Vissza a lap tetejére

SSH! Graffiti. Streetart. Kortárssh.

Kategóriák

2022.07.05.

SSH!
Graffiti. Streetart.
Kortárssh.

Avagy a graffiti és streetart hatása a kortárs művészetekben!

A Graffiti szubkultúra hatalmas, organikusan fejlődő, univerzális platform.

A műfaj és benne minden alkotó, behatárolhatatlan, ösztönös, integráns individuum. Egyéni és egyedi történetek, inspirációk sokaságának hordozója. Egyszerre van jelen a vidékeken és a nagyvárosokban, titokban férkőzik be a tudatalattinkba. Bárki számára hozzáférhető, érthető, a maga módján könnyen e sajátos világ részesévé válhat.

Divatjelenségként és szubkultúraként a nyugati világban az 1960-as évektől terjedt el, bár a korai street art példái már Brassai "Párizs, éjszaka" című albumában megjelentek, s tudjuk, a Pasquino szoboralakján ilyen utcai kommunikáció már az antikvitásban is létezett, Rómában. Az 1980-as években Basquiat és Keith Haring emelték a műfajt az egyetemes képzőművészet szintjére. Magyarországon a rendszerváltás után, az 1990-es években élte fénykorát. Azóta is folyamatosan korrelál a képzőművészettel és egyre nagyobb hatást gyakorol az alkalmazott művészetekre.

A Gallery MAX "SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh." kiállítás szerveződő anyaga nem archaizál, nem tematizál, csupán jó ízűen válogat, esztétikus sokszínűséget mutat.

Kattints és járd be online a tárlatot virtuális sétánkon!Néhány érdekes “történet” amely jól illusztrálja a műfaj meghatározó szerepét a kortárs vizuális kultúrában. Bemutatja hogyan fejlődhet a serdülőkor ösztönös lázadása, üzenni akarása művészetté vagy akár hivatássá. 

16 kortárs alkotó:


0036 Mark
Árvay Márton - Trans One
Blik Dániel
FORK Imre
Horváth Attila - Official Classic
juditbernadett79
Lachner Ádám
Miss KK
MNU
Nikon One
Petyka
Plank Antal - Mirones
Rapa 73
Soopercrapz
Tóth Balázs
Void

Zene: DJ Mango
& a MONYO sörei

Időpont: 2022. július 21. 19:00

Helyszín: Gallery MAX, MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpont (II. emelet)
2045 Törökbálint, Tópark utca 1/a

***

Igény szerint ingyenes közvetlen buszjáratot indítunk Budapestről, a Szent Gellért térről (Budapesti Műszaki Egyetem előtti M4 metró kijárat).

Indulás: Szent Gellért tér - 18.30
Érkezés: Szent Gellért tér - kb. 22:00

Kattints és regisztrálj az ingyenes transzfer buszjáratra!

Csatlakozz a Facebook eseményhez!

Vissza
EN