Vissza a lap tetejére

Aktualitások

Kategóriák

2022.01.15.

Mintatár: Pöttyök, körök

A kör az egyik legnépszerűbb forma: éles sarkoktól mentes, szelíd, ezért kedves, egyszerű és szabályos, ennél fogva mértékletes és letisztult. Mintává sűrűsödve egyszerre fegyelmezett és játékos, a mérleg nyelve el-elbillenhet a lépték, az ismétlődés és a színvilág függvényében.

Tovább
2022.01.15.

Aki színekből épít dizájnt: Karim Rashid

A Time magazin a Műanyag Hercegének nevezte, aki a „legismertebb formatervező egész Amerikában”. Amellett viszont, hogy milyen hangzatos, talán picit lekicsinylő is ez a titulus.

Tovább
2022.01.12.

10. nap: Flóra és fauna – egy fedél alatt a természettel

Szerencsésnek vallhatja magát mindenki, aki más élőlénnyel is megoszthatja otthonát, legyen az dús, burjánzó minidzsungel vagy egy (esetleg több) örökmozgó négylábú.

Tovább
2022.01.11.

9. nap: Otthoni iroda – áldás legyen, ne átok!

Nem kell(ene) századjára is elszajkózni, hogy az utóbbi időben szinte minden otthonban helyet kényszerültünk szorítani legalább egy munkasaroknak, esetleg komplett dolgozóvá alakult át a vendégszobánk. A ‘home office’ fogalma beépült a köztudatba, komoly próbák elé állítva a legstabilabb párkapcsolatokat, gyakran az egész család szokásos békéjét is megingatva.

Tovább
2022.01.10.

8. nap: Gyerekbirodalom – tényleg csak a káosz lehet az úr?

Legtöbbször lehetetlen küldetésnek tűnik a legkisebbek környezetét pedáns rendben tartani – ha siker koronázza is időről időre nagy levegővétel után tett próbálkozásainkat, a rend mintha egyszerűen elillanna.

Tovább
2022.01.09.

7. nap: Terülj-terülj, asztalkám!

A főzőcskementesre tervezett tegnapi nap után ma már élvezhetjük a praktikusabbá, szebbé tett konyhában uralkodó új rendszert annak minden kényelmével. Ha nem szánjuk rá magunkat az ételkészítésre, az sem baj, a mai feladathoz a hozott, kapott, futár szállította koszt is tökéletes.

Tovább
2022.01.08.

6. nap: Konyhai teendők

Egy álmos téli reggelen (akár éppen eme sorok olvasása mellé) mi sem eshet jobban egy csésze meleg kávénál vagy teánál. Valószínűleg fel sem kell ébrednünk teljesen ahhoz, hogy automatizálódott mozdulatsorral pillanatok alatt elkészítsük a koffeindús nedűt, de nem kizárt, hogy a munkapulton felejtett bögrékbe, elmosni szánt edényekbe ütközünk.

Tovább
2022.01.07.

5. nap: Az előszoba - fogadó- és búcsúlátvány

Hallhattuk már, hogy az előszoba otthonunk névjegye a betoppanó számára: az első benyomás pedig köztudottan fontos. Saját magunkat is nagyobb örömmel tölt el a hazaérkezés, ha kellemes, hívogató, rendezett és praktikus előtérbe lépünk be.

Tovább
2022.01.06.

4. nap: Könyvespolc-stylingra fel!

A tisztaságért folytatott harcot kiheverve következzen egy könnyedebb, játékosabb feladat, amelynek eredményeként sokkal vonzóbb arcukat mutatják majd nemcsak könyveink, de közszemlére bocsátott dekortárgyaink is.

Tovább
2022.01.05.

3. nap: Fürdőszoba és mosókonyha – a tisztaság szappanillatú szentélyei

A ruhakupacot, amelynek nincs többé joga a hálóban tartózkodni, remélhetőleg már átcipeltük házi mosodánkba: ha szerencsések vagyunk, ez a fürdőtől elkülönülő helyiség, egyébként azonban a tisztálkodásnak szentelt szobába szorul.

Tovább
2022.01.04.

2. nap: Éjszakai pihenőzóna – rakj rendet és relaxálj!

Miután sikeresen rendbe tettük éjjeliszekrényünket, ideje az ágy tágabb környékét is megszépíteni és ráncba szedni.

Tovább
2022.01.03.

1. nap: Az éjjeliszekrény környéke – kényelem karnyújtásnyira

Kihevertük már a szilveszteri bulit, vagy még mindig meglehetősen álmosan pislogunk a világba? Ha netán az új esztendő első napjait hozzáadtuk jól megérdemelt téli pihenőnkhöz, és az ágy melegében lustálkodva olvassuk ezeket a sorokat, vessünk most rögtön egy pillantást az éjjeliszekrényünkre!

