényező a belsőépítészetben is. Egy-egy helyiség hangulatát, a tér érzetét a színválasztással, illetve a szín világos vagy sötét árnyalatával tudjuk befolyásolni.A kék az elsődleges színek egyike. Az elsődleges szín azt jelenti, hogy nem keverhetőek ki más színekből, viszont belőlük más színeket tudunk létrehozni. Felhasználásukkal letisztult, akár drámai enteriőrt is kialakíthatunk.A kék árnyalatai: acél, égszín, azúr, halvány, sötét, ultramarin, türkiz, és még sorolhatnánk.
A sötétebb tónusaival karakteresebb, elegánsabb, míg a pasztellekkel, világosabbakkal fiatalos és vidám enteriőrt alakíthatunk ki.A kék szín szín hűvös és nyugtató. Kutatások szerint elősegíti a koncentrációt, kreativitást, kedvez a logikus, a pozitív gondolkodásnak. Kék környezetben megnyugszunk, elmélyülünk, emellett jellemzője még a frissesség, a tisztaság és a világosság.

Éppen ezért otthonunk bármely helyiségében használhatjuk: akár a nappaliban, hálóban, konyhában, még a dolgozóban is. Mivel a víz színe is kék, ezért a fürdőben való alkalmazása során lehetünk bátrabbak, csak tartsuk szem előtt a „kevesebb több” elvét.Akármennyire is szeretjük a kék színt, arra vigyázzunk, hogy ne csak önmagában, illetve különböző árnyalatival használjuk, mert könnyen egyhangú, komor lesz a tér. Kombináljuk fehérrel vagy semleges színekkel, ezzel barátságos légkört teremtünk.Képek forrása: Harlequin Fabrics / Sanderson
 

Válogass a MaxCity Shop kék bútorai közül!
EMBRACE SZÉK, SÖTÉTKÉK BÁRSONY
IDdesign
81 300 FtFIRENZE ÁGYNEMŰTARTÓS ÁGY

Rio art & design
327 300 FtHANGOUT PIHENŐSZÉK + LÁBTARTÓ

Indagroup Kft.
1 471 200 FtOSAKA KANAPÉ

BoConceot
834 400 Ft

Vissza
EN