Vissza a lap tetejére

A zöld szín: a természet pazar ajándéka

Kategóriák

2021.04.29.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

Előző cikkeinkben szó esett a szürke és sárga, illetve a kék színről, a hálószobáról, intim zónánk szentélyéről, a fürdőszobáról és a tükrökről, a konyháról, a minimál designról, valamint az orientális lakberendezési stílusról
Következzen most egy újabb szín!
 

A zöld szín: a természet pazar ajándéka


Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

A bennünket körülvevő színek bűverővel bírnak: befolyásolják hangulatunkat, érzelmeinket, viselkedésünket. Noha – bizonyítottan – mindannyian különbözőképpen érzékeljük őket, a legtöbb emberből hasonló reakciókat váltanak ki, s a hozzájuk társított asszociációk köre is rokon.
 

Nyugalom és frissesség


A zöld színt elsősorban a természettel azonosítjuk, ami egyáltalán nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy leggyakrabban a nyugalom vagy az üdeség képzetét ébreszti bennünk. Ez a legpihentetőbb szín, mert a legkevésbé terheli meg szemünket. Szimbolizálja továbbá a fiatalságot, az egészséget, a biztonságot. 

A zöld az úgynevezett másodlagos színek közé tartozik: két tiszta szín, a sárga és a kék keveréke. Alapvetően a hideg színek csoportjába soroljuk, de attól függően, hogy melyik alapszín dominál benne, számtalan napos, meleg, illetve vizes, hűvös, akár ezüstös árnyalata létezik: a mohazöld, a babérzöld, az olívaszín, a papagáj- vagy a csízzöld például melegebb sárgászöldek, míg a fenyőzöld, a penész- és mandulazöld, a tó- és tengerzöld hideg kékeszöld árnyalatok.

Minél világosabb a zöld, annál üdébb és frissebb (almazöld, mentazöld), míg sötétebb tónusai (erdőzöld, postazöld) inkább józanok és megnyugtatóak.

Nincs olyan tér, ahova ne illene, ezért rengeteg lehetőséget rejt magában. Nagy felületen érdemes körültekintően bánni vele.Enteriőrben való alkalmazása során vegyük figyelembe az egyes tónusok ránk gyakorolt hatását: válasszunk energetizáló, friss zöldeket azokba a helyiségekbe, ahol aktívnak és ébernek kell lennünk (például a dolgozóba), csendesebb, tompább árnyalatokat pedig oda, ahol megpihenünk (a hálóba). 


 

Stílusok és színpreferenciák


Az egyes lakberendezési stílusok is más és más zöldeket részesítenek előnyben.

A klasszikus stílus szívesen nyúl a kimért, finom, gyakran szürkébe hajló árnyalatokhoz, például a zsályaszínhez vagy a franciaszürkéhez (mely neve ellenére sokkal inkább zöld, mint szürke). A zöld falszín kiváló alapot jelent a műtárgyakhoz és festményekhez, mivel karaktere látványosan kiemeli őket. A krémes, lágy tónusok – mint a pisztácia – könnyed, nőies eleganciát sugallnak.
Az újra felfedezett midcentury modern rajong a meleg, tompa olívazöldért, amely tökéletes ellenpontja a stílus által kedvelt élénk narancsszínnek, és szépen illeszkedik a fafelületek természetes tónusaihoz is.A glamour csillogó világához mi más illene jobban a drágakövek és ásványok mesés árnyalatainál? A divatos smaragd-, opál- vagy jádezöldeken túl az ínyencek a francia likőrt idéző rafinált chartreuse vagy a misztikus malachitzöld árnyalatokat is választhatják egy-egy különleges bútordarabon, hangsúlyozandó felületen – a hatás nem marad el.A töretlen népszerűségnek örvendő skandináv stílusba – a növényeken kívül – becsempészhetjük a levelek színeit egy-egy fegyelmezettebb botanikus ihletésű tapéta vagy ikonikus finn üvegcsoda révén is. Az északi erdők temérdek zöldjén túl a szürkébe hajló mohaszín vagy a tört zuzmózöld ugyancsak telitalálat. Ha vidékies, nosztalgikus stílusra vágyunk, finom pasztellekkel érhetjük el a legjobb eredményt, melyek sokkal beszédesebbek, mint az erőltetett feliratokkal békebeliségre utaló, nem autentikus dekortárgyak.Letisztult, modern otthonokban kellemes légkört teremtenek az üde, fiatalos zöldek, lágyítva a szigorú mértani formákat.Ha játékossággal és némi extravaganciával fűszereznénk a „kevesebb több” elvét hirdető tereket, elég egy jól megválasztott dizájndarabon megjeleníteni a zöldet.A természetet szomjazó apró (akár panel-) lakásokban burjánzó városi dzsungelek mellett egyre több tágas belső tér ölt markáns indusztriális dzsungel jelleget. Az irányzatban a zöldeket elsősorban a flóra képviseli, de másutt is felbukkanhatnak izgalmas tónusai: a petrolzöld, a bronzzöld vagy a rézrozsda színe.A közvetlen, lazán sikkes bohém stílus nem válogat: texturált anyagokon, tarkabarka rojtokon és bojtokon, érdekes tárgyakon túl nagyobb felületeken is előszeretettel vonultatja fel a zöld hol harsogó, hol savanykás, hol egészen mély, meditatív változatait.


