Vissza a lap tetejére

Rumena Buzsarovszka: A FÉRJEM

Kategóriák

2022.11.11.

Magyar-macedón storytelling

Az előadás a MaxCity Art November programsorozat része.

Színészek: Levkó Esztella, Száger Zsuzsanna
Látvány tervező: Fajgerné Dudás Andrea
Videó: Ofner Gergely
Fordító: Rajsli Emese
Kulturális konzulens: Zlatko Panzov
Asszisztens: Tajti Boglárka, Aradi Fanni
Dramaturg-rendező: Pass Andrea

Időpont: 2022. november 27. 19:30
Helyszín: Gallery MAX (MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpont - 2045 Törökbálint, Tópark utca 1/a)




'A férjem' alapja Rumena Buzsarovszka, az észak-macedón írónő azonos című novelláskötete: egy friss, karcos, balkáni női hang. Történetei társadalmilag releváns kérdéseket és dilemmákat vetnek föl, amelyek sajátjai a hazai és a kelet-közép-európai közösségeknek. Írásai pontosan reflektálnak a régió változóban lévő posztkommunista, patriarchális valóságára, amelynek jellemzője a nőket gyakran megbélyegző nemi sztereotípiák jelenléte. A történetek főkuszában a nők családon belüli szerepkörei, az anyaság megélésének lehetőségei állnak.



Az előadásban anyák, feleségek, szeretők, özvegyek mesélik el saját történeteiket a hétköznapjaikról, férjükről, gyerekekről, szülőkről, kollégákról és barátokról - hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral. A mesélés felszabadító erejének köszönhetően ezek a nők képesek lényegi valójában megmutatni önmagukat, a környezetüket, félelmeiket, titkaikat, vágyaikat, valamint azokat a társadalmi normákat (elvárásokat), amelyek meghatározzák az életüket. A szövegek teret adnak a női karaktereknek, hogy kifejezhessék elégedetlenségüket és csalódottságukat, vagy akár vágyaikat is az őket körülvevő társadalmi elvárások felé...

Nem kell feltétlenül a Balkánról származni ahhoz, hogy megértsük és átérezzük ezeket a történeteket. Mindegyik egyetemesen szól arról a fajta patriarchális társadalomról, amelyben a nőknek alig, vagy egyáltalán nincs választásuk, és a föléjük tornyosuló állandósult társadalmi elvárásokkal nap mint nap szembe kell nézniük.

Az anyag izgalmas és egyedi aspektusa, hogy a bemutatott nők nem szentek és hibátlan lények. Éppen ellenkezőleg! Bizonytalanok, szemtelenek, kegyetlenek, házasságtörők, kicsinyesek; gyakran saját történeteik gazemberei. Ezek a nők (akárcsak férjeik) a megkövesedett társadalmi mechanizmusok áldozatai.

Az előadásban megelevenedő történetek a hétköznapi életből merítenek, és ezen mindennapi történések által szembesítik a közönséget a patriarchális társadalom buktatóival. A humor és az önreflexió által a felmerülő súlyos témák és dilemmák fontos és hiánypótló kérdéseket vetnek fel egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

'A férjem' színházi előadás köré szerveződő storytelling-estek során egy innovatív, izgalmas műfajjal ismerkedhetnek meg a magyar nézők: egy-egy, az előadásban (is) megjelenő társadalmilag kurrens témát beszélünk át, tárunk fel mélységeiben, személyes szemszögből megközelítve. A meghívott női vendégek az előadás egy adott részletéhez/mondatához kapcsolódóan mesélnek el személyes történeteket. A helyspecifikus művészeti esemény az alkotók moderálásával és a közönség bevonásával valósul meg.

Az előadás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött!




***

A nézőknek Budapestről, a Gellért térről (BME parkolója) ingyenes transzfer buszjárat közlekedik a MaxCityhez és vissza. 



Indulás: 18:00
Érkezés: kb. 21:30



Csatlakozz a Facebook eseményünkhöz!

Vissza
EN