Vissza a lap tetejére

Aktualitások

Kategóriák

2023.08.31.

Márka-börze: Christian Fischbacher

A svájci Alpokban van egy immár világhírű ágynemű-, lakástextil- és tapétagyártó, amelynek tulajdonosait pont úgy számozták, ahogy az arisztokraták is teszik magukkal.

Tovább
2023.08.31.

Márka-börze: Alessi

Az Alessi neve fogalom, ha dizájnos konyhai eszközökről vagy humoros használati tárgyakról van szó.

Tovább
2023.08.18.

Márka-börze:Natuzzi

Ami Szicíliának a Dolce & Gabbana, Rómának a Valentino vagy a Fendi, az Pugliának a Natuzzi.

Tovább
2023.08.03.

Márka-börze: Rolf Benz

Egy bútormárka, amely nemcsak, hogy újragondolta a nappali funkcióját, de sikerre is vitte filozófiáját.

Tovább
2023.07.24.

A tervező, akinek fájóan kevés idő jutott, hogy felforgassa a világot: Virgil Abloh

Virgil Abloh rövid idő alatt lett szupersztár és példakép a hátrányos helyzetű fiatalok előtt, aki megmutatta, hogy ha az ember tehetséges, bármi sikerülhet.

Tovább
2023.07.13.

A svájci bőrbútor manufaktúra, amely csak annyit termel, amennyire igény van: a de Sede

A de Sede immár közel 60 éve nem tesz mást, csak amiben a legjobb: különleges marhabőr bútorokat tervez és rak össze nagy gondossággal, amelyek a dizájnjuknak és a minőségüknek köszönhetően igazi státuszszimbólumokká válnak.

Tovább
2023.07.06.

Ha az élénk és vidám színeknek lenne királynője, India Mahdavi volna az

​Egyedülálló ízlése mellett India Mahdavi szuperképessége az, hogy nagyon ráérez arra, mi van épp a levegőben.

Tovább
2023.06.26.

A Hästens ágyak története

A svéd ágymanufaktúra a nyergektől indult, hogy aztán egyetlen markáns dizájnnal próbálja meg leuralni a luxuságyak piacát.

Tovább
2023.06.12.

A parkettagyártó, amely mindig egy lépéssel előrébb jár: a Kaindl története

Vásárlóik immár több mint 125 éve lépegetnek nap mint nap a termékeiken szerte a világon, Ausztria egyik legsikeresebb márkájává téve a vállalatot.

Tovább
2023.05.15.

A bútormárka, amely megmutatta a világnak, hogy mit tudnak a dánok: a BoConcept

Dánia legnagyobb, globális lakberendezési márkája jelenleg több mint 60 országban közel 300 üzlettel található meg.

Tovább
2023.05.04.

Márka-börze: Bretz

A német Bretz bútorgyártót nem lehet egyszerűen lelőni, értsük ezt szó szerint, hiszen egyszer már földig rombolták őket.

Tovább
2023.04.22.

Egy muranói üvegműhelyből menetelt a dizájnvilág élvonalába a Foscarini

Több mint 50 modell, több mint 20 matéria, több mint 30 dizájner – ha számokkal kellene jellemezni a Foscarinit, ezek lennének azok.

Tovább
2023.04.24.

A dán dizájn mestere, aki nem akar kimenni a divatból: Verner Panton

Az egyik legtöbbet hamisított formatervező, akinek székein és lámpái alatt napjaink dizájnszerető vásárlója is szívesen üldögél.

Tovább
2023.04.17.

​A dizájner, aki saját fantáziavilágot teremtett: Jaime Hayon

Mókás figurák, gömbölyded sziluettek, színek és minták: ha ez így egy kollekcióban összeáll, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a spanyol művész követte el.

Tovább
2023.04.11.

Az ágymanufaktúra, amely franciásan sikkes hálószobát ígér: Tréca de Paris

Közel egy évszázada kutatják a jó alvás titkát, a Tréca de Paris azonban ennél sokkal több: elegancia és stílus a legmagasabb fokon – hiszen akár az egyik legismertebb francia divattervező dizájnjával is kérhetjük az újdonsült fekhelyünket.

Tovább
2023.03.03.

Márka-börze: KARE

Az egyik legizgalmasabb lakberendezési brand, amelynél nem puszta közhely az, hogy mindenki megtalálja a saját ízléséhez passzoló darabokat.

Tovább
2023.03.10.

A japán, aki új színt hozott az amerikai fabútor gyártásba: George Nakashima

Egy tervező, aki igazából nem érezte se ide, se oda tartozónak magát, mégis, mindkét énje hatott rá, amelynek eredménye egy unikális életmű lett.

Tovább
2023.01.17.

​Az íves építészet dámája: Zaha Hadid

Az iraki származású, II. Erzsébet királynő által a birodalom dámájává kitüntetett építész az első nő volt a világon, aki megkapta az építészet Oscarját, a prominens Pritzker-díjat.

Tovább
2022.12.22.

Ho(me)roszkóp: A Bak otthona

A Bak az állatöv csillagképei között a tizedik. Szimbóluma a halfarokkal ábrázolt kecske – ez a különös kettősség is sejteti, hogy szülöttei rendkívül komplex személyiséggel bírnak.

Tovább
2022.11.30.

​Az organikus dizájn újraértelmezője: Neri Oxman

Neri Oxman a kortárs dizájnvilág egyik legfurcsább szereplője. Nem lehet könnyen bekategorizálni, nem széket vagy lámpát tervez, hanem olyan szerkezeteket, amelyekhez hasonlót csak sci-fi filmekben látunk.

Tovább
2022.11.29.

Ho(me)roszkóp: A Nyilas otthona

A Nyilas az állatöv csillagképeinek sorában a kilencedik. A félig ember, félig ló kreatúrát izgalmas kettősség jellemzi.

