A Mérleg otthona (09.23 – 10.23.) 

Az állatövi jegyek sorában hetedik a nevéhez és jelképéhez hű Mérleg: szülöttei létezésének alapja és célja a tökéletes egyensúly állapotának megteremtése.

Éppen ebben a meghatározó (és lássuk be: jó szándékú) törekvésben rejlik az ok, amelynél fogva a Mérleg horoszkópú embereket sokszor tévesen ítélik meg. Vélt lassúságuk csak látszat, lustaságnak titulált inerciájuk szintén csalóka: semmittevés helyett valószínűleg igenis elfoglaltak, méghozzá két szemben álló felet próbálnak kibékíteni, azon töprengve, hogyan fejezhetnék ki véleményüket bármelyikük megbántása nélkül, a vitát nemcsak elsimítva, de lehetőleg el is kerülve. Az idealista, romantikus, figyelmes Mérleg másik fő óhaja a társas lét. Ha belegondolunk, ez a fajta kiteljesedés is a harmónia megnyilvánulása: gyengeségeinknek partnerünk erősségeivel történő kompenzálása, egymás kiegészítése, az instabil érzelmek és általánosságban a dolgok helyrebillentése kölcsönös segítséggel.

Ugyanerre az egyensúlyra áhítozik minden Mérleg jegyű ember saját otthonában.

Nyugodt életviteléhez elengedhetetlen a kényelmes fészek, ahol elégedetten konstatálhatja a feszültségmentes légkör áldásos hatásait. Regenerálódva képes tovább munkálkodni az univerzum rendjének restaurálásán – ehhez kívánatos, hogy hajléka ne valahol a világ végén legyen, hanem elérhető távolságban (azaz közelségben) a többiektől. Még családi körben is gyötörné a magány, ha barátaitól, ismerőseitől, szomszédaitól elszigetelve kellene töltenie napjait – pozitív, férfias, kifelé forduló jegyként nem is várhatnánk tőle mást. A Mérleg lakásának vagy házának belső terei szellősek, méretüktől függetlenül a tágasság érzetét keltik – levegős csillagjegyként természetes igény ez, nem csoda, hogy az ott lakó óvakodik a súlyos bútoroktól, sötét, vizuálisan nehéz színektől, markáns anyagoktól. 

Uralkodó bolygója, a szépséghez és szerelemhez kötődő Vénusz a szelíden derűs pasztell színek iránti vonzalmat diktálja, ezért –  akár a Bika –  a Mérleg szívesen nyúl a halványzöldekhez, tavaszias sárgákhoz, langyos rózsaszínekhez. Rajong az égbolt kékjének szinte összes árnyalatáért – olyannyira, hogy kivételt tehet, és az ultramarint vagy az indigót is beveti itt-ott, kellemes kontraszt gyanánt. Főként puha textíliákon vonultatja fel kedvenc tónusait: simogató bársonyon, áttetsző muszlinon, finom selyemszöveten. A lágy színekhez remekül illik a rózsaarany, a vörösréz, a bronz. A minták közül a nagyvirágos, a madarakat bemutató és az orientális motívumok a favoritjai, de egyéb díszítőelemek is ínyére vannak, ha felfedezi bennük az esztétikumot.

A komfort nem feltétlenül drága matériákban érhető tetten, inkább kényelmes, de javarészt filigrán bútorokban. Hazaérve hívogató ülőalkalmatosságok fogadják a Mérleget, no és persze gyakran meginvitált, be-betoppanó vendégeit is – karosszékek, kecses szófa, bonbonra emlékeztető puffocskák, semmiképpen sem robusztus fotelek vagy a szobára telepedő, dölyfösen terpeszkedő, alacsony lábú, mozdíthatatlan sarokkanapé, netán garnitúra. Nem ritka, hogy a harmóniára vágyó Mérleg a zen jegyében rendezi be lakózónáit. Ha így dönt, a megtisztulás szentélyének tekinti a fürdőszobát, a zavartalan pihenés territóriumának a hálót. Előnyben részesíti a természetes anyagokat, relaxációt garantáló fényekkel világítja meg a félhomályos sarkokat. 

Talán nem a legszigorúbb távol-keleti stílus iránt kötelezi el magát, de a barátságosan fegyelmezett, naturális alapokon nyugvó japandi vonal igazán kedvére való lehet. A minimalizmus égisze alatt redukálhatja az általa birtokolt tárgyak számát – a racionalitás határain belül. Otthona fellélegzik, újjászületik, friss energiák szabadulnak fel benne.

Az is elképzelhető, hogy a Mérleg a fengsuj (feng-shui) ősi tudományának tanai szerint helyezi el bútorait, ügyelve a jótékony csi és a fény akadálytalan áramlására. Ilyenkor ágytámláját a biztonságot jelentő falhoz tolja, nincs nála tükör az ajtóval átellenben, apróbb mobíliáit párosával szerzi be, szimmetrikusan pozicionálja őket. 
A keleties ihletésű darabokat a bátrabb Mérleg-szülöttek sikerrel integrálhatják más domináns stílusokba is – elég, ha szépérzékükre hagyatkoznak: az összhang nyomán tetszetős és különleges lesz a végeredmény. Szeretteik arcképeit kitüntetett helyen tartják: komód vagy kandalló tetején míves keretben, éjjeliszekrényükön, íróasztalukon, sőt, olykor külön galériafalat alakítanak ki.

A Mérleg álma az idillikus kert – nem baj, ha talpalatnyi. Az azt körülvevő kerítés szimbolikus, nem barikád – inkább csak jólesik növényeinek szemrevételezése közben megtámaszkodnia rajta, elcsevegni az annak túloldalán szorgoskodókkal, tisztázva a áthajló ágak és gyökerek kapcsán esetlegesen felmerülő kérdéseket, kétségeket – értelemszerűen pacifikusan.