Vissza a lap tetejére

Fényesszencia - Új kiállítás a Gallery MAX-ban (2022.05.20. 19:00)

Kategóriák

2022.05.09.

2022.05.20-án megnyitja kapuit a Gallery MAX legújabb kiállítása "Fényesszencia" címmel.

A MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpont Gallery MAX terében nyíló Fényesszencia című kiállítás több, mint 20 kortárs művész alkotásait mutatja be egy hónapon keresztül, arra ösztönözve a látogatókat, hogy legalább 30 percet töltsenek el (ülve, állva, vagy akár jógamatracon) a különböző alkotások, digitális munkák és fényinstallációk által bevilágított kiállítóteremben, melyben a látogatók egy egészen új érzékeléssel találkozhatnak a fény és színek világában. 

Régóta vizsgálják, hogy az elsődleges természeti fényforrások, mint a Nap, a Hold és a csillagok, milyen hatást gyakoroltak az emberi civilizáció kialakulására és több ezer éves fejlődésére. A „testetlen” fény, mint önálló képteremtő lehetőség a Bauhausban született meg, s ebben kiemelkedő szerepe volt Moholy-Nagy Lászlónak. Moholy-Nagy László egyik plasztikai alkotásán szinte megragadta és szinte anyagba zárta a fényt. 

Az érzékeink kulturálisan és társadalmilag is kódolva vannak. Ahhoz, hogy az érzékeinken túljussunk, a kulturális meghatározottságunkat is hátra kell hagyni. A kiállítás alkalmával különböző médiumú és technikájú kortárs alkotások segítségével a nézők nem csak a fény gyógyító erejét tapasztalhatják meg, hanem olyan immerzív élményben részesülhetnek, mely új dimenziókat és értelmezéseket nyújt a fényművészet képi ábrázolásának. 

A fényművészeti alkotások segítségével új típusú kontextusok jelennek meg, ahol a minőségi lét(ezés) testi és lelki kérdései merülnek fel információs társadalmunk viszonyrendszerében. Hol lehet a testünk szerepe és milyen élményeket tudunk formálni a technológiai változások eszközrendszerével, merthogy az egész környezetünk egyre inkább multiszenzoriálissá válik. Az ember lassan már nem tudja elhatárolni testét a környezetétől, már nem látjuk az én és a nem-én közötti határokat.

Fontos, hogy a végtelen skálájában, a pillanat relációjában kizökkenjünk és kitekintsünk a mindennapi élet merev keretrendszeréből és az automatizált döntési helyzetek helyett, impulzív élmények hatása alá kerüljünk. Hagyjuk, hogy átjárjon minket a fény nyugtató, harmonizáló, feszültségoldó, felemelő esszenciális ereje és a fényjáték öntudatlan befogadásával a művészeti alkotásokra ne pusztán tárgyként, hanem élmények kiváltóiként tekintsünk.  Helyszín: Gallery MAX (MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpont, 2045 Törökbálint, Tópark utca 1/a., 2. emelet) 
Megnyitó: 2022.05.20. 19:00
A kiállítás kurátora: dr. Bacsek Júlia

Csatlakozz a Facebook eventhez!

A kiállító művészek:

Weiler Péter
Baksai József
Sebestyén Sára
Gyenes Zsolt
Tihanyi Anna
Denis Piece
Mészáros László
Sz. Kovács Ildikó
Bod Ádám
Gettó József
Szentgróti Dávid
Arató Rebecca Alina
Uzony 
Lonovics Zoltán
Antal Tamás
Major Krisztina
Jenei Anita
Nógrádi Kiss Magdolna
Esse Bánki Ákos
László Kiss Dezső
Bordos László Zsolt

A kiállítás 2022.05.21. és 2022.07.01. között a bevásárlóközpont nyitvatartási idejében látogatható.

A borítóképen Bod Ádám Fénytér című alkotása látható.

Vissza
EN