Mókás figurák, gömbölyded sziluettek, színek és minták: ha ez így egy kollekcióban összeáll, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a spanyol művész követte el. Jaime Hayon jelenleg a világ egyik legelismertebb dizájnere, aki épp annyira jó enteriőrtervezőként, mint tárgyak alkotójának. A titka talán az, hogy a termékek és enteriőrök furcsa humorának köszönhetően az ember szeretne részévé válni ennek a világnak. 1974-ben született Madridban, ahol (és később Párizsban is) ipari formatervezést hallgatott. Diplomázása után rögtön csatlakozott is a trevisói Fabricához, a Benetton-csoport kommunikációs agytrösztjéhez. Egy év után a cégvezetés a dizájnrészleg vezetőjévé nevezte ki, melynek keretében minden felett ő diszponált, ami nem divattervezés.

Ő felelt 2003-ig a cégcsoport üzleteinek enteriőrjeiért, a kiállításokért, az arculatokért, de még a kiadványokért is. 2004-ben aztán felállt, hogy a saját karrierjével és projektjeivel foglalkozhasson, legyen szó játék- vagy bútortervezésről, illetve enteriőrökről. Alapvetően megmaradt grafikusnak, ezeket és a tárgyi munkáit kiállította többek közt a bécsi Iparművészeti Múzeum, a londoni Design Museum vagy a párizsi Pompidou Központ is – sőt, ezen intézményeknek már van az állandó gyűjteményükben is műtárgyuk tőle. 

A furcsa enteriőrök atyja

Az Hayon által kreált terekben az ember egy picit furcsán érzi magát, ami talán annak is köszönhető, hogy mindig igyekszik meghökkenteni a befogadót. A Barceló Torre de Madrid szálloda lobbyjában például egy hatalmas, csíkos medveszobor emeli az arany cilinderét a vendégeknek köszöntés gyanánt, szinte ennyi is elég volt hozzá, hogy a láncolat új egységét a spanyol főváros egyik legikonikusabb helyévé tegye. Szintén itt található, csak épp az NH Collection láncolat egyik épületében a két Michelin-csillagos Paco Roncero étterem (korábbi nevén La Terraza Del Casino), a város megannyi étterme közül a legkülönlegesebben kinéző.

Az ember úgy érzi, mintha egy mesevilágba csöppent volna, miközben felszolgálják a fine dining fogásokat. Érdekes koncepció továbbá az a télikert is, amelyet a dél-koreai Namyangjuban alakított ki a Hyundai megbízásából. A Moka Garden úgy fest, mintha egy szürreális, fedett franciakertbe lépne be az ember. Nem kell azonban ilyen messze utazni, netán drága hotelekben megszállni ahhoz, hogy az ember találkozzon a tervező fantáziájával: a valenciai központi piac standjait Hayon grafikái díszítik, de néha köztéri pop-alkotások formájában is bele lehet botlani.

A londoni Trafalgar téren egy gigantikus sakktáblát állított fel a 2009-es londoni dizájnhét apropóján, a bábukat a Bisazza mozaikjaival kidíszítve. De a Swarovskival is működött már együtt; a céggel egy újraértelmezett körhintát mutattak be 15 millió kristály felhasználásával. 

Jaime Hayon, aki ontja magából a vicces tárgyakat

A márkák is nagyon szeretik. Többször is dolgozott már a Baccarat kristálymanufaktúrával, dobott már piacra karórát és okostelefont is. Kiemelt ügyfele a Fritz Hansen bútorgyártó, de tervezett szőnyeget a Rug Companynek, porcelántárgyakat a Lladró, Vista Alegre vagy a Bosa porcelánmanufaktúráknak, pezsgősvödröt a Piper-Heidsiecknek, dolgozott továbbá a Cassinával, a Moooi-jal és a Ceccotival is. Cipőket is kreált a Campernek, mondjuk nekik üzletbelsőt is alakított már ki. Ahogy a talán valaha volt leghíresebb indiai ékszermárkának, a Nirav Modinak is több üzletbelsőjéért felelt, de híres a genfi Fabergé szalonja is.

És hogy mindezért a világhírnév és a jólét mellett mi jár?  Négyszer díjazta már az ELLE Decoration, az Architectural Digest orosz kiadása az év tervezőjének tartotta 2009-ben, a párizsi dizájnkiállítás, a Maison & Objet 2010-ben adta neki ugyanezt a címet. A Time magazin szerint a már Olaszországban és Japánban is irodát fenntartó Hayon a világ 100 legfontosabb kortárs dizájnere között foglal helyet. Valószínűleg itt nem fog megállni, alig várjuk a következő nagy dobását!