Vissza a lap tetejére

​EXLUZÍV BESZÉLGETÉS LŐRINCZ V. GABIVAL A RUG ART FEST KURÁTORÁVAL

Kategóriák

2021.08.23.

Immáron negyedik éve kerül megrendezésre a fesztivál. Mi motivál?

Nagyszerű érzés végig élni, ahogy a lassan hat éve elindított kezdeményezésünk ismertséget, sikereket és megbízásokat hozott több tervezőnek a résztvevők közül. Ez a célunk ugyanis a RUG ART FEST szervezésével. Motivál, hogy a fiatal pályakezdők számára inspirációt adjunk, valamint az, hogy a társtervezők, belsőépítészek, lakberendezők, piaci szereplők megismerjék a magyar szőnyeg-lakástextil tervezőket, munkájuk során pedig használják szakmai kvalitásukat.Mi a különlegessége az idei tárlatnak?

Mindegyik RUG ART FEST-nek sajátos tematikája van. 2021-ben a hagyományos kézműves technikák újszerű alkalmazása került a középpontba. 80 tervezőtől százhúsz lakástextil lesz látható. Többek között Fignár Leventétől kézzel csomózott szőnyeget, Veres-Veszprémi Lili legújabb kilim szőnyegkollekcióját, valamint Révész Eszter egyedi síkplasztikájú szőnyegeit ismerhetik meg az érdeklődők. Ismét megjelenik a moduláris design, az egyedi filc szőnyegek és a legújabb technológia, a digitális festéssel készült szőnyegek. Idén bővül a repertoárunk egyedi tervezésű jacquard és printelt szövetekkel. Bemutatjuk a SZETT 12 tervezőjének rendhagyó tervezéssel készült handtuft szőnyegét, és frissen diplomázott tervezők diploma munkáit is.

Nemcsak kész textilek szerepelnek a palettán, hanem a TERVEK is. Immáron másodszor hirdetett meg a SZETT országos szőnyegtervező pályázatot.

Igen, és nagy öröm volt a szervezőknek az óriási érdeklődés. Idén Németh Éva textilművészre emlékeztünk a pályázattal. Vetítés formájában mutatjuk be a 450 tervből a zsűri által kiválasztott 41 tervet.

Milyen más érdekesség lesz még látható?

A MULTIFELT FACTORY és a SZETT közösen ITT NEMEZ VAN Ösztöndíjat alapított Hargitai Éva emlékére. Évával együtt szerveztük az első RUG ART FEST bemutatót, azonban 2020-ban váratlanul elveszítettük őt. Hite abban, hogy a magyar nemezgyár megmenthető és a filc a design sokféle területén alkalmazható nagyban motivált minket. Az első ösztöndíjat Rácz Zsófi moduláris design applikációval tervezett hintaágya nyerte el.

Idén is vannak vendégeitek?

Igen, az utóbbi két találkozón meghívtunk művészeti középiskolásokat Budapestről, Pécsről és Kaposvárról. Fontosnak érezzük ugyanis, hogy már ebben az életkorban megismertessük a leendő alkotókkal a szőnyegtervezés sokszínű világát. Idén a nagy múlttal rendelkező Gödöllői Szövőműhely mutatkozhat be kézzel szőtt textíliáikkal.

A találkozó mottója Moholy-Nagy Lászlótól származik: “A design végső célja maga az ember.” Miért ezt a gondolatot választottátok?

Szeretnénk üzenni ezzel a gyönyörű mondattal. Tervezői és szervezői munkánk célja az, hogy ismerjék meg és örömmel használják a magyar emberek textiljeinket. Nem magunknak alkotunk, hanem a felhasználók számára születnek meg egyedi tervezésű termékeink, amelyek 95%-ban hazai gyártásban készülnek el. Remélem eljön az az idő, amikor nagy kereslet lesz magyar tervezésű szőnyegek, lakástextilek iránt és nem csak a tervezői oldal, hanem a gyártói háttér is megerősödik ezáltal.

Vissza
EN