Vissza a lap tetejére

​A fekete - minden színek királynője

Kategóriák

2021.09.20.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

A fekete - minden színek királynője


Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

A címadó megállapítás nem más, mint a híres impresszionista festő, Renoir konklúziója, holott a feketét a színelmélet nem tekinti színnek, hanem – a fehérrel és a szürke összes árnyalatával együtt – akromatikusnak, semleges színűnek tartja. Szemünk feketének érzékeli azt a testet, felületet, amely egyáltalán nem, vagy környezetéhez képest csak nagyon gyengén veri vissza a látható fényt. 


 
“A fekete érzékelhető a fény hiányaként is. Fényelnyelő tulajdonsága intenzívvé és fókuszálttá teszi, mélységet és időtlenséget sugall, miközben megfoghatatlan és csalóka” - vallja Suzie Idiens ausztrál képzőművész.

Az, hogy a fekete neutrális, korántsem azt jelenti, hogy kizárólag a háttérben meghúzódva, egyéb színeknek alapot szolgáltatva érvényesülhet. Igaz, hogy bizonyos színek igénylik jelenlétét, mert máskülönben sokkal kisebb benyomást tennének a szemlélőre, de a fekete önmagában is impozáns.
 
Sok kultúrában – a miénkben is  – leginkább negatív képzettársítások kapcsolódnak hozzá: a fekete komor, gyászos, nyomasztó, sötét, baljós. Tekinthetünk rá azonban másképp is: tagadhatatlanul sejtelmes, mély, markáns, misztikus, mágikus, elegáns.


 
A természetben is gyakran előfordul, több árnyalatának neve utal erre: hollófekete, szénfekete, ébenfekete, éjfekete, koromfekete, párducfekete, bodzafekete, rigófekete, barackmag