Vissza a lap tetejére

A citrusok színvilága odahaza

Kategóriák

2021.07.15.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

A citrusok színvilága odahaza


Szerző: Andok Zsuzsanna lakberendező

Az aranyló szín a Napot szimbolizálja, ami boldogságot és örömet sugároz, élénkítő hatású és önbizalomerősítő. Jókedvre derít, mivel a nyarat és a gondtalanságot idézi. A sárga meleg színárnyalat, ami az optimizmus és a kreativitás színe, frissítő és energetizáló hatású is, de a lakberendezésben optikailag tágítja is a teret.

Vigyázzunk a megfelelő árnyalat kiválasztásakor, mert bár a visszafogott színei alkalmasak a relaxáláshoz, de élénk tónusai meglehetősen figyelemfelkeltők! Ha túl sok vagy túl erős a sárga szín, az zavaró és frusztráló lehet. Vegyük figyelembe a helyiségek tájolását és funkcióját, a falak, bútorok és burkolatok színét, tónusát, és persze bízzunk a saját ízlésünkben is! Alkalmazzuk csak egy-egy falszakaszon vagy kisebb bútorokon és kiegészítőkön!Bátran kombináljuk más színekkel, hogy lágyítsuk a hatását! Ideális választás például a szürke, fehér vagy fekete árnyalatokhoz. A sárgát itthon a mediterrán életérzéshez kötjük, a kétezres években előszeretettel festette mindenki ilyesmi színre nappaliját, amelyet kovácsoltvas bútorzattal támogatott meg. Ez természetesen ma már kiment a divatból, ahogy a vaníliasárga falak is, amelyek ugyancsak ebben a periódusban örvendtek általános tetszésnek. A kissé hidegebb citromsárga és a melegebb tónusú napsárga azonban ma is közkedvelt, de inkább textíliákon köszönjenek vissza a térben. A sárgának remek kiegészítő párja egyébként a lila, de mint már volt róla szó, erőteljes jelenléte okán nem célszerű más élénk színnel párosítani egy enteriőrben. A szintén széles spektrumon mozgó narancssárgáról kb. ugyanez mondható el. A rózsaszínes korall árnyalat jól viseli az ugyancsak világosabb élénk színekkel való párosítást – de inkább csak az öltözék részeként, semmint egy élettérben. Ott csak finoman adagoljuk, jobbára kiegészítők formájában!A skála egészen a sötétebb tangerine árnyalatig terjed, amely pár éve Tangerine Tangóként volt az év Pantone-divatszíne. Mivel már nevében is a déligyümölcs ugrik be, a narancssárga a melegebb miliőt kedvelők színe lesz ugyancsak, barnával párosítva könnyen idézzük meg a retró évtizedeit, pinkhez passzintva kissé indiai lesz a végeredmény, türkizzel pedig egy modern, pulzáló enteriőrt alkotunk.(Képek forrása: Bretz/Harlequin Fabrics)

Vissza
EN