A svéd ágymanufaktúra a nyergektől indult, hogy aztán egyetlen markáns dizájnnal próbálja meg leuralni a luxuságyak piacát. Immár több mint 170 éve vannak jelen, a lófarok szőrrel tömött fekhelyek pedig nemcsak az édes álmokat garantálják, de a minőséget úgyszintén.
Az 1800-as évek nyomora elől a svédek harmada emigrált Amerikába, nem így Pehr Adolf Janson családja, akik maradtak az Örebro külterületén lévő kis házikójukban. 1839-ben aztán az édesanya belehalt a nélkülözésbe, ez a családi tragédia azonban megacélozta a kisfiút: olyan jó mesteremberré kell válnia, aki képes eltartani a szeretteit.

Az ambiciózus fiatal 18 éves korában nyeregkészítő tanonc lett, négy évre rá pedig olyan szinten elsajátította, hogyan kell dolgozni a bőrökkel, hogy 1852-ben kézhez kapja a mesterbizonyítványát is. Ekkoriban azonban a lószerszámkészítők más bőrárut, sőt, még lófarok szőrrel tömött matracokat is gyártottak, Pehr Adolf is kitanulta hát ezeket. A fiatalember aztán megházasodott, és a Köping városának határán lévő Hed falucskában alapított családot. A frigyből három gyermek született, a két fiú apjuk nyomdokaiba is lépett, így maguk is kitanulják a szakmát. (Egyikőjük, Adolf Fredrik aztán otthagyja a nyeregkészítést, hogy politikus legyen, és a nemi egyenlőségért kampányoljon.)

A kisebbik fiú, Per Thure 1885-ben vette át a cég irányítását, regnálása alatt a matracokon, az üléseken és a párnákon is nagyobb lett a hangsúly, hiszen időközben megjelentek Svédországban is az első autók. Bár eleinte még fokozták a lószerszámok gyártását is, 1917-re már kristálytisztán látszódott, hogy az autók kiszorítják az állatokat a közlekedésből, így az immár az unoka, David által irányított családi vállalkozás fő profilja az ágykészítés lett. A cég ekkoriban választotta emblémájának a lófigurát, amely természetesen arra is utal, hogy a minőségi matracok lófarok szőrrel vannak töltve. A piacon fellelhető minőségi töltőanyag azonban nem volt elég az igények kielégítésére, így a Hästens saját lószőrfonó gyárat alapított. Olyannyira megnőtt a rendelések száma ugyanis, hogy 20 tonna lószőrt vettek - még Egyiptomból is, ahonnan a világ legjobb minőségű arab lószőre származik. 

Egy minta mind felett

Hed települését időközben kinőtte a vállalat, és bár gondolkodtak azon, hogy a nagy vásárlóerővel kecsegtető Stockholmba költözzön a cég, végül is Köping lett a befutó, ugyanis David egy itten lányba lett szerelmes – ma is ez a cég központja. Hogy tudjanak kísérőtermékeket is árulni az ágyak mellé, 1926-ban beindult a tollpehely és -pihe párnák, valamint a paplanok gyártása is. A növekedést az alvási szokások változása is segítette, hiszen korábban sokan a kanapét vetették meg estére, azonban egyre többen akartak már saját hálószobát és abba normális ágyat.

Az 1940-es évekre új gyárat avathattak így, illetve bevezették a 25 éves garanciát is, amely azt ígérte, hogy a matracok negyed évszázad múlva is pont ugyanolyan kényelmesek lesznek, mint az első éjszakán. A 100. évforduló, az 1952-es év fordulópont volt, VI. Gusztáv Adolf király ugyanis meglátogatta a gyárat, királyi beszállítói titulust adott a cégnek, emellett a svéd America Line hajótársaság is innen rendelt egyik új luxus óceánjárójának minden kabinjába ágyat. 1963-ban aztán eljött a negyedik generáció ideje: David legidősebb lánya, Solveig és annak férje, Jack Ryde vették át a cégvezetést. Utóbbi rajongott a dizájnért, így 1978-ban megtervezte a Hästens ágyak mai napig legfontosabb jellemzőjét: a kék-fehér kockás kárpitot. A 70-es évek divatjától ugyanakkor ez nagyon elütött, rengeteg kritikát kapott érte, de az idő végül is őt igazolta. 

Luxushotel és a világ legdrágább ágya

Fiuk, Jan szakítva a családi hagyománnyal, először más pályára akart lépni, a linköpingi műszaki egyetemen doktoranduszként közgazdaságtant oktatott, majd szülővárosában megismerkedett későbbi feleségével, így nem volt mit tenni, őt is várta a cégvezetés. (Ma már a házaspár fia, a hatodik generáció is a cégnek dolgozik.)

A fókuszt a világszerte ismertté vált kockás ágyakra helyezte. 1995-ben XVI. Károly Gusztáv megerősítette a cég udvari beszállítói státusát (azaz a jelenlegi svéd királyi család is ezeken az ágyakon alszik), a minőségi darabokat manapság 45 országban lehet megvásárolni – például a MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpontban lévő Soul Interiorsban is. A cég az elmúlt években olyan sztárdizájnerekkel dolgozott, mint a brit ELLE Decoration egykori főszerkesztője, az IKEA-val is kollaboráló Ilse Crawford vagy Károly Fülöp svéd királyi herceg, de piacra dobták a világ legdrágább ágyát is, és a portugáliai Coimbra városában saját luxus butikhotelt is nyitottak Hästens Sleep Spa néven. Mi jöhet még itt a következő 170 évben?