Tovább
2022.11.11.

Design Komplex Podcast - Cabin Talks Ep. 05

A Design Komplex podcast Cabin Talks ötödik, utolsó adásában továbbra is a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kertjében elhelyezett, a Hello Wood által megálmodott és megépített kabinban beszélgetünk. A témánk a már 3 éves Builder Method oktatási platform és program.

Tovább
2022.11.10.

Design Komplex Podcast - Cabin Talks Ep. 04

Építészként milyen út vezetett a kezdetektől a jelenig? Hogy indult Ferencz Marcel, YBL díjas építész pályafutása és egyáltalán, mi fogta meg az építészetben? Megtudhatod a Design Komplex CabinTalks legújabb adásából.

Tovább
2022.11.09.

Design Komplex Podcast - Cabin Talks Ep. 03

A Cabin Talks különleges helyszíne, ahonnan bejelentkeztünk Budafokról, az Ökumenikus Segélyszervezet hátsó kertjében található. A Hello Wood fából készült különleges design kabinjával növelték meg a tárgyaló kapacitásaikat, illetve egy inspiráló, kreatív környezetet is biztosítani szerettek volna a kollégáknak a megbeszélésekhez.

Tovább
2022.11.08.

Design Komplex Podcast - Cabin Talks Ep. 02

A Hello Planet startup design táborról, illetve egy korábbi design és egészség prevenciót fókuszba helyező tábor tapasztalatait és élményeit osztjuk meg veletek ebben az adásban.

Tovább
2022.11.07.

Design Komplex Podcast - Cabin Talks Ep. 01

A Design Komplex Hello Wooddal közösen szervezett különleges podcast mini sorozatában, a Cabin Talksban a Hello Wood által megálmodott és elkészített kabinból jelentkezünk be egy héten keresztül minden nap. Az első részben az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt kialakulásáról, jelentőségéről és részleteiről szóló témával kezdjük a beszélgetést.

Tovább
2022.10.24.

Ho(me)roszkóp: A Skorpió otthona

A Skorpió az állatöv nyolcadik csillagképe. Úgy vélik, nincs szenvedélyesebb – se veszedelmesebb – ezen jegy szülötteinél.

Tovább
2022.10.04.

Matéria-mustra: A gyapjú

Ősidők óta használatos, mindmáig megbecsült természetes anyag – bátran kijelenthetjük: örök kedvenc.

Tovább
2022.10.05.

Akinek a finn formatervezés irányát köszönhetjük: Tapio Wirkkala

Az élete nagy részét lappföldi házában töltő művész egy olyan korszakban tette a dolgát, amikor szülőhazájának a legnagyobb szüksége volt arra, hogy a világ odafigyeljen rá.

Tovább
2022.09.25.

Ho(me)roszkóp: A Mérleg otthona

Az állatövi jegyek sorában hetedik a nevéhez és jelképéhez hű Mérleg: szülöttei létezésének alapja és célja a tökéletes egyensúly állapotának megteremtése.

Tovább
2022.09.20.

Márka-börze: Eijffinger

A holland márka idestova másfél évszázada kényezteti az esztétikumra fogékony közönséget színpompás, különlegesebbnél különlegesebb tapétáival és lakástextíliáival.

Tovább
2022.09.15.

Mintatár: A gyümölcs mint díszítőmotívum

Lédús és zamatos, édes, savanykás, fanyar, egzotikus vagy hazai – a gyümölcsre minden évszakban vágyunk.

Tovább
2022.09.07.

Matéria-mustra: A teakfa

Tíkfaként vagy tikfaként is olvashat(t)unk róla, ha pedig latinul hivatkozunk rá, meglepve konstatáljuk, hogy botanikai neve sem cseng idegenül: Tectona grandis.

Tovább
2022.09.01.

​A dizájnvilág kincskereső építésze: Paola Navone

Paola Navone szerint az életben úgyis annyi nehézség akad, hogy legalább a munkában fontos lenne találni némi örömet. Neki ez sikerült, holott nem az a fajta, aki mindig megszállottan dolgozik, ellenben, ha nekivetemedik, valami olyasmit szeretne kiadni a kezei közül, ami tetszik is az embereknek.

Tovább
2022.09.01.

Design Komplex Podcast 13 - Graffititől a galériákig! Kortárs művészet street art gyökerekkel

A MaxCityben jelenleg is megtekinthető SSH! Graffiti. Streetart. Kortárssh. kiállítás kapcsán kaptuk mikrofonvégre a kiállítás kurátorát, Németh Zoltánt és a sokáig Japánban alkotó építészt, kortárs műgyűjtőt Pálffy Györgyöt.

Tovább
2022.08.29.

Márka-börze: Jati & Kebon

Letisztult dizájn, páratlan komfort, kifogástalan minőség jellemzi a több évtizedes múltra visszatekintő belga márka kerti bútorokból álló repertoárját.

Tovább
2022.08.23.

Ho(me)roszkóp: A Szűz otthona

A Szűz az állatöv hatodik jegye, s annak legfőbb kritikusa. HO(ME)ROSZKÓP rovatunkban eláruljuk, milyen otthonban érzik magukat igazán jól az egyes csillagjegyek szülöttei.

Tovább
2022.08.17.

Mintatár: Csíkok, párhuzamos vonalak

Egyszerűségében sokoldalú minta, mely sosem megy ki a divatból, és – túlzás nélkül mondható – bármely stílushoz kaméleon módjára képes alkalmazkodni.

Tovább
2022.07.30.

Matéria-mustra: Bambusz

Nyáron különösen vágyunk az egzotikus tájakat idéző, könnyű, naturális anyagok után, sőt, manapság – városi létformára kényszerülve, rohanó életvitelünk mókuskerekét taposva – akár egész évben szívesen látjuk magunk körül őket.