Tovább
2022.01.03.

Indul a 10 napos újévi otthonfrissítő kihívás

Új év, új kezdet, új célok – a tiszta lappal való indulás lehetősége szuperhősök bámulatos erejével vértez fel bennünket. Fogadalmakat tenni újabban már nem divatos (és nem is tanácsos), hiszen a legkomolyabb elszántság ellenére is keletkezhet rés pajzsunkon.

Tovább
2021.12.28.

​Kötelességének érzi a dizájnt demokratizálni: Philippe Starck

Közel 10 000 terv, azaz összesen ennyi ötlet pattant ki (vagy akár még több is) a francia dizájner fejéből, aki generációjának egyik leghíresebbjévé vált az évtizedek során.

Tovább
2021.12.20.

6. Készülődjünk a karácsonyra! | Design Komplex Podcast

December sokaknak a rohanást és az őrült készülődést jelenti. Mi azonban most egy kis lelassulásra, az adventi időszak megélésére hívunk a legújabb podcast adásunkkal.

Tovább
2021.12.19.

A szupertehetséges, ámde különc srác a szomszédból: Ora-Ito

Futurisztikus vonalvezetés, egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult szerkezetek, amelyeken akár több évet is képes dolgozni; a már nevében is picit fura Ora-Ito szinte mindent tervezett már a mobiltelefontól a sminkkészleten át a konceptautóig, mégis olyan lazasággal áll hozzá a világhoz, mintha tegnap kezdte volna a műfajt.

Tovább
2021.12.10.

Csavard fel – vagy inkább ne?

“Ha az ember a természet padlóján – a gyepen – végighever, csodálatosan érzi magát. Ha azt kívánom, hogy valaki érezze magát otthon egy lakásban, legszívesebben azt kívánnám, hogy legyen kedve, jó kedve végigheverni a padlón. Vagyis: legyen a padló olyan barátságos, üde, olyan hívogató, olyan otthonos, mint a lesüppedő karosszék, legyen olyan kiegyensúlyozottan szép és harmonikus, mint a föld, a talpalatnyi” – vallja Torday Aliz örökérvényű igazságokat megfogalmazó könyvében, melynek már a címe is izgalmas állítás: Lakni jó!

Tovább
2021.11.30.

Pihe-puha otthon: fókuszban a lakástextilek

Biztonságot, nyugalmat, az óvó fészek melegét várjuk tőle – természetes hát, hogy igyekszünk minél alaposabban kibélelni otthonunkat. Lágy, bolyhos, bársonyos anyagokkal vesszük körül magunkat... Olvasd tovább!

Tovább
2021.11.14.

5. Hogyan lesz egy iroda fókuszált munkavégzésre és jóllétre is alkalmas? | Design Komplex Podcast

Neked milyen az irodád? Inspirál, ha bemész? Akár munkaidő után is szeretnél ott maradni a kollégákkal beszélgetni, feltöltődni? Ha van olyan kérdés, amire nemmel válaszoltál, akkor mi megmutatjuk, hogy egy iroda lehet másmilyen is!

Tovább
2021.11.05.

Stílusok fúziója – az eklektika

Tipikus eset, amikor egy pár azzal a problémával keresi fel a lakberendezőt, hogy teljesen más a stílusuk össze kéne fésülni a kettőt. A helyzetet sokszor még tovább bonyolítja, hogy meg szeretnék tartani az örökölt vagy hirtelen felindulásból megvett, de színben, mintában, anyagban és stílusban egymáshoz egyáltalán nem passzoló bútorokat és kiegészítőket.

Tovább
2021.10.20.

A műanyag humoros géniusza: Eero Aarnio

Talán túlzás a finn mestert a vicces plasztikformák zsenijének titulálni, lévén más anyaggal is dolgozik, a világsikert azonban nem azok, hanem a stilizált műanyagállatok és a retró stílusú gömbfotelek hozták meg számára, ezt kár is lenne letagadni.

Tovább
2021.10.07.

Pirossal magabiztosan

A tűz és a vér színe. Elegáns és merész. A sok elnyom, a kevés kiemel. A vörös örök, sosem megy ki a divatból. Vonzza a tekintetet és érzelmek egész sorát váltja ki.

Tovább
2021.09.30.

A szokatlan formák szerelmese: Ron Arad

Dizájner, építész vagy tanár? Talán ő maga sem tudná megmondani, melyik is leginkább. Az izraeli származású művész bármibe is fog, azt ki szeretné maxolni, ez egyértelműen látszik.

Tovább
2021.09.20.

