Vissza a lap tetejére

Új kiállítás a Gallery MAX-ban: NŐI (IR)REALITÁSOK

Kategóriák

2020.12.11.

2020.12.14-én hétfőn 18:00-kor nyílik a Gallery MAX történetének második kiállítása "NŐI (ir)REALITÁSOK" címmel. Az online megnyitót Facebook oldalunkon követhetitek, 2020.12.15-től pedig a kiállítás személyesen is megtekinthető bevásárlóközpontunk nyitvatartási idejében, a galéria második emeleti kiállítóterében.
 

Nézd meg a kiállítást virtuális sétánkon!


A kiállításról:


"Létezik a mindennapoknak olyan látásmódja, ami a férfiak számára nem ismerős, nem megélt. Az a mód, ahogy a nők pillantanak az életre. Nagy és apró ügyekre. Eszmékre, gyerekvállalásra, az élet nagy kérdéseire, vagy épp csak egy pillanatra félretett pezsgős pohárra. Az évezredek óta alakuló ábrázolástörténet érdekes fázisában vagyunk. Minden korábbi időszakban a férfi szem dominálta a művészi látásmódot. Férfiak festettek az épületek falaira, szerzetes férfiak festették az ikonokat, de a 19. és 20. század izmusokat meghatározó nagy festői is túlnyomóan férfiak voltak. Ők feleltek egymás munkáira, ahogy például Eduard Manet reagált a reneszánsz Gioirgione egyik festményére, majd pár évtized múltán Picasso készített parafrázist Manet festményéről. Mindebből a diskurzusból a nők a legutolsó évszázadig, kimaradtak. 

Természetesen sok minden változott az elmúlt évtizedekben. Új történelmi és művészettörténeti korszak kezdetén állunk. Alig pár évtized alatt a nők elfoglalták helyüket a művészet világában. A férfiak megszokott, vagy antropológiailag meghatározott látásmódjukhoz képest érvényre jut a női látásmód, amely éppoly sokszínű, akár a férfiaké. Talán azonban mégiscsak van bennük valami más, valami sajátos, ami a nők nőiségével áll összefüggésben. 

Ez a kiállítás arra a kérdésre keres választ, vajon valóban létezik-e női festészet? Vannak-e jellegzetes festői előadásmódok, amelyek inkább jellemzők a nőkre, vagy csak festészet, csak művészet van, s mégsincs neme egyik fogalomnak sem?”


A kiállítást megnyitja: Oltai Kata művészettörténész


Kiállító művészek:


Ada Vilhan
Bakonyi Zita
Csatlós Asztrid
Gaál Alexandra
Gebler Kitti
Horváth Orsi
Juhász Villő
Kalán Viktória
Könyv Kata
Mayer Hella
Naomi Devil
Rabóczky Judit Rita
Sütő Angéla
Szabóová Márta
Nagy Sára 
Töttös Kata
Turcsány Villő
Verebics Ági
Verebics Kati
Végh Júlia Odin

 


Helyszín: MaxCity (2045 Törökbálint, Tópark utca 1/a), II. emelet, 213.

Online megnyitó: 2020.12.14. hétfő, 18:00

Csatlakozz Facebook eventünkhöz!

A kiállítás 2021. február 28-ig látogatható.

(Az esemény nyitóképe: Verebics Kati: Sinner Organe, olaj/vászon, 95x120cm)

Vissza
EN