A Bak otthona (12.22 – 01.20.)

A Bak az állatöv csillagképei között a tizedik. Szimbóluma a halfarokkal ábrázolt kecske – ez a különös kettősség is sejteti, hogy szülöttei rendkívül komplex személyiséggel bírnak.

A jegy képviselőinek egyik típusa törekvő és határozott, a másik viszont kevesebb erőt és indíttatást érez magában, és inkább az elé gördített, vélt vagy valós akadályok miatt panaszkodik –  éppen ezzel hátráltatva önnön kiteljesedését. A Bakok ugyanis többnyire – ha keményen megdolgoznak és tesznek is érte – elérik céljaikat. Ez nem változtat azon, hogy még a legsikeresebbek is sokszor tépelődnek és keseregnek sorsuk felett, s felróják neki a bejárt út rögös mivoltát.

Földies jegyként a Bak gyakorlatias, megfontolt, fegyelmezett és körültekintő. Kardinális minősége okán társaságkedvelő, ennek némileg ellentmond az, hogy negatív, nőies – azaz befelé fordulásra hajlamos. A magányt nem is tűri rosszul, sőt, kifejezetten igényli. A Szaturnusz kitartással ruházza fel a befolyása alatt állókat, felelős továbbá a  földszínek – tompa szürkék, porhanyós feketék, sötétzöldek – iránti vonzódásért.

A Bak otthonát nemcsak a fenti tónusok, de az azokhoz társított természetes matériák is időtállóvá teszik: fa (jobbára fényesre polírozva), len vagy tiszta selyem. A jegy szülötteinek konvencionalizmusát tükrözik bútorai is: hagyományos, megszokott formájúak, néhányuk talán antik. A berendezési tárgyak külleme olykor fontosabb, mint az általuk nyújtott kényelem: elég, ha kiszolgálják használójukat, másban pedig jó benyomást keltenek.

A Bak házigazda ritkán szánja el magát méregdrága dizájnportékák vásárlására, főleg, ha azokat haszontalannak ítéli: egyáltalán nem szórja a pénzt. Beéri azzal, ha vendégei elegánsnak könyvelik el lakótereit – ha csak rajta múlna, egészen puritán, már-már spártai szigort és komor méltóságot sugároznának. Lakása olyan, mint az öltözködésben a sötét színű szmoking vagy a nők kis feketéje: megfelel az elvárásoknak, senki nem találhat benne kivetnivalót – ám hiányozhat belőle az igazi rafinéria, maximum egy alig észrevehető, apró részlet erejéig van ott. 

Ha mintákról van szó, a Bak jegyűek a tradicionális motívumokra voksolnak: kockásra, csíkosra, esetleg virágosra.
Ízlésesen alakítják környezetüket, de kerülik a fényűzést. Megfizetik a minőséget – a racionalitás határain belül. Nem jellemző rájuk, hogy ide-oda tologatják bútoraikat – ha megtalálták a megfelelő elrendezést, hosszú időn át megelégszenek vele.        

A Bakhoz illik a klasszikus stílus, de modern miliőben sem érzi rosszul magát, ha az funkcionális. Megbecsüli, amit eleitől örököl, akkor is, ha nem értékes régi darabok – az eklektika csipetnyi izgalmat visz enteriőrjeibe. 

Ha sikerei révén vezető pozíciót tölt be, s így indokolttá válik, hogy otthona reprezentatív szerepet is betöltsön, például fontos üzleti vacsorák színhelye is lehessen, a Bak hajlandó némi luxust engedélyezni – mondjuk úgy, a presztízs érdekében kész saját, megmutatni kívánt képmására formálni lakózónáinak arculatát. Új szerzeményei közt akadhat minőségi, súlyos tömörfa komód vagy tálaló, komoly, tekintélyt parancsoló, sötét bőrrel kárpitozott ülőgarnitúra, neves márka gyártotta étkészlet, káprázatos csillár. Láthatjuk: önmagával szemben felettébb fukar lehet a jegy képviselője, de ha másoknak akar imponálni, meghozza a szükséges áldozatot – definiálhatjuk befektetésként is.

A legváratlanabb pillanatokban tör elő fanyar humorérzéke – ez néha tetten érhető rezidenciája valamelyik helyiségében is. A biztonságot jelentő talaj talpa alatt valószínűleg fa (svédpadló vagy csaphornyos parketta), örök favoritnak számító fekete-fehér, diagonálban lerakott járólap. Fémje a nehéz, szürke ólom és a finom ezüst.

A kishitű, pesszimista, depresszív gondolatokkal önmagát kínzó Bak-típus menekülhet a zene világába is – egyes asztrológusok szerint e csillagképnek köze van a mitológiai Pánhoz, aki addig űzte-hajtotta az óhajtott, szépséges nimfát, amíg azt apja, a tó istene kegyelemből nádszállá nem változtatta. A pórul járt kecskelábú kreatúra sípot faragott a nádból (vajon a bosszúszomj munkált benne?), és keserves, szívfacsaró dallamokat játszva keresett vigaszt. Ha zeneszobához nem is ragaszkodik, egy tökéletes hangzású audiorendszerbe  érdemes tetemesebb összeget invesztálnia.

Megnyugvást hozhat neki kertje, ahol a föld kínálta javakat termelheti meg. Amennyiben annak érintésére vágyik, agyagozásba foghat – a kézműves tevékenység elmélyíti kapcsolatát esszenciális lételemével, s talán ideiglenesen békére lel.

Várjuk meg türelmesen, amíg meghív bennünket magához – önként ne ajánlkozzunk, ne forszírozzuk a vizitbe menetelt. Amikor a legalkalmasabb neki, majd értesít – feltehetőleg kimért hangvételű, udvarias üzenetben...