Tovább
2022.07.29.

Márka-börze: OFYR

Az OFYR a korábban egészen más területen jeleskedő holland üzletember, Hans Goossens megvalósult ifjúkori álma.

Tovább
2022.07.26.

Ho(me)roszkóp: Az Oroszlán otthona

A tiszteletet és tekintélyt parancsoló, méltóságteljes Oroszlán a zodiákus ötödik jegye. A legenda szerint képmását Zeusz emelte a csillagok közé, a Herkulesre rótt próbák egyikének mementójaként.

Tovább
2022.07.25.

Mintatár: Hullámos vonalak

A lakberendezésben gyakran használt minták tanulmányozása során a kánikula kellős közepén keresve sem találhatnánk üdítőbb motívumot a hullámnál.

Tovább
2022.07.13.

12. Építészeti ékszerdoboz a Balaton parton - Laposa Bence & a Hableány sztori

Mindannyiunk fejében él egy kép a magyar tengerről, a Balatonról. Mindannyiunknak fűződnek hozzá emlékei: nyarak, szerelmek, strandolások, fesztiválok. De a Balatonnál a strandok, a jó borok, finom ételek mellett érdemes az építészetre is figyelmet fordítanunk.

Tovább
2022.07.09.

Az olasz dizájn kötelességtudó katonája: Stefano Giovannoni

Az élete nem bővelkedik filmvászonra kívánkozó fordulatokban, ellenben egy olyan pályamodell, amelyet sokan megirigyelnének. Stefano Giovannoni ütemesen és biztosan haladt előre, nemcsak művészként, hanem az olasz dizájnszcéna megkerülhetetlen alakjaként, akár mint egyetemi tanár.

Tovább
2022.07.08.

Otthonfrissítő kihívás 5. nap: Ínyenc fogások a szabad ég alatt

Aki velünk tartott egész héten át, igazán megérdemel néhány finom falatot, fenséges koktélt.

Tovább
2022.07.07.

Otthonfrissítő kihívás 4. nap: Csobbanás a dekorációk tengerébe

Vegyünk sorra, milyen eszközökkel varázsolhatunk nyarat otthonunkba egy csapásra – egészen pici ráfordítással, különösebb energiabefektetés nélkül, kutyafuttában is!

Tovább
2022.07.06.

Otthonfrissítő kihívás 3. nap: Fény és árnyék

„Szikrázó az égbolt, aranyfüst a lég…” – Weöres Sándor így kezdi Kánikula című versét, felettébb érzékletesen.

Tovább
2022.07.02.

Otthonfrissítő kihívás 2. nap: Keleti kényelem

Hogyan teremthetünk valóban hívogató, otthonos miliőt, hogy ne csupán a napfény és a virágillat csalogasson ki bennünket, de a beltérivel vetekedő kényelem is?

Tovább
2022.07.04.

Otthonfrissítő kihívás 1. nap: Irány a terasz!

Amíg nem kell bőröndünk megtöltésével foglalkozni, csomagoljuk el a mindennapok kisebb-nagyobb gondjait és bosszúságait, engedve a meleg évszak csábításának: nyaraljunk otthon – például a teraszon!

Tovább
2022.06.29

Matéria-mustra: A rattan

Ki ne találkozott volna saját vagy valamelyik ismerőse otthonában karcsú, hajlított formáiról és tipikus szövéséről felismerhető rattanbútorral?

Tovább
2022.06.17.

Márka-börze: Umbrosa

A nyár beköszöntével mi sem természetesebb, mint a nap melengető sugarai után vágyakozni.

Tovább
2022.06.21.

Ho(me)roszkóp: A Rák otthona

Az elsőre talán visszahúzódónak és távolságtartónak tűnő, olykor akaratlanul is oda-odacsípő Rák az állatöv negyedik jegye.

Tovább
2022.06.18.

Mintatár: A dzsungelminta

Dúsan burjánzó, bódító illatú virágok közül fel-felrebbenő színpompás madarak, kacskaringós indákon himbálódzó, hangos makogással tovaugrándozó, játékos majmok, gigantikus méretű levelek mögül ránk leselkedő nagymacskák a főszereplői a néhány éve újra dívó és népszerűségéből veszteni nem akaró dzsungel-trendnek.

Tovább
2022.05.31.

Matéria-mustra: A WPC

Vitathatatlanul a kompozitanyagok korát éljünk: modern időnk a technológiai újításoknak köszönhetően egyre több innovatív matériával rukkol elő, melyek olykor egészen meghökkentő kombinációkon alapulnak.

Tovább
2022.05.27.

Márka-börze: Moooi

Immár több mint két évtizede hirdeti az élet rendkívüliségébe vetett hitét a zseniális duó, Marcel Wanders és Casper Vissers által létrehozott brand.

Tovább
2022.05.25.

Mintatár: Florális motívumok

Rajonghatunk értük vagy lehetünk éppen allergiásak rájuk, úgy a természetben, mint a lakberendezés mezején – a virágok és az azok ihlette ornamentika megkerülhetetlenek.

Tovább
2022.05.24.

Ho(me)roszkóp: Az Ikrek otthona

Az Ikrek kettős csillagjegy – a nevét adó konstelláció a mitológiai testvérpár, a halhatatlan Pollux és a halandó Castor emlékét őrzi.

Tovább
2022.05.23.

A dizájn fantáziavilágának megteremtője: Marcel Wanders

Munkásságát tekintve olyan, mintha minden egyes alkotáskor más-más kaput nyitna ki egy új univerzumba, de éppen csak résnyire kitárván azt, hogy a műkedvelők bekukucskálhassanak ebbe az új és rejtélyes világba, ami benne szunnyadt eddig eltemetetten.

