Vissza a lap tetejére

MEGHOSSZABBÍTVA! Május 19-ig vár a Gallery MAX "Magyar géniusz" c. kiállítása

Kategóriák

2021.02.26.

MEGHOSSZABBÍTVA 2021.05.19-IG!


2021.02.26-án pénteken megnyílt a Gallery MAX legújabb kiállítása "Magyar géniusz" címmel. A kiállítást személyesen is megnézhetitek bevásárlóközpontunk nyitvatartási idejében, a galéria második emeleti kiállítóterében.

A kiállítást megnyitotta: Csikós Attila író


A kiállításról:


A Magyar Géniusz című kiállítás kizárólag a magyar képalkotó művészet geometrikus absztrakt irányzataiból válogat. Ennél elvontabb, ennél “modernebb” művészet nehezen képzelhető el. Ez a művészeti irányzat talán a legtradícionálisabb érvényes műfajunk. Itteni első példája 100 évvel ezelőtti. A geometrikus absztrakt végig élte a 20. századot, rendszereket, állami ízlésdiktátumokat, olykor diktatúrákat, mégis elképesztő frissességgel van jelen. 1922-ben, amikor az első itteni munka készült, még bőségesen érvényesültek posztimpresszionista irányzatok, zsáner műfajok. A geometrikus absztrakció évszázados jelenléte, tény. Ahogy tény az is, hogy ez a tradíció nem poros múzeumi emlék, hanem élő, jelenlévő, a hazai kortárs művészet fiatalabb nemzedékeit is elevenen mozgató irányzat. Mindez már rég múzeumok, vagy épp giccsszerető kispolgári otthonok falai közé szorult. De a geometrikus absztrakt, túl a neobarokkon, sztálinbarokkon, túl a szocreál klasszikus stílusán, valamint túl a posztmodernen is, itt van, él, energikus, virulens. És nagyszerű!

A Magyar Géniusz kiállítás egyszerre mutatja be a geometrikus absztrakt legjobb kortárs alkotóit, ugyanakkor visszatekintve az évszázadnyi idő jeles alkotóira, széles összefüggésrendszert mutat be.


 

Részletek:


Kiállító művészek:

Bátorfi Szabolcs
Berta Julianna
Boros Tamás
Böszörményi István
Braun András
Bullás József
Ézsiás István 
Fajó János 
Gályász Anett
Haász István
Haraszty István
Kassák Lajos 
Kelle Antal
Kontur Balázs
Kovács Attila 
Ilona Lénárd
Marafkó Bence
Maurer Dóra
Milasovszky László
Vera Molnar
Nemes Judit
Ottó László 
Plank Antal
Sápi Márton 
Nicolas Schöffer 
Somody Péter
Saxon Szász János
Varga Kristóf
Victor Vasarely
Ganna Voytenko
Wolsky András
Zalavári József 

Helyszín: MaxCity (2045 Törökbálint, Tópark utca 1/a), II. emelet, 213.

A kiállítás 2021. április 30-ig május 19-ig látogatható.

Az esemény nyitóképe: 

Bullás József: 170601


Köszönet:

Fekete Vali
Deák Erika Galéria
Molnár Ani Galéria

Vissza
EN