Vissza a lap tetejére

A közösen eltöltött minőségi szabadidő centruma: a nappali

Kategóriák

2021.05.19.

Inspirálódj a MaxCity-vel! Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Mindegy is, a lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk blog sorozatunkban, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!A közösen eltöltött minőségi szabadidő centruma: a nappali

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező


A nappali otthonunk központi helyisége: szabadidejében itt gyűlik össze a család apraja-nagyja, itt fogadjuk vendégeinket – igazi közösségi tér tehát. 

Legjobb, ha nyugati vagy dél-nyugati tájolású, hiszen általában a nap második felében használjuk, a délután beáramló fény pedig különösen barátságos légkört teremt. 

A nappali megtervezése komplex feladat, mivel több tevékenység zajlik benne párhuzamosan, s így óhatatlanul sokféle funkciót egyesít. Vegyük számba, mi mindent szeretnénk itt tenni családi (és baráti) körben! Gyakran nézünk filmeket közösen? Van olyan családtag, aki egy kényelmes olvasósarokban időzne inkább? Szükség van-e otthoni munkahely kialakítására? Hány embert szeretnénk egyszerre leültetni, ha vendégeink érkeznek? 

A berendezés során fordítsunk kiemelt figyelmet a kényelmes közlekedési útvonalak kialakítására – ezek szélessége legalább 70-80 cm legyen! 

A bútorok közül legfontosabb a kényelmünket szolgáló kanapé – a nappali lelke. Érdemes nagyobb részt elkülöníteni számára a rendelkezésünkre álló büdzséből, és jó minőségű, erős szerkezetű darabot vásárolni. Ülőbútorunk felöltöztetéséhez – a valódi vagy szintetikus bőrön kívül – innovatív kárpitanyagok széles palettájáról válogathatunk: könnyen tisztítható, folttaszító, vízlepergető, sőt karmolásálló bútorszövetek is léteznek.

Annak ellenére, hogy a kanapéé a főszerep, ne hagyjuk eluralkodni az egész nappalin! A méretes U alakú és sarokkanapék csak tágas terekben érvényesülnek igazán. Lineáris társaikat hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig ugyanolyan izgalmassá tehetik környezetünket: nagyobb hely esetén kifejezetten jól mutat két egymással szembe fordított példány, kisebb térben pedig a lábtartós kanapé kényelmét élvezhetjük, ha multifunkcionális puffal párosítunk egy könnyedebb egyenesvonalú darabot.

A méreten kívül lényeges meghatározni, milyen célt szolgál majd a kanapé: beszélgetéshez a kisebb ülésmélységű, magasabb támlájú típusok kényelmesek, míg az elnyúlva tévézéshez, ejtőzéshez a nagyobb ülésmélységű, alacsonyabb háttámlájú úgynevezett lounge modellek. 

Kellemesen társalogni csak úgy lehet, ha az ülőbútorok elrendezése lehetővé teszi a szemkontaktust – a kanapén túl egy-két fotellel vagy kényelmes karosszékkel, további ülőkékkel, puffokkal tehetjük teljessé a fenti tevékenységnek szentelt zónát.

A klasszikus dohányzóasztal helyett voksolhatunk több kisebb, mobil lerakóasztalra, melyeket igény szerint a kanapé elé vagy mellé állíthatunk. 

Ne féljünk a faltól eltolni és térbe állítani a kanapét, ha elegendő hely áll rendelkezésünkre! Sok modell esetében a bútor hátulja eleve dekoratív, de remek megoldás a mögötte elhelyezett konzolasztal, alacsony polc is.

Vendégszoba híján praktikus megoldás a kinyitható kanapéágy.
 

Egyéb bútorok a nappaliban 


A TV-t nem kötelező feltétlenül a kanapéval szemben elhelyezni, a megfelelő nézési távolság betartására azonban ügyeljünk! A manapság egyre szebb és letisztultabb formát öltő készüléket nem szükséges eltakarni, ha mégis zavarna bennünket a képernyő látványa, helyezzük esztétikus beépített polcrendszerbe, és tervezzünk neki sínen gördülő tolóajtót! A TV ne legyen ablakkal szemben, ha ez elkerülhetetlen, gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról! A készülék mögött elrejtett LED szalag fénye kíméli a szemet filmezés közben. 

A hagyományos szekrénysorokkal ellentétben a falba simuló beépített polc- és tárolórendszerek nem nehezednek rá a térre. Természetesen választhatunk helyettük kisebb komódot, tálalót vagy könyvespolcokat is, tárolandó dolgaink függvényében. Kisgyermekes családoknak érdemes a nappaliban használatos játékok elrejtésére szolgáló stílusos tárolóalkalmatosságokat is rendszeresíteni.