Tovább
2022.05.06.

5. nap: Tegyünk a természetért!

Időről időre érdemes elgondolkodni enteriőrfrissítés közben azon, mennyire környezetbarát módon lakjuk otthonunkat – s vele együtt tágabb környezetünket, a Földet. Bizonyára mindannyian régóta szelektíven gyűjtjük már a papír-, műanyag-, fém- és üveghulladékot, s ellenőrizzük is néha az interneten, változtak-e a helyi szabályok.

Tovább
2022.05.05.

4. nap: Virágot a világnak!

Tavasz idebent – egyetlen perc alatt. Utópia lenne? Nem lapul a fiókban pitypangsárga konyharuha vagy textilszalvéta, díszpárnáink gúnyájaként sem mertük bevetni a rettegett rózsaszín valamelyik árnyalatát, a meténgkéktől pedig egyenesen égnek állhat a hajunk. Szimpatizálunk ugyan egy-két botanikai ábrával, de mire bekereteztetnek, talán el is illan a május… Létezik hát tavaszteremtő gyorssegély, amely felébreszti otthonunkat Csipkerózsika-álmából?

Tovább
2022.05.04.

3. nap: Elő a pasztellekkel!

A tavaszi zsongás idején – titokban vagy nyíltan – mindannyiunk vágyik a derűs pasztell árnyalatokra. A kedves kiscsibesárga, a hamvas-szende rózsaszín, a világoskék megannyi önfeledt tónusa, az orgonalila vagy a friss rügyzöld révén beköltözhet otthonunkba a megújuló természet összes üde színe.

Tovább
2022.05.03.

2. nap: Öltsön otthonunk (is) tavaszi ruhát!

Ugye, milyen jóleső érzés levetni végre a vastag télikabátot? Szinte megkönnyebbülünk: szabadabbak, fesztelenebbek, ezért óhatatlanul vidámabbak leszünk. A hideg hónapokban mindennél kellemesebb volt ugyan puha plédekbe burkolózni, seregnyi díszpárnával körbebástyázni magunkat, a nappalok hosszabbodásával azonban egyre kevésbé kívánjuk a koraesti lustálkodást, bekuckózást.

Tovább
2022.05.02.

1. nap: Engedjük be a fényt!

Hosszú téli álmából ébredt fel a természet – így tettük/tesszük ezt mi is: dacolva a tavaszi fáradtsággal, olykor még nagyokat ásítva, lustán, sőt nyűgösen, nem varázsütésre. A télből a nyárba való átmenet jó ideje nem a régi már, elmaradozik a fokozatosság, hiába vágyunk hosszú, langyos tavaszi hónapokra.

Tovább
2022.05.01.

Tavaszi otthonfrissítő kihívás 5 lépésben. Tarts velünk!

Hogy ne csak kint a szabadban, de otthonunkban is kihozzuk a tavaszból a maximumot, tartsatok velünk, és csatlakozzatok szezonális kihívásunkhoz az elkövetkező öt napon át!

Tovább
2022.04.26.

Matéria-mustra: A porcelán

Generációról generációra öröklődő kincs, mely hajdan egyenesen luxusszámba ment, s mindmáig értékes, főleg akkor, ha a legnevesebb manufaktúrák valamelyikéből származik.

Tovább
2022.04.24.

Ho(me)roszkóp: A Bika otthona

A Bika a zodiákus csillagképei között a második, a földies jegyek közül pedig az első a sorban. Ez utóbbi nagyban meghatározza jellemét: kulcsfontosságú számára a biztonság, az állandóság, tehát a talpa alatti, stabilitást garantáló talaj.

Tovább
2022.04.19.

Márka-börze: Bloomingville

A dán Bloomingville márkát az ezredforduló évében, 2000-ben alapította a régiségek iránt rajongó, maga is nagy kincskereső hírében álló Betina Stampe.

Tovább
2022.04.18.

Mintatár: Halszálka- és chevron minta

Nemzetközi és hazai lakberendezési magazinok friss kiadásainak oldalain, népszerű online inspirációs felületeket böngészve, bemutatótermekben járva lépten-nyomon beléjük botlunk, így azt gondolhatnánk, az aktuális trendhullámok kapták hátukra a címben szereplő mintákat.

Tovább
2022.04.10.

​Japán ész és szív kozmopolita stílusérzékkel: Nendo

Habár a Nendo stúdió alapja ma már a csapatmunka, amely több mint 40 dizájner koprodukcióját jelenti, ne vitassuk el, hogy a nemzetközi ízlésvilágú projektjeikhez bizony kell az ötletgazda, a kanadai származású Oki Sato is, aki az egyre telítettebb dizájnpiacon is meglátta maguknak a piaci rést.

Tovább
2022.03.29.

Matéria-mustra: COR-TEN® acél

Akár tetszik, akár nem, figyelmet érdemel – rajonghatunk érte vagy elrettenthet domináns karaktere, közömbös biztosan nem marad senki számára, arany középút nincs.

Tovább
2022.03.28.

Márka-börze: Dutchbone

Folytatjuk a MaxCity üzletei által forgalmazott legizgalmasabb márkák történetének és küldetésének bemutatását: a Dutchbone (akárcsak a korábban bemutatott Zuiver márka) a 4 társbrandet magába foglaló holland Zuiver Group meghatározó tagja.

Tovább
2022.03.21.

Ho(me)roszkóp: A Kos otthona

A Nap március 21-én a kos jegyébe lép – ezzel kezdetét veszi az asztrológiai újév.

Tovább
2022.03.20.

Az ember – otthon: antropomorf minták a lakberendezésben

Az ember a teremtés koronája – legalábbis hajlamos változatlanul (és minden szerénység nélkül) így vélekedni magáról.

