Vissza a lap tetejére

Ha tavasz, akkor pasztell – Otthonfrissítő tippek

Kategóriák

2021.06.10.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Ha tavasz, akkor pasztell – Otthonfrissítő tippek


Szerző: Ripszki Andrea lakberendező

Gyakran előfordul, hogy a sok különböző emléktárgy vagy dekoráció nem illik az enteriőrbe, értelmezhetetlenné teszi azt. A pasztellek a lakberendezők „titkos” fegyverei erre az esetre, mert nem nyomják el a többi tárgyat, sokkal inkább kiemelik azokat, miközben finoman egységesítik a teret.
A pasztellek az alapszínekhez képest kevésbé telítettek, így könnyűnek, puhának és nyugtatónak érezzük őket. A mágikus mentától a babarózsaszínig a pasztell paletta bármilyen teret egyensúlyba hoz és játékos kifinomultsággal öltöztet fel.


(forrás: https://www.instagram.com/p/CMy8gtrKgKK/)

Bár számos lehetőség rejtőzik a felhasználásában, mégis elsőre inkább egy gyerekszoba képe ugrik be. Azonban egy pasztell türkiz konyháról a tisztaság, a szürke kerámiákról pedig a kifinomultság is eszünkbe juthat. A hatás azon múlik, hogy mennyi pasztellt és azt mivel keverve alkalmazzuk. Nézzünk meg 3 példát arra, hogy hogyan csempészhetünk be több nyugalmat és szint az élettereinkbe.
 

Háttér és hangsúly

 
Az egyik legszembetűnőbb felhasználása a pasztelleknek a puszta méretbeli adottságok miatt a falak dekorációja. Egyáltalán nem kell az egész helyiséget beborítani ugyanazzal a színnel, egy hangsúlyos fal lefestése vagy tapétázása már bőven elégséges lehet. Ha ennél merészebbek vagyunk és szívesen követjük a trendeket, akkor rétegezzük a színeket és a mintákat úgy, hogy azzal hátteret és hangsúlyt adjunk egy-egy központi elemnek.


(forrás: https://www.kare-design.com/shop/hu/hu/Armchair-Black-Vicky-Velvet-Mauve/82610)


(forrás: https://www.livforinteriors.co.uk/blog/2021/3/18/our-top-tips-on-embracing-pastel-colours-in-the-home)
 

Egyet, de nagyot

 
Van amikor úgy érezzük, hogy gyors és drasztikus lépésre van szükség, ilyenkor a festés túl sok munkával és kosszal jár. A feltűnő darabok, mint a kanapé, az étkezőszékek vagy az ágy cseréje ilyenkor elegendő beruházás lehet a vágyaink csillapítására, a pasztellekkel pedig nehéz mellé lőni, mert bármilyen stílusban megállják a helyüket.


(forrás: https://www.maxcity.hu/Rio_Art__Design/Zazibar_etkezo_fotel.html)
 

Több kisebbet

 
A pasztellek szuperereje a dekorálásban is megmutatkozik. Több lehetőségünk is akad. Egyrészről csoportokat alkothatunk tónusban egymáshoz közel álló színű darabokból. Másrészről használhatunk csak 1-1 nagyobb pasztell kiegészítőt, például kerámiákat, grafikákat vagy textileket.
A természetes irányzatokat kedvelők keverhetik natúr anyagokkal, például fával vagy kővel. Az elegáns vonalat követők, ötvözzék feketével és fémekkel.


(forrás: https://www.maxcity.hu/Leguan_Exclusive1/Bali_190037_mint_furdoszoba_szonyeg.html#gallery-2)

Egyre többször süt be a nap az ablakon, lassan elcsomagoljuk a csizmát és a borongós hangulatot. A tavasz a pasztelleké, csempésszük be vele a régóta vágyott vidámságot.
 

Vissza
EN