Vissza a lap tetejére

Remodel Stúdió: Értékek a szépségen túl…

Kategóriák

2022.03.08.

Bemutatkozik a Remodel Stúdió


Interjú Kiss Mónika alapítóvalMi a Remodel Stúdió története? 

A Remodel Stúdió azért jött létre, hogy pályakezdő fiatalok számára munkatapasztalat szerzést biztosítson a bútorfelújítás területén. A cél elérése utána együtt maradtunk és közösen építettük fel a brandet. Induláskor nagyon sok segítséget kaptunk Varsányi Anna tervezőtől, helyi asztalos és kárpitos szakemberektől, hogy a fiatalok megfelelő tudással és igényességgel rendelkezzenek a munkájuk végzése során. Társadalmi vállalkozásunk 2015 óta önfenntartó.  

Amikor megkezdődött a fiatalok foglalkoztatása, egyértelmű volt, hogy olyan bútorok felújításával kell kezdenünk, amelyek nem képviselnek nagy értéket és felújításuk is viszonylag egyszerű. Kézenfekvő volt az 50-es, 60-as évek tömeggyártásban készült darabjaihoz nyúlni. Az már inkább a szerencsének köszönhető, hogy a lakberendezési trendek is kedveztek ezeknek a daraboknak és egyre több enteriőrben jelentek meg. 
 
Mi az üzlet ars poeticája?
 
Értékek a szépségen túl… Ez a mottó arra utal, hogy az általunk felújított és készített darabok szépségén túl, társadalmi értékeket is képviselnek. Úgymint újrahasznosítás, munkatapasztalat szerzés, a szakmaszerzés értékeinek képviselete. 
 
Milyen termékeket kínáltok?  
 
A bútorfelújítás mellett már évek óta egyedi megrendelésre is dolgozunk. Az új kollekciónkat – Viktor Gallery – Friedl Kiss Viktor tervezte, akivel közös kiállítótérben vagyunk a MaxCity-ben. A felújított darabok korlátozott számban érhetőek el, általában egy – egy típusból csak pár darab áll rendelkezésünkre. Egyedi megrendelésre kanapékat, padokat készítünk. Új darabjaink közé tartoznak még a konzolasztalok, étkezőasztalok, TV állványok és dohányzóasztalok. 
 
Kik az elsődleges vásárlóitok?
 
Magánszemélyek és közületek is örömmel vásárolnak darabjainkból. Elsősorban azok, akik konkrét elképzeléssel rendelkeznek, azonban az áruházak kínálatában nem találják meg azokat a darabokat, amelyre vágynak. Felújított bútorainkat azok vásárolják, akiknek fontos a társadalmi küldetésünk és mellette olyan egyedi darabot szeretnének, amely nem köszön vissza másoknál.
 
Vannak esetleg különleges, kuriózumnak számító termékeitek?
 
Minden darabunkhoz – a felújított és az általunk készítettekhez is – kötődnek emlékek, történetek. Vagy a megrendelő személye, a megálmodott kárpit utáni hajsza, vagy a nagymama lakásából jó kezekbe kerülő régi darabok átvétele az, amit még sokáig emlegetünk. Az egyik legizgalmasabb rész mégis a régi darabok bontása, amelynek során különleges „kincsekbe” szoktuk botlani. Ezeket egy külön dobozba gyűjtjük is. Rengeteg körömollót, rejtvényújságot pici ceruzával, családi fotót találtunk már meg és őrzünk azóta is. 
 
Bemutatnád, hogyan készülnek a termékeitek? 
 
Minden darabunk a szegedi műhelyben készül. A felújításoknál és a készítésnél is kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgozunk, műhelymottónk: „Ha valamire azt mondanád, hogy jól van az úgy, az biztosan nem jó!”  Amikor régi darabot újítunk fel, a szétszerelés és bontás az első fázis. Higiéniai és minőségi okok miatt is ragaszkodunk ahhoz, hogy a régi tömőanyagok cserére kerüljenek. Ha már láthatóvá válnak a rejtett elemek is, akkor tudjuk alaposan átvizsgálni az aktuális darabot, hogy alkalmas-e a felújításra.

Megerősítjük a csapolásokat, ellenőrizzük a rögzítéseket, karfákat. Csak így tudjuk garantálni azt, hogy a régi darabok még sokáig az új tulajdonosok örömét szolgálják. 
Ezt követően építjük újjá az ülőfelületet és háttámlát, ezután pedig jöhet a kárpitozás. A láható fa részek felújításánál sem az egyszerűbb megoldást választjuk. Mindent teljesen lecsiszolunk – sok esetben több réteg lakkozást, házilagos zománcfestést – így láthatóvá válik a fa erezete. Ezt követően pácoljuk és olajozzuk a felületet. 

Vissza
EN