Ha étkezőasztal is kerül a nappaliba, okos döntés kárpitozott székeket választani hozzá, mert vendégeink esetleg szívesebben időznek majd itt, mint a kanapén.                             
                                                                                 
Otthoni irodánkat célszerű inkább a nappaliban, semmint a hálóban berendezni. Törekedjünk a privát és a publikus zóna legalább jelképes szeparálására! Keressünk szép formájú íróasztalt, ha az fókuszban van!
 

Burkolatok és lakástextíliák a komfort és otthonosság jegyében


Nappalink padlójára tanácsos melegburkolatot választani, a legtöbb fajta padlófűtéssel együtt is alkalmazható. A népszerű svédpadló, a klasszikus csaphornyos parketta és az egyre jobb minőségben megjelenő laminált parketta mellett kevés figyelmet kap a parafa, noha rendkívül barátságos és maximális komfortérzetet biztosító burkolat. 

Amerikai konyhás megoldás esetén ne féljünk ugyanazt az anyagot használni mindenütt, hiszen az egységes padló vizuálisan tágítja a teret, sok melegburkolat pedig a főző- és étkezőzóna jelentette kihívásokkal is dacol! 
Nemcsak eredeti fókuszpont, de kellemes „talpalávaló” is egy jól megválasztott, megfelelő méretű szőnyeg. Örökérvényű és időtálló például a tarka kilim vagy a vastag, puha Gabbeh.

A függönyök szépen felöltöztetik nappalinkat: a könnyű, fehér vagy törtfehér színű, természetes anyagok bárhol megállják a helyüket, míg a mintás, színes vagy erősen texturált drapériák látványelemmé avanzsálhatnak. Hosszuk helyes megválasztása kulcsfontosságú: klasszikus stílusú miliőben 5-10 cm is lehet a padlóra omló rész, modern környezetben elég, ha éppen csak súrolja a padlót a kelme alja. A radiátor fölött elvágott függöny helyett válasszunk inkább római rolót, pliszét vagy alkalmazzunk külső árnyékolót (zsaluziát)! Nagyméretű tolóablakok és szép kilátás esetén el is hagyhatjuk a nappaliban a belső árnyékolást.

Díszpárnákkal és plédekkel az évszakok vagy éppen saját kedvünk változása szerint könnyedén áthangolhatjuk nappalink látványát.   
 

Világítsunk okosan!


A nappali világítását javasolt úgy megtervezni, hogy többféle kapcsolási sémával más és más hangulatot teremthessünk. Az általános világítás megoldható álmennyezetbe vagy a helyiségben körbefutó gipszkarton elemekbe süllyesztett spotlámpákkal, korszerű LED panelekkel, nagyobb belmagasság esetén látványos, fókuszpontot jelentő függesztékekkel. (Ez utóbbiakról átlagos belmagasságú nappaliban sem kell lemondani: a kanapé környékén elhelyezett asztalka fölé mélyebben is belóghat a függeszték, hiszen ott nem közlekedünk.) 

Álló- és olvasólámpákkal, falikarokkal, asztali lámpákkal, a tárolóbútorba épített LED szalagokkal, képmegvilágító lámpákkal funkcionális és szépen rétegezett világítás alakítható ki. Részesítsük előnyben a meleg, ezért megnyugtató fényeket! Az ún. okosvilágítás kiépítésének egyik legindokoltabb színtere a nappali. 
 

Dekoráció – avagy a pont az „i” felett


A helyiség hangulatossá és egyedivé tehető egy-egy falszakasz (nem az összes fal és nem feltétlenül egy teljes fal) tapétázásával vagy a többitől eltérő, mélyebb, netán élénkebb (de nem túl harsány) színűre festésével, háromdimenziós falpanelekkel, dekorációs festési technikák alkalmazásával, sőt innovatív beltéri kőburkolatokkal is. A legnagyobb falfelületeket festhetjük fehérre, törtfehérre vagy semleges árnyalatúra  – ez időtálló megoldás, ami sosem megy ki a divatból, emellett jó alap a hangsúlyozni kívánt részek fent említett módon való kiemeléséhez. 

Sokunk álma a nappaliban álló kandalló – ha hagyományos típus installálására nincs lehetőség, kiváló alternatíva a bioetanollal működő látványkandalló.   