​A fekete - minden színek királynője

A címadó megállapítás nem más, mint a híres impresszionista festő, Renoir konklúziója, holott a feketét a színelmélet nem tekinti színnek, hanem – a fehérrel és a szürke összes árnyalatával együtt – akromatikusnak, semleges színűnek tartja.

Tovább
2021.09.06.

Az art deco: luxus – haladó szellemben

Az art deco elnevezés a francia arts décoratifs (díszítőművészetek) rövidítése, amelyet az 1925-ben Párizsban megrendezett Nemzetközi Iparművészeti Kiállítás (Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) óta használnak az irányzatra.

Tovább
2021.08.25.

Kertkisokos kezdő parkosítóknak

A lakóterünk és az exteriőr szervesen összekapcsolódnak, együttes harmóniájuk adja meg otthonunk hangulatát, legyen itt szó bármilyen kerttípusról is.

Tovább
2021.08.23.

Minden a természet adta anyagokról!

Manapság elsősorban mesterséges anyagokat használunk, de régebben, nagyanyáink korában a házak és belső berendezéseik, a használati tárgyaik is mind-mind természetes anyagokból készültek. Hogy milyen anyagokat használtak, az az adottságoktól, illetve a terület természeti erőforrásaitól függött. Napjainkban szerencsére látható a törekvés, és a trendek is azt mutatják, hogy védve környezetünket és egészségünket, igyekszünk minél inkább az organikus anyagokat előnyben részesíteni.

Tovább
2021.08.12.

​A rebellis retró

Gyakran halljuk, emlegetjük a retró szót, de tudjuk-e pontosan, mit is takar? Maga a jelző a retrospektív kifejezésből ered, melynek jelentése: visszatekintő. Kattints a folytatásért!

Tovább
2021.08.06.

​Színspiráció: A neon

A neonszínek fényreklámokra emlékeztető, különösen telített, már-már világító színek. Kinek ne ugrana be azonnal a 80-asak években népszerű (később méltán rettegett) szövegkiemelő-sárga, reklámzöld, neonrózsaszín trió?

Tovább
2021.07.19.

A vidék ezer arca

A country lakberendezési stílus alapvetően az egyszerű vidéki életérzést adja vissza. Fő törekvése a békés és harmóniát sugárzó otthon, a kulcsszó az egyszerűség és a praktikum.

Tovább
2021.07.15.

A citrusok színvilága odahaza

Az aranyló szín a Napot szimbolizálja, ami boldogságot és örömet sugároz, élénkítő hatású és önbizalomerősítő. Jókedvre derít, mivel a nyarat és a gondtalanságot idézi.

Tovább
2021.07.11.

A magyar formatervezőnő, aki Amerikában lett sztár: Eva Zeisel

Sok külföldre szakadt, majd ott befutott és karriert csinált magyar művész nevét soha nem ismeri meg a hazai átlagember. Zeisel Évával nem így történt.

Tovább
2021.07.07.

Az otthonod a Te világod

Vannak olyan berögződések, amelyek nagyon nehezen változnak. Ilyen például „a kevesebb néha több” szinte már szólás-mondássá intézményesült közhelye, avagy a „nagypolgári” kifejezés teljesen fonák értelmezése.

Tovább
2021.06.30.

Rózsás tereket mindenkinek - A rózsaszínek a lakberendezésben

A rózsaszín egy sokoldalú és szórakoztató szín, amivel remekül lehet dekorálni az otthon bármely helyiségét. Igen, tényleg bárhol lehet használni.

Tovább
2021.06.17.

Itt a nyár, irány a nyaraló!

​A nyaralás lényege a pihenés, a nyaralód dizájnja pedig akkor jó, ha ebben segít téged és még szép is. A tervezése talán abban tér el leginkább az otthonétól, hogy általában kisebb tér áll rendelkezésre és a fókusz itt kizárólag a kikapcsolódáson van.

Tovább
2021.06.10.

Ha tavasz, akkor pasztell – Otthonfrissítő tippek

A pasztellek a lakberendezők „titkos” fegyverei erre az esetre, mert nem nyomják el a többi tárgyat, sokkal inkább kiemelik azokat, miközben finoman egységesítik a teret.

Tovább
2021.06.03.

A sztárépítész, aki a Temze-part bárója lett: Lord Norman Foster

Elég csak eltölteni egy hétvégét Londonban, amelyen olyannyira rajta hagyta a kézjegyét, hogy lassan át is nevezhetnék Norman Foster Cityre a várost.

Tovább
2021.06.02.

Green living – Kezdő lépések a fenntartható otthon kialakításához

A zöld szemléletmód a lakberendezésben is egyre nagyobb teret nyer. A környezettudatos anyagok felhasználása mellett, fontos az energiatakarékosság és a bútorok hosszú élettartama.

Tovább
2021.05.19.

