Fölösleges porfogók vagy épp ellenkezőleg: a személyiségünk, stílusunk kifejezői? Maróti
Katalin belsőépítész mesél a dekortárgyak szerepéről a lakberendezésben.

Már az ókorban is...

Az első dekortárgyak az ókori civilizációkban is jelen voltak szobrok, festmények, egyéb díszítőelemek formájában. Azóta a dekorálás műfaja folyamatosan fejlődik és változik, ám a gyökere ma is ugyanaz: az ember igénye arra, hogy valami szépet és egyedit, a belső világát kifejező tárgyakat gyűjtsön maga köré. A dekortárgyaktól lesz a katalólus-enteriőrből személyes tér. A dekorációk rendszerint kisebb tárgyak, amelyek könnyen cserélhetők, mozgathatók a térben, a megszokott darabokból néhány mozdulattal új kompozíciók állíthatók össze, vagyis támogatják a változást, a változatosságot, ami örömöt okoz.

Hangulatteremtés egy kis csalással

Legyen szó díszpárnákról, vázákról, képekről vagy szobanövényekről, ezek az apróságok nagyban hozzájárulnak egy tér alaphangulatához – ilyen értelemben a dekortárgyak végtelenül érzelmes darabok. Emellett az optikai téralakításban is szerepet vállalnak: egy tükörrel nagyobbnak és világosabbnak tűnhet a szoba, a képek elhelyezésével szintén javíthatunk a térélményen. Egyetlen egy statement darab jó helyre kiállítva képes a bűvkörébe vonni az egész enteriőrt, és már nem is figyelünk a belmagasságra, a kicsi ablakra vagy más előnytelen részletre.

Tartsunk mértéket

Ki ne szeretné a szépet maga körül? Azonban könnyű túlzásba esni a dekorációval, és egyszer csak ott találhatjuk magunkat egy összhangot alig mutató, zavaró és túlzsúfolt enteriőrben. Szóval tartsunk mértéket, és figyeljünk az arányokra, a színharmóniára. Túlságosan különböző stílusú tárgyakat csak igen óvatosan kombináljuk, akkor is szerencsésebb, ha valamely stílus javára döntve inkább csak „fűszerezzük” a látványt egy-egy különleges darabbal.

Az idei tavasz kedvencei

A márványt 2024-ben felfedezték maguknak a dekortárgyak is, a márványból készült vázák, szobrok, gyertyatartók kifinomult, időtlen eleganciát képviselnek. Emellett az általam is nagyon kedvelt organikus dekortárgyak ugyancsak figyelmet kérnek. Ezek a darabok nem a mintájukkal és nem is a színükkel tűnnek fel, hanem a természetes formáikkal, a tökéletlenségük szépségével – a wabi-sabi vagy japandi stílusú enteriőrök kötelező dekoratív tartozékai, ugyanakkor azt gondolom, hogy ezek a darabok „kaméleonok” módjára bármely térben jól mutatnak

Ha dekorálás, akkor is MaxCity!

A MaxCity a dekorálásban is a cinkosunk lesz: akár extravagáns, harsány darabokat
válogatunk a KARE kínálatából vagy visszafogottabb, természetközelibb dekorokat a
BoConceptnél, akár milliónyi színben pompázó szőnyegeket a HeavenRugs üzletében, netán dekoratív lámpákat a Desideánál, itt mindenki megtalálja, amit keres. Gyakran még sokkal többet is, de semmi pánik: ha nem férünk be a csomagtartóba, kérhetünk házhoz szállítást.