Tovább
2022.03.13.

A formatervező, aki vonzódik a sci-fihez: Ross Lovegrove

A brit dizájnert lelki szemeink előtt valahogy úgy képzeljük el, mint aki gyorsan kiráz pár eladható ötletet a kisujjából a világcégek alkotta megrendelői körének a rimánkodására, csakhogy végre ismét visszahuppanhasson az alkotói magányába, ahol világmegváltó ideákon töri a fejét, és virradatig ontja magából a skicceket, mit is lehetne kezdeni a napenergiával vagy a szénszállal, ami nemcsak, hogy szuperül néz ki, de környezetbarát is.

Tovább
2022.03.12.

9. A konyha bűvöletében - tippek, hogy legyen a konyhád személyre szabott | Design Komplex Podcast

Talán ti is úgy vagytok vele, ha otthon bulit tartotok, vagy átjön a család, a konyhában gyűlik össze a társaság, mert valahogy ott esik jól beszélgetni, kéznél van minden, lehet egy kicsit csipegetni az ebéd vagy a vacsora után, könnyű tölteni egy pohár italt. Sokszor akkor is a konyhában vagyunk, ha a nappaliban kényelmesebben elférnénk, a konyha valahogy más.

Tovább
2022.02.28.

Matéria-mustra: Az SPC

Mára megdőlt az a tétel, miszerint a vizes helyiségekbe kizárólag hidegburkolat való.

Tovább
2022.02.27.

Márka-börze: Zuiver

A brand nem véletlenül választotta nevéül ezt a látszólag szimpla jelzőt: tiszta, azaz friss, az újdonság erejével ható dizájnt képvisel – mindenkihez, mégsem akárkihez szólva.

Tovább
2022.02.16.

Mintatár: Állati (!) minták

“Nálatok laknak-e állatok?” – faggatózik kedvesen a sokunkban kellemes emlékként felderengő gyerekvers és annak megzenésített változata.

Tovább
2022.02.19.

Ho(me)roszkóp: A Halak otthona

A Halak az állatöv valószínűleg legösszetettebb jegye: nem elég, hogy kettős, ezen felül tökéletesen ellentmondásos is.

Tovább
2022.02.13.

​A pöttyök királynője: Yayoi Kusama

Tűzpiros haj és rúzs, (sokszor) pöttyös ruha, morcos arckifejezés: ha jártasak vagyunk a kortárs artszcénában, már rögtön tudjuk, hogy a híres japán képzőművésznőről, dizájnerről van szó.

Tovább
2022.01.30.

Matéria-mustra: A parafa

Barátságos, természetes, könnyű – mindez csak néhány azon tulajdonságok közül, amelyekkel a nagy népszerűségnek nem feltétlenül örvendő anyag büszkélkedhet.

Tovább
2021.01.28.

7. Miért fontosak a fények az otthonunkban? | Design Komplex Podcast

A Design Komplex idei évindító adásában két kiváló szakember: Somogyi Balázs, a Luminis értékesítő mérnöke és Simonfalvi Bence designer, a Position Collective egyik alapítója kalauzol el bennünket a fények hihetetlenül sokrétű világába!

Tovább
2022.01.25.

Márka-börze: Slamp

A brand hitvallása szerint azt szólítja meg, aki eredendően kíváncsi, aki nem elégszik meg a szokásossal, azt, aki hisz a szépség erejében, aki a szívére hallgatva rak fészket, bárhol legyen is, azt, aki minden egyes nap képes szerelemre lobbanni.

Tovább
2022.01.23.

A szürke – vámpír vagy eminenciás?

Ez kérdés sem lehet, gondolná a többség lemondó félmosollyal, és tényleg nem kell a színtant segítségül hívni ahhoz, hogy a szürke ‘karakter nélküli, közömbös nem-színnek’ tituláltasson, s mint ilyen, unalmasnak, egyhangúnak és feledhetőnek ítéltessen.

Tovább
2022.01.22.

​Ho(me)roszkóp: A Vízöntő otthona

A Vízöntő a zodiákus individualistája, igazi egyéniség, az összes csillagjegy közül a legnagyobb különc, akinek lételeme kilógni a sorból.

Tovább
2022.01.15.

Mintatár: Pöttyök, körök

A kör az egyik legnépszerűbb forma: éles sarkoktól mentes, szelíd, ezért kedves, egyszerű és szabályos, ennél fogva mértékletes és letisztult. Mintává sűrűsödve egyszerre fegyelmezett és játékos, a mérleg nyelve el-elbillenhet a lépték, az ismétlődés és a színvilág függvényében.

Tovább
2022.01.15.

Aki színekből épít dizájnt: Karim Rashid

A Time magazin a Műanyag Hercegének nevezte, aki a „legismertebb formatervező egész Amerikában”. Amellett viszont, hogy milyen hangzatos, talán picit lekicsinylő is ez a titulus.

Tovább
2022.01.12.

10. nap: Flóra és fauna – egy fedél alatt a természettel

Szerencsésnek vallhatja magát mindenki, aki más élőlénnyel is megoszthatja otthonát, legyen az dús, burjánzó minidzsungel vagy egy (esetleg több) örökmozgó négylábú.

Tovább
2022.01.11.

9. nap: Otthoni iroda – áldás legyen, ne átok!

Nem kell(ene) századjára is elszajkózni, hogy az utóbbi időben szinte minden otthonban helyet kényszerültünk szorítani legalább egy munkasaroknak, esetleg komplett dolgozóvá alakult át a vendégszobánk. A ‘home office’ fogalma beépült a köztudatba, komoly próbák elé állítva a legstabilabb párkapcsolatokat, gyakran az egész család szokásos békéjét is megingatva.