A közösen eltöltött minőségi szabadidő centruma: a nappali

A nappali otthonunk központi helyisége: szabadidejében itt gyűlik össze a család apraja-nagyja, itt fogadjuk vendégeinket – igazi közösségi tér tehát.

Tovább
2021.05.05.

A „klasszikus stílus”

Nem kell megijedni a klasszikus stílus kifejezéstől. A klasszikus bútorok között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Tovább
2021.05.03.

Az op-art, avagy a szemfényvesztés művészete

Az op-art az „optical art” kifejezésből eredő elnevezés – az optikai csalódásokra alapuló vizuális művészetek ihlette stílus. Alapgondolata az ember térérzetének és térszemléletének alakítása.

Tovább
2021.04.29.

A zöld szín: a természet pazar ajándéka

A zöld színt elsősorban a természettel azonosítjuk, ami egyáltalán nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy leggyakrabban a nyugalom vagy az üdeség képzetét ébreszti bennünk. Ez a legpihentetőbb szín, mert a legkevésbé terheli meg szemünket. Szimbolizálja továbbá a fiatalságot, az egészséget, a biztonságot.

Tovább
2021.04.25.

A születésileg spanyol, döntése szerint olasz dizájnfenomén: Patricia Urquiola

Szinte felsorolni is képtelenség, hány közismert dizájncégnek, mennyi mindent tervezett a világ jelenleg talán egyik legnevesebb formatervezője: az idén épp 60 éves Patricia Urquiola. Mi azért most itt mégiscsak kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül összeszedjünk valamit a már így is hatalmas életműből.

Tovább
2021.04.20.

Innovatív megoldások a konyhában

A családi élet fő helyszínének tervezése kemény dió, meg kell felelnie az ergonómia követelményeknek, a használatának egyszerűnek kell lennie és egyszerre több ember igényeit kell kiszolgálnia.

Tovább
2021.04.14.

A kék árnyalatai

A színek befolyásolják a hangulatunkat és az érzéseinket, ezért használatuk fontos tényező a belsőépítészetben is. Tudj meg mindent a kék színről!

Tovább
2021.04.01.

Otthonfűszer? Hello, Orientál!

Ahogy a rizsnek sem árt a curry, úgy a környezetünket is fűszerezhetjük a keleti otthonok praktikáival.

Tovább
2021.03.28.

Tükröm, tükröm...

Akár funkcionális, akár dekorációs célra is használjuk a tükröt, megfelelő stílusú keretben bármilyen enteriőrben hasznos és elegáns kiegészítő.

Tovább
2021.03.21.

​A szürrealista dekoráció atyja: Piero Fornasetti

Az 1913-ban született milánói művész elsősorban festőként és grafikusként tekintett önmagára, nem így mindenki más, aki számára a híres vezetéknév immár egy nemzetközi dizájnmárkát takar. Márciusi design história cikkünkből megismerheted a szürrealista dekoráció atyját, Piero Fornasettit!

Tovább
2021.03.17.

FÜRDŐSZOBA: A relaxáció színtere

A fürdőszoba nélkülözhetetlen helyisége otthonunknak. Itt kezdjük reggeleinket, és a nap végeztél itt töltjük lefekvés előtti időnket. Andok Zsuzsanna lakberendező cikkéből megtudhatod, mitől lesz jó a fürdőszobád!

Tovább
2021.03.03.

Egyszerűség és időtlen esztétika: a minimál design

Manapság mindenki ismeri a „kevesebb több” kifejezést, a minimalizmus fogalmát. Szinte bármire alkalmazható: az építészet belsőépítészettől a művészeten át az életstílusig.

Tovább
2021.03.03.

A hálószoba: ahol az életünk egyharmadát töltjük

A hálószoba a nyugodt, zavartalan pihenés szentélye, ahol éjszakánként ideális esetben nyolc órát is eltöltünk – életünk egyharmadát. Pihenj és inspirálódj velünk!

Tovább
2021.02.28.

A modern amerikai glamúr félistene: Jonathan Adler

2021-ben egy új blogcikk sorozatot indítottunk útjára: minden hónapban kiemelünk egy világhírű dizájnert, akit igyekszünk minél alaposabban megismertetni. Februárban következzen a keramikusból lett sztárdizájner!

Tovább
2021.02.22.

Szürke-sárga színek a lakberendezésben

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd? Mindegy, lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk újonnan induló sorozatunkban!

Tovább
2020.01.29.

70 éves a finn dizájncég: boldog szülinapot, Marimekko!

Design história: Idén egy új sorozatba kezdünk, minden hónapban kiemelünk egy világhírű dizájnert, akit igyekszünk minél alaposabban megismertetni az érdeklődőkkel.

Tovább
EN