A kisebb dekororációs elemeket rendezzük tematikus csoportokba! Gyűjteményeinket lehetőleg üveg mögött, vitrinben mutassuk be, zöld növényeinket ugyancsak rendezzük kompozícióba vagy több kisebb helyett tartsunk egyetlen termetesebb, látványos példányt! 

Legkedvesebb képeinkből, fotóinkból kialakíthatunk galériafalat, képtartó síneken elhelyezve pedig könnyedén variálhatjuk őket.  

Egyre többet halljuk a shelf-styling kifejezést is, ami a polcokon álló tárgyak, könyvek szemnek kellemes elrendezését jelenti. Bátran játszadozhatunk mi is, például kedvenc köteteink libasorát itt-ott horizontális stócokkal megszakítva, amíg a ritmus tetszetős nem lesz. A fekvő helyzetű könyvekre állítsunk egy nekünk kedves dísztárgyat vagy képkeretet, dekoratív dobozt!  

Az anyagok és színek (nem túl erőltetett) harmóniában tartásával, a bútorok és berendezési tárgyak formáinak összehangolásával nappalink a minőségi szabadidő közös eltöltésének kényelmes és kellemes színterévé válik.A barátságos formájával és üde színével hívogató Finland kanapé a skandináv dizájn és a Calligaris cég nevével fémjelzett olasz tervezői zsenialitás találkozásának eredménye; a kellemes ívek, érintésre csábító anyagok és a világos fa felületek friss, fiatalos, informális hangulatot árasztanak (forgalmazó: TH Design)A neutrális színpalettára komponált maszkulin nappali funkcionális és kényelmes berendezése több könnyed, mobil kisbútort vonultat fel; fókuszban a Calligaris Twin fantázianevű kanapéja (forgalmazó: TH Design)Nőiesre hangolt, a klasszikusan finom színpalettát és padlóburkolatot modern, játékos formavilággal elegyítő nappali, melynek primadonnája a Calligaris mályvaszínű kárpittal bevont Le Marais kanapéja; nekünk háttal az egyik leghíresebb divatikon után Coco névre keresztelt fémvázas, bársonnyal bélelt pihenőszék (forgalmazó: TH Design)Az esztétikusan tagolt, fehér színe révén könnyednek tetsző polcrendszer komoly tárolókapacitással bír, a benne elhelyezett TV a kontrasztos tölgyfafrontos tolóajtó segítségével egy mozdulattal eltakarható; a madár alakú, formatervezett puff nemcsak mosolyt fakasztó látványelem, de hasznos pótülőke is (gyártó: Hülsta)A Calligaris moduláris kanapéja nevében hordozza funkcióját – a Lounge igazi pihenőbútor, melynek elemei szabadon variálhatók; a sokoldalú puff extra ülőhelyet biztosít, de ad hoc lerakóasztal szerepét is betöltheti (forgalmazó: TH Design)A fenti kanapé magasabb hátpárnákkal rendelkező verzióban (Lounge High), sőt tárolóelemmel bővítve is rendelhető – a praktikus extrával kiválthatjuk a lerakóasztalkát, de akár egy kisebb könyvespolcot is (forgalmazó: TH Design)Reprezentatív, tágas nappali, főszerepben a Natuzzi Italia exkluzív Skyline bőrkanapéjával – a nagyvonalú térben szépen érvényesül, sőt már-már könnyednek tűnik a méretes sarokkompozíció; a lerakóasztalok kényelmes, az üldögelőktől karnyújtásnyi távolságban állnak (forgalmazó: Natuzzi Magyarország)Ugyancsak a Natuzzi Italia tervezőit dicséri a nagy ülésmélységű Campus kanapé: a klasszikus formák modern felfogásban való újraértelmezése révén időtlen eleganciát sugalló modell született; a pazar kilátást nem takarja függöny, a világítótestek letisztult vonalvezetése éppen annyit ad hozzá a miliőhöz, amennyi szükséges (forgalmazó: Natuzzi Magyarország)A Calligaris különleges formájú, pasztellrózsaszínbe hajló, éterinek tetsző Merian üvegasztala felülmúlja a klasszikus dohányzóasztalról alkotott elképzeléseinket; a sarokban álló aranypálma látványos fókuszpontot jelent és életet lehel a finoman megkomponált enteriőrbe; a szellősen bútorozott, tágas térbe behajló állólámpa izgalmas világítási megoldást kínál az esti beszélgetésekhez (forgalmazó: TH Design) A svájci de Sede DS-102-es ülőbútorának