Vissza a lap tetejére

Van, amikor a kényelem nem jár kompromisszummal

Kategóriák

2017.05.02.

Sokszor megkérdezik tőlem, mi az, amit a legjobban és a legkevésbé szeretek a munkámban. Érdekes, hogy ilyenkor ugyanannak az éremnek a két oldalát említem...

TÖLTSD LE KUPONFÜZETÜNKET!

Töltsd le kuponfüzetünket!

Imádom a folyamatot, ahogy az egyes kis részletek elkezdenek összeállni egésszé, amelynek végére az ügyfelem személyre szabott, harmonikus élettérbe költözhet be. Ez a folyamat persze hosszú és meglehetősen munkás: rengeteg egyeztetéssel jár, hogy a különböző burkolatok, bútorok, kiegészítők tökéletes összhangba kerüljenek egymással. A tervezési fázisban weboldalak és katalógusok segítségével építjük fel a koncepciót, amelyben természetesen a forgalmazó üzletek szakemberei is segítségünkre vannak. Ilyenkor megtervezzük az irányadó formákat, színeket, anyagokat, ebből finomodik később – folyamatos egyeztetésben a megrendelővel – a konkrét látványterv. A monitorok színvisszaadása persze csalóka, de – ezt a titkot most elárulom... – mi, tervezők is csalunk időnként, és úgy alakítunk a fényképek színein, hogy a koncepcióterven tökéletes összhangot mutassanak.  Igen ám, de a végeredménynek nem a monitoron, hanem az életben kell tökéletesnek lennie, így a tervek elfogadása után kezdődik a munka lényegi része: fizikai valójukban létező, és időnként elég súlyos mintákkal felvértezve szaladgálunk fel-alá a városban, hogy személyesen győződjünk meg a kiválasztott darabok egymáshoz való viszonyáról.  Nos, ez az a része a munkámnak, amit a legkevésbé élvezek: amikor a csempével, parkettával, textilsállal megrakott hátizsákom pántja bevág a vállamba, de tehetetlen vagyok a hónom alatt található hatalmas tapétakönyvtől...

Nikoletti Petra, lakberendező, blogger

A legutóbbi megbízásomat egy budai luxuslakás teljeskörű berendezésére kaptam. Hosszú beszélgetések és rengeteg fénykép elemzése után elég pontosan sikerült behatárolnunk a lakás leendő stílusát. A színek összhangjának megtervezésekor a nappalival egybeépített minimalista konyhát vettük kiindulási pontnak. 

Közel 10 éve a legnagyobb megelégedéssel dolgozom a MAXCity Lakberendezési Áruházban található Franco & Stefano konyhastúdióval, így az ő kínálatukból választottam ki a bézsnek egy szép árnyalatát.  A megrendelők – hétvégi programként – kilátogattak az Áruházba, hogy élőben is meggyőződjenek a Magyarországon gyártott konyhabútorok magas minőségéről, és egyúttal a többi bolt kínálatát is feltérképezzék. Nem nézelődtek hiába: mindjárt a földszinten, a Matrac-Centernél találtak rá a látványterveken szereplő ágyhoz nagyon hasonló, luxus kialakítású rugós matraccal rendelhető YATSAN ágykeretre, amelyet egy szép, fényes mogyoró árnyalatban meg is rendeltek. Nem szoktam osztatlan örömmel fogadni, ha a megbízóm teljesen önállósul, és megbeszélés nélkül vásárol meg bútordarabokat, mert ez sokszor nem várt nehézségek elé állít, de ezúttal örömmel konstatáltam, hogy a kiválasztott darab tökéletesen illik a koncepcióba. 

Így választottuk ki a két színt – a bézst és a mogyorót – amelyek az egyes helyiségek kiindulópontjává váltak. Ezekhez kellett igazítanom a többi bútort, textilt, kiegészítőt. Kapóra jött, hogy az olasz bútorokból nagy kínálattal rendelkező TH Design Lakberendezési Stúdió üzlete is a MAXCity földszintjén található, akik – meglepetésemre – még azt a holland céget is képviselik, ahonnan az étkező fölé tervezett lámpákat írtam ki, és amelyeket eredetileg a belvárosban terveztem megvenni. A bútorok kiválasztásához rengeteg segítséget kaptunk a TH Design csapatától: az étkezőasztal szerelem volt első látásra, de a székekkel nehezen boldogultunk. Rengeteg opciót felvonultattak, mire sikerült kiválasztanunk a tökéletes darabokat. Nagy előnye még az üzletnek, hogy viszonylag nagy alapterületen elég sok bútort bemutatnak, így a potenciális kanapékat ki is tudtuk próbálni. Végül egy letisztult, egyszerű formájú, de nagyon kényelmes darab mellett döntöttünk.

Így történt, hogy a legutóbbi megbízásom során mindössze egy kisebb kézitáskával érkeztem elvégezni a munkám oroszlánrészét: az összes súlyos anyag- és termékmintát be tudtam gyűjteni a MAXCity földszintjén, és kényelmesen, a természetes fénnyel megvilágított lift előtti emelvényen összevetve az árnyalatokat, egyetlen úttal megoldottam a tervek véglegesítését. Mindnyájan jól jártunk ezzel! Én ezúttal megkíméltem a hátamat, a megbízóm pedig időt és energiát spórolt, amikor elég volt pusztán egyetlen helyszínt felkeresnie a megrendelések konkretizálására.
 

Vissza
EN