 

Tapintható zöldek


A zöld jól alkalmazkodik a különféle textúrákhoz: előkelő és pazar lehet a puha bársonyon, friss és praktikus a mintás gyapjún, kifinomult, ugyanakkor strapabíró egy formatervezett műanyag mobílián, könnyű és légies a szájjal fújt vagy kézzel formázott üvegen.  


 

Természet-ihlette színharmóniák 


A zöldet változatosan kombinálhatjuk más színekkel. Legkönnyebb neutrális tónusokkal, például kő- vagy vajszínnel párosítani, így természetes harmóniát teremtünk. A barnával együtt is kellemes – próbáljunk azonban finom árnyalatokat, kellemes formákat, érdekes motívumokat összeválogatni, a komorságot elkerülendő.   A kékek és a zöldek gyakran fordulnak elő együtt a természetben: elég egy zöldellő mezőre és a felette kéklő tavaszi égboltra gondolni, esetleg felidézni egy balatoni képeslapot, amelyen vízzöldek és türkizkékek mosódnak össze szelíden. Sötétebb, viharos kékekkel látványos, már-már drámai az atmoszféra.
Jó kiegészítője a sárga – ha leheletfinom pasztell tónusokat rétegezünk, a hatás könnyed és éteri, míg az élénkebb árnyalatokkal intenzívebb lesz.

Ihletet adhat az orgona és a levendula is: a lila, akár a zöld, kevert szín, összhatásuk így visszafogottabb, mintha két tiszta színt használnánk. Ideális választás egy minőségi, zseniálisan megtervezett tapéta, amely garantált fókuszpontot jelent, de adagolhatjuk az olykor megosztó színt itt-ott megjelenő foltokban, kisebb kiegészítőkön, sőt pusztán virágdekorációként is.Merésznek tűnhet a zöld és a rózsaszín kombinációja, de ha eltaláljuk a mértéket és a megfelelő tónusokat, ezúttal is természetes színpalettát kapunk, hiszen megannyi rózsaszín virágú növény létezik. A rózsaszín a piros visszahalványított árnyalataként a zöld természetes komplementere, a két szín tehát fokozza egymás intenzitását, mégsem olyan erőteljes az összkép, mint a tiszta pirossal. A reneszánszukat élő levélmintás tapéták remek hátteret biztosítanak neki.A pirossal társítva könnyű tévedni és akár karácsonyi hangulatot kelteni. Derítsük fel a tér adta lehetőségeinket, vállalkozókedvünk határait! Álmatagabb, fakóbb zöldeket már egyetlen pipacspiros kiegészítő is feldob, míg az erdőzöld-gesztenyevörös kombináció elegáns és kifinomult. Bátraké a szerencse!

Ha nem tudjuk eldönteni, melyik a nekünk való – és kiszemelt bútorainkhoz, burkolatainkhoz legjobban passzoló – zöld árnyalat, gondoljuk át azt is, melyik milyen képzettársításokat kelt bennünk, illetve hogyan befolyásolná tervezett színpalettánkat!Bármilyen formában hívjuk is segítségül a zöld színt megfáradt lakótereink felfrissítéséhez, biztosan élettel tölti majd meg azokat – engedjünk csábításának és merüljünk el titokzatos világában!Képek forrása: wallpaperdirect.com, farrow-ball.com, benjaminmoore.pl, jonathanadler.com, littlegreene.com, scavolini.com, meister.com, housebeautiful.com, barkerandstonehouse.co.uk, patioliving.com, cosedicasa.com, pinterest.com
 

Zöld bútorok és kiegészítők a MaxCity kínálatából:
BRÜSSZEL U ALAKÚ ÜLŐGARNITÚRA

Rio art & design
749.900 Ft
COCOA ISLAND KANAPÉ
Bretz
2.620.900 FtOHLINDA KANAPÉK + PÁRNÁK

Bretz
2.843.000 Ft

Vissza
EN