Vissza a lap tetejére

Rózsás tereket mindenkinek - A rózsaszínek a lakberendezésben

Kategóriák

2021.06.30.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Rózsás tereket mindenkinek - A rózsaszínek lakberendezésben

Szerző: Ripszki Andrea lakberendező

A rózsaszín egy sokoldalú és szórakoztató szín, amivel remekül lehet dekorálni az otthon bármely helyiségét. Igen, tényleg bárhol lehet használni. Egy csipet (vagy több) rózsaszín megfelelő arányú alkalmazásával különleges és kifinomult tereket lehet létrehozni.

A világosabb árnyalatok, mint a púder vagy a korall, az ártatlanság, a finomság, a gondoskodás és a nyugalom, míg a telítettebbek, mint a magenta vagy a fukszia, a nőiesség, a szexualitás és az erő érzetét keltik.

Számos mód van arra, hogy a rózsaszín felkerüljön a lakberendezési színpalettánkra. Egyrészről önmagában is megállja a helyét, elég lehet belőle csak egy hangsúlyos darab, de kiválóan lehet rétegezni a különböző árnyalatait is. Másrészről remek terepet ad a kísérletezésre, kifejezetten jól illik a sötétebb és a világosabb színekhez, valamint a natúr anyagokhoz, mint a fák, kövek vagy fémek.

Az alábbiakban megmutatom, hogy hogyan lehet becsempészni ezt a vidám hangulatot a csak egy darab rózsaszín alkalmazásától, a teljesen rózsaszín enteriőr megalkotásáig.
 

Egy szín mind felett
Már azzal is hatalmas változást érhetünk el, ha csak egy helyen alkalmazzuk a rózsaszín valamelyik árnyalatát. Könnyen feldobhatunk egy teret például egy olyan vidám színnel mint a magenta vagy púder. Amikor egy helyen jelenítünk csak meg egy színt, akkor érdemes viszonylag nagyobb felületen alkalmazni, hogy minél inkább virítson a térben. Ilyen felület lehet a kanapé, az ágy vagy akár a konyhaszekrény is. 

A rózsaszínt a falakon sem kell mellőzni, azonban óvatosan kell bánni vele ilyen nagy felületeken. Emiatt érdemes lehet, mondjuk csak egy hangsúlyos falon használni. A rózsaszín így ki fog emelkedni, oda fogja vonzani a szemet, de mégsem lesz túlzó, nem fogja dominálni a teret.

Ha egy falnyi rózsaszín nem elég, akkor a tapéták a barátaink. A rózsaszín mintás tapéta nagyszerű alapot adhat a többi szín kiválasztásához. A hangsúlyos falra kerüljön a tapéta, a többi falnak a színe pedig egyezzen meg a tapéta háttérszínével, így zökkenőmentes átmenetet teremthetünk a falak között.
 

Mellékszereplőként
Könnyen változtatható és költséghatékonyabb megoldás a kiegészítőkön keresztül becsempészni az új színeket az otthonunkba. Feldobhatjuk a nappalit pár díszpárnával, de akár egy kisebb puffal is. A hálót felfrissíthetjük rózsaszín gyertyákkal és ágyneművel, az étkezőt és konyhát pedig vázával vagy étkészlettel. A fürdőben a törölközők és a szappanadagoló cseréjével kis költségből gyorsan
és finoman beépíthetjük a rózsaszínt a dekorációs palettánkba.A rózsaszínek jól párosíthatóak fémes árnyalatokkal, például ezüsttel és arannyal.A halvány árnyalatai remekül mutatnak a sötét színekkel. A sötét tónusok, például a fekete, a barna,  a sötétszürke vagy a sötét fa elegáns és kifinomult megjelenést eredményeznek. Egy-két darab nagyobb halvány rózsaszín elem például a kanapé vagy a fotelek lágyságát kiválóan ellensúlyozhatjuk sötét színekkel például a falak festésével vagy fekete bútorokkal.

A hagyományosabb megjelenés érdekében akár gondolkodhatunk sötétzöld vagy tengerészkék színű kanapéban, amit rózsaszín lakberendezési tárgyak, például díszpárnák és műalkotások vesznek körül. Így a rózsaszín másodlagos szerepet kapva jelenik meg a tervezési sémában.
 

Full pink
Ha imádod a rózsaszínt, akkor ne fogd vissza magad. A trükk mindössze annyi, hogy az amúgy is népszerű pasztell palettához nyúlsz és figyelsz a rétegzésre. Használj legalább négy árnyalatot és törd meg a nagyobb felületeket mintákkal vagy más textúrákkal.

Ideje, hogy kitörjön a rózsaszín a kislány szobákból! Engedjük, hogy megtöltse tereinket némi vidámsággal.

Képek forrása: byshnordic.com, society19.com, pinterest.com, modsy.com, kare-design.com

 

Vissza
EN