izgalmas, testet körülölelő, íves formáját kontrasztos szegélydíszítés hangsúlyozza – a markáns, bátor színek és a fém lábak kivételesen izgalmas vizuális végeredményt garantálnak (forgalmazó: DeSede)Nyitott végű, éles vonalakkal, de lekerekített formákkal hívogató Amsterdam kanapé a BoConcept kínálatából – a Curious állólámpa, a Como szekrényfal, a Sevilla dohányzóasztal és a Retrospective szőnyeg együttese letisztultságában megnyugtató enteriőrt alkot, melyben kész öröm ejtőzni (forgalmazó: BoConcept Magyarország)A Bretz beszédes nevű Moonraft kanapécsodája a kényelem egészen új dimenziójába visz bennünket: a súlytalanság különleges állapota által inspirált moduláris kanapé a relaxáció olyan magas fokára repít, hogy szinte térből és időből kiszakadva töltődhetünk fel; az izgalmas komplementer színkontrasztokat felvonultató térben a látványos növények kompozícióján túl a helyi világítás funkcióját ellátó, egymásra reflektáló króm lámpatestek teremtenek különleges atmoszférát, míg a homogén padlóburkolatot az egyes tevékenységek színterét szigetszerűen kijelölő szőnyegek teszik puhábbá (forgalmazó: Indagroup)A Cattelan Italia Kitano (balra) és Laser (jobbra) nevű lerakóasztalkái változatos kompozíciókba rendezve nappalink hasznos és érdekes kisbútorai lehetnek (forgalmazó: Desidea)A dán BoConcept minimalista stílusú, de lágy vonalvezetésű Stockholm kanapéágya kiváló vendégfekhely – egyszerre kényelmes és elegáns; háttámláját gombos díszítés teszi különlegessé (forgalmazó: BoConcept Magyarország)Mi fejezhetné ki jobban a „made in Italy” esszenciáját, mint a kifinomult dizájn és a legnemesebb bőrnek a legkiválóbb bútorszövetekkel való rafinált kombinációja? A Tonin Casa kedvesen Mama névre keresztelt kanapéja puhán öleli körül a benne ülőt (forgalmazó: TH Design)A New Chester kanapé a kárpitos bútorokat gyártó román MobilaDalin méltán népszerű terméke; mind nevéből, mind külleméből sejthető, hogy a klasszikusan elegáns Chesterfield ülőalkalmatosság újraértelmezése, mely a legfőbb jellegzetességeket – például a hengerelt karfát és a mélytűzött gombolású párnázatot –  megőrizte, de forradalmian új anyagokkal és vázzal ötvözte (forgalmazó: Bútorex)A mély petrolkék színűre festett fal remekül kiemeli a Tonin Casa egyébként is extravagáns, puhán ívelő, krémszínű Duny kanapéját – a hatszögletű fali tárolóelemek és a különböző anyagokat társító mobíliák szinte művészi csendéletté komponálják az összképet (forgalmazó: TH Design)
A kedélyes társalgás lehetőségét többféle kényelmes ülőalkalmatosság – a Calligaris Square kanapéjának két eltérő színű példánya és a Lazy nevű pihenőszék – biztosítja ebben a lakályos nappaliban, amely jól példázza azt is, milyen mélyen lóghat be a függeszték a dohányzóasztal fölé (forgalmazó: TH Design)A német Rolf Benz páratlanul sokoldalú Nova pihenőbútora nem véletlenül nyert rangos formatervezési díjat: a multifunkciós modellben ülhetünk magasan megtámasztott, egyenes háttal, elnyúlhatunk félig vagy teljesen fekvő helyzetben, a háttámlát előre húzva és kétrét hajtva pedig alacsonyabb, derekunkat tartó ülőalkalmatosság válik belőle (forgalmazó: Human Design Studio -Team7)A KARE budoárhangulatot teremtő Night Fever kanapéja nőies, lágy vonalaival, puha bársonykárpitjával és lilásbíbor színével mindenkit levesz a lábáról – a szó szoros értelmében (forgalmazó: KARE Budapest) A Calligaris moduláris Ypsilon kanapéja a megfordítható, ezáltal kétféle pihenőpozíciót lehetővé tevő párnákról kapta nevét: derekunkat vagy fejünket támaszthatjuk meg velük attól függően, hogy beszélgetni vagy heverészni szeretnénk-e inkább; az elemek akár önmagukban, akár csoportosan, szigetszerűen elhelyezhetők, a kényelem garantált (forgalmazó: TH Design).

Vissza
EN