Tovább
2022.01.10.

8. nap: Gyerekbirodalom – tényleg csak a káosz lehet az úr?

Legtöbbször lehetetlen küldetésnek tűnik a legkisebbek környezetét pedáns rendben tartani – ha siker koronázza is időről időre nagy levegővétel után tett próbálkozásainkat, a rend mintha egyszerűen elillanna.

Tovább
2022.01.09.

7. nap: Terülj-terülj, asztalkám!

A főzőcskementesre tervezett tegnapi nap után ma már élvezhetjük a praktikusabbá, szebbé tett konyhában uralkodó új rendszert annak minden kényelmével. Ha nem szánjuk rá magunkat az ételkészítésre, az sem baj, a mai feladathoz a hozott, kapott, futár szállította koszt is tökéletes.

Tovább
2022.01.08.

6. nap: Konyhai teendők

Egy álmos téli reggelen (akár éppen eme sorok olvasása mellé) mi sem eshet jobban egy csésze meleg kávénál vagy teánál. Valószínűleg fel sem kell ébrednünk teljesen ahhoz, hogy automatizálódott mozdulatsorral pillanatok alatt elkészítsük a koffeindús nedűt, de nem kizárt, hogy a munkapulton felejtett bögrékbe, elmosni szánt edényekbe ütközünk.

Tovább
2022.01.07.

5. nap: Az előszoba - fogadó- és búcsúlátvány

Hallhattuk már, hogy az előszoba otthonunk névjegye a betoppanó számára: az első benyomás pedig köztudottan fontos. Saját magunkat is nagyobb örömmel tölt el a hazaérkezés, ha kellemes, hívogató, rendezett és praktikus előtérbe lépünk be.

Tovább
2022.01.06.

4. nap: Könyvespolc-stylingra fel!

A tisztaságért folytatott harcot kiheverve következzen egy könnyedebb, játékosabb feladat, amelynek eredményeként sokkal vonzóbb arcukat mutatják majd nemcsak könyveink, de közszemlére bocsátott dekortárgyaink is.

Tovább
2022.01.05.

3. nap: Fürdőszoba és mosókonyha – a tisztaság szappanillatú szentélyei

A ruhakupacot, amelynek nincs többé joga a hálóban tartózkodni, remélhetőleg már átcipeltük házi mosodánkba: ha szerencsések vagyunk, ez a fürdőtől elkülönülő helyiség, egyébként azonban a tisztálkodásnak szentelt szobába szorul.

Tovább
2022.01.04.

2. nap: Éjszakai pihenőzóna – rakj rendet és relaxálj!

Miután sikeresen rendbe tettük éjjeliszekrényünket, ideje az ágy tágabb környékét is megszépíteni és ráncba szedni.

Tovább
2022.01.03.

1. nap: Az éjjeliszekrény környéke – kényelem karnyújtásnyira

Kihevertük már a szilveszteri bulit, vagy még mindig meglehetősen álmosan pislogunk a világba? Ha netán az új esztendő első napjait hozzáadtuk jól megérdemelt téli pihenőnkhöz, és az ágy melegében lustálkodva olvassuk ezeket a sorokat, vessünk most rögtön egy pillantást az éjjeliszekrényünkre!

Tovább
2022.01.03.

Indul a 10 napos újévi otthonfrissítő kihívás

Új év, új kezdet, új célok – a tiszta lappal való indulás lehetősége szuperhősök bámulatos erejével vértez fel bennünket. Fogadalmakat tenni újabban már nem divatos (és nem is tanácsos), hiszen a legkomolyabb elszántság ellenére is keletkezhet rés pajzsunkon.

Tovább
2021.12.28.

​Kötelességének érzi a dizájnt demokratizálni: Philippe Starck

Közel 10 000 terv, azaz összesen ennyi ötlet pattant ki (vagy akár még több is) a francia dizájner fejéből, aki generációjának egyik leghíresebbjévé vált az évtizedek során.

Tovább
2021.12.20.

6. Készülődjünk a karácsonyra! | Design Komplex Podcast

December sokaknak a rohanást és az őrült készülődést jelenti. Mi azonban most egy kis lelassulásra, az adventi időszak megélésére hívunk a legújabb podcast adásunkkal.

Tovább
2021.12.19.

A szupertehetséges, ámde különc srác a szomszédból: Ora-Ito

Futurisztikus vonalvezetés, egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult szerkezetek, amelyeken akár több évet is képes dolgozni; a már nevében is picit fura Ora-Ito szinte mindent tervezett már a mobiltelefontól a sminkkészleten át a konceptautóig, mégis olyan lazasággal áll hozzá a világhoz, mintha tegnap kezdte volna a műfajt.

Tovább
2021.12.10.

Csavard fel – vagy inkább ne?

“Ha az ember a természet padlóján – a gyepen – végighever, csodálatosan érzi magát. Ha azt kívánom, hogy valaki érezze magát otthon egy lakásban, legszívesebben azt kívánnám, hogy legyen kedve, jó kedve végigheverni a padlón. Vagyis: legyen a padló olyan barátságos, üde, olyan hívogató, olyan otthonos, mint a lesüppedő karosszék, legyen olyan kiegyensúlyozottan szép és harmonikus, mint a föld, a talpalatnyi” – vallja Torday Aliz örökérvényű igazságokat megfogalmazó könyvében, melynek már a címe is izgalmas állítás: Lakni jó!

Tovább
2021.11.30.

Pihe-puha otthon: fókuszban a lakástextilek

Biztonságot, nyugalmat, az óvó fészek melegét várjuk tőle – természetes hát, hogy igyekszünk minél alaposabban kibélelni otthonunkat. Lágy, bolyhos, bársonyos anyagokkal vesszük körül magunkat... Olvasd tovább!

Tovább
2021.11.14.

5. Hogyan lesz egy iroda fókuszált munkavégzésre és jóllétre is alkalmas? | Design Komplex Podcast

Neked milyen az irodád? Inspirál, ha bemész? Akár munkaidő után is szeretnél ott maradni a kollégákkal beszélgetni, feltöltődni? Ha van olyan kérdés, amire nemmel válaszoltál, akkor mi megmutatjuk, hogy egy iroda lehet másmilyen is!

Tovább
2021.11.05.

Stílusok fúziója – az eklektika

Tipikus eset, amikor egy pár azzal a problémával keresi fel a lakberendezőt, hogy teljesen más a stílusuk össze kéne fésülni a kettőt. A helyzetet sokszor még tovább bonyolítja, hogy meg szeretnék tartani az örökölt vagy hirtelen felindulásból megvett, de színben, mintában, anyagban és stílusban egymáshoz egyáltalán nem passzoló bútorokat és kiegészítőket.

Tovább
2021.10.20.

A műanyag humoros géniusza: Eero Aarnio

Talán túlzás a finn mestert a vicces plasztikformák zsenijének titulálni, lévén más anyaggal is dolgozik, a világsikert azonban nem azok, hanem a stilizált műanyagállatok és a retró stílusú gömbfotelek hozták meg számára, ezt kár is lenne letagadni.

Tovább
2021.10.07.

Pirossal magabiztosan

A tűz és a vér színe. Elegáns és merész. A sok elnyom, a kevés kiemel. A vörös örök, sosem megy ki a divatból. Vonzza a tekintetet és érzelmek egész sorát váltja ki.

Tovább
2021.09.30.

A szokatlan formák szerelmese: Ron Arad

Dizájner, építész vagy tanár? Talán ő maga sem tudná megmondani, melyik is leginkább. Az izraeli származású művész bármibe is fog, azt ki szeretné maxolni, ez egyértelműen látszik.

Tovább
2021.09.20.

​A fekete - minden színek királynője

A címadó megállapítás nem más, mint a híres impresszionista festő, Renoir konklúziója, holott a feketét a színelmélet nem tekinti színnek, hanem – a fehérrel és a szürke összes árnyalatával együtt – akromatikusnak, semleges színűnek tartja.

Tovább
2021.09.06.

Az art deco: luxus – haladó szellemben

Az art deco elnevezés a francia arts décoratifs (díszítőművészetek) rövidítése, amelyet az 1925-ben Párizsban megrendezett Nemzetközi Iparművészeti Kiállítás (Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) óta használnak az irányzatra.

Tovább
2021.08.25.

Kertkisokos kezdő parkosítóknak

A lakóterünk és az exteriőr szervesen összekapcsolódnak, együttes harmóniájuk adja meg otthonunk hangulatát, legyen itt szó bármilyen kerttípusról is.

Tovább
2021.08.23.

Minden a természet adta anyagokról!

Manapság elsősorban mesterséges anyagokat használunk, de régebben, nagyanyáink korában a házak és belső berendezéseik, a használati tárgyaik is mind-mind természetes anyagokból készültek. Hogy milyen anyagokat használtak, az az adottságoktól, illetve a terület természeti erőforrásaitól függött. Napjainkban szerencsére látható a törekvés, és a trendek is azt mutatják, hogy védve környezetünket és egészségünket, igyekszünk minél inkább az organikus anyagokat előnyben részesíteni.

Tovább
2021.08.12.

​A rebellis retró

Gyakran halljuk, emlegetjük a retró szót, de tudjuk-e pontosan, mit is takar? Maga a jelző a retrospektív kifejezésből ered, melynek jelentése: visszatekintő. Kattints a folytatásért!

Tovább
2021.08.06.

​Színspiráció: A neon

A neonszínek fényreklámokra emlékeztető, különösen telített, már-már világító színek. Kinek ne ugrana be azonnal a 80-asak években népszerű (később méltán rettegett) szövegkiemelő-sárga, reklámzöld, neonrózsaszín trió?

Tovább
2021.07.19.

A vidék ezer arca

A country lakberendezési stílus alapvetően az egyszerű vidéki életérzést adja vissza. Fő törekvése a békés és harmóniát sugárzó otthon, a kulcsszó az egyszerűség és a praktikum.

Tovább
2021.07.15.

A citrusok színvilága odahaza

Az aranyló szín a Napot szimbolizálja, ami boldogságot és örömet sugároz, élénkítő hatású és önbizalomerősítő. Jókedvre derít, mivel a nyarat és a gondtalanságot idézi.

Tovább
2021.07.11.

A magyar formatervezőnő, aki Amerikában lett sztár: Eva Zeisel

Sok külföldre szakadt, majd ott befutott és karriert csinált magyar művész nevét soha nem ismeri meg a hazai átlagember. Zeisel Évával nem így történt.

Tovább
2021.07.07.

Az otthonod a Te világod

Vannak olyan berögződések, amelyek nagyon nehezen változnak. Ilyen például „a kevesebb néha több” szinte már szólás-mondássá intézményesült közhelye, avagy a „nagypolgári” kifejezés teljesen fonák értelmezése.

Tovább
2021.06.30.

Rózsás tereket mindenkinek - A rózsaszínek a lakberendezésben

A rózsaszín egy sokoldalú és szórakoztató szín, amivel remekül lehet dekorálni az otthon bármely helyiségét. Igen, tényleg bárhol lehet használni.

Tovább
2021.06.17.

Itt a nyár, irány a nyaraló!

​A nyaralás lényege a pihenés, a nyaralód dizájnja pedig akkor jó, ha ebben segít téged és még szép is. A tervezése talán abban tér el leginkább az otthonétól, hogy általában kisebb tér áll rendelkezésre és a fókusz itt kizárólag a kikapcsolódáson van.

Tovább
2021.06.10.

Ha tavasz, akkor pasztell – Otthonfrissítő tippek

A pasztellek a lakberendezők „titkos” fegyverei erre az esetre, mert nem nyomják el a többi tárgyat, sokkal inkább kiemelik azokat, miközben finoman egységesítik a teret.

Tovább
2021.06.03.

A sztárépítész, aki a Temze-part bárója lett: Lord Norman Foster

Elég csak eltölteni egy hétvégét Londonban, amelyen olyannyira rajta hagyta a kézjegyét, hogy lassan át is nevezhetnék Norman Foster Cityre a várost.

Tovább
2021.06.02.

Green living – Kezdő lépések a fenntartható otthon kialakításához

A zöld szemléletmód a lakberendezésben is egyre nagyobb teret nyer. A környezettudatos anyagok felhasználása mellett, fontos az energiatakarékosság és a bútorok hosszú élettartama.

Tovább
2021.05.19.

A közösen eltöltött minőségi szabadidő centruma: a nappali

A nappali otthonunk központi helyisége: szabadidejében itt gyűlik össze a család apraja-nagyja, itt fogadjuk vendégeinket – igazi közösségi tér tehát.

Tovább
2021.05.05.

A „klasszikus stílus”

Nem kell megijedni a klasszikus stílus kifejezéstől. A klasszikus bútorok között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Tovább
2021.05.03.

Az op-art, avagy a szemfényvesztés művészete

Az op-art az „optical art” kifejezésből eredő elnevezés – az optikai csalódásokra alapuló vizuális művészetek ihlette stílus. Alapgondolata az ember térérzetének és térszemléletének alakítása.

Tovább
2021.04.29.

A zöld szín: a természet pazar ajándéka

A zöld színt elsősorban a természettel azonosítjuk, ami egyáltalán nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy leggyakrabban a nyugalom vagy az üdeség képzetét ébreszti bennünk. Ez a legpihentetőbb szín, mert a legkevésbé terheli meg szemünket. Szimbolizálja továbbá a fiatalságot, az egészséget, a biztonságot.

Tovább
2021.04.25.

A születésileg spanyol, döntése szerint olasz dizájnfenomén: Patricia Urquiola

Szinte felsorolni is képtelenség, hány közismert dizájncégnek, mennyi mindent tervezett a világ jelenleg talán egyik legnevesebb formatervezője: az idén épp 60 éves Patricia Urquiola. Mi azért most itt mégiscsak kísérletet teszünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül összeszedjünk valamit a már így is hatalmas életműből.

Tovább
2021.04.20.

Innovatív megoldások a konyhában

A családi élet fő helyszínének tervezése kemény dió, meg kell felelnie az ergonómia követelményeknek, a használatának egyszerűnek kell lennie és egyszerre több ember igényeit kell kiszolgálnia.

Tovább
2021.04.14.

A kék árnyalatai

A színek befolyásolják a hangulatunkat és az érzéseinket, ezért használatuk fontos tényező a belsőépítészetben is. Tudj meg mindent a kék színről!

Tovább
2021.04.01.

Otthonfűszer? Hello, Orientál!

Ahogy a rizsnek sem árt a curry, úgy a környezetünket is fűszerezhetjük a keleti otthonok praktikáival.

Tovább
2021.03.28.

Tükröm, tükröm...

Akár funkcionális, akár dekorációs célra is használjuk a tükröt, megfelelő stílusú keretben bármilyen enteriőrben hasznos és elegáns kiegészítő.

Tovább
2021.03.21.

​A szürrealista dekoráció atyja: Piero Fornasetti

Az 1913-ban született milánói művész elsősorban festőként és grafikusként tekintett önmagára, nem így mindenki más, aki számára a híres vezetéknév immár egy nemzetközi dizájnmárkát takar. Márciusi design história cikkünkből megismerheted a szürrealista dekoráció atyját, Piero Fornasettit!

Tovább
2021.03.17.

FÜRDŐSZOBA: A relaxáció színtere

A fürdőszoba nélkülözhetetlen helyisége otthonunknak. Itt kezdjük reggeleinket, és a nap végeztél itt töltjük lefekvés előtti időnket. Andok Zsuzsanna lakberendező cikkéből megtudhatod, mitől lesz jó a fürdőszobád!

Tovább
2021.03.03.

Egyszerűség és időtlen esztétika: a minimál design

Manapság mindenki ismeri a „kevesebb több” kifejezést, a minimalizmus fogalmát. Szinte bármire alkalmazható: az építészet belsőépítészettől a művészeten át az életstílusig.

Tovább
2021.03.03.

A hálószoba: ahol az életünk egyharmadát töltjük

A hálószoba a nyugodt, zavartalan pihenés szentélye, ahol éjszakánként ideális esetben nyolc órát is eltöltünk – életünk egyharmadát. Pihenj és inspirálódj velünk!

Tovább
2021.02.28.

A modern amerikai glamúr félistene: Jonathan Adler

2021-ben egy új blogcikk sorozatot indítottunk útjára: minden hónapban kiemelünk egy világhírű dizájnert, akit igyekszünk minél alaposabban megismertetni. Februárban következzen a keramikusból lett sztárdizájner!

Tovább
2021.02.22.

Szürke-sárga színek a lakberendezésben

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd? Mindegy, lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk újonnan induló sorozatunkban!

Tovább
2020.01.29.

70 éves a finn dizájncég: boldog szülinapot, Marimekko!

Design história: Idén egy új sorozatba kezdünk, minden hónapban kiemelünk egy világhírű dizájnert, akit igyekszünk minél alaposabban megismertetni az érdeklődőkkel.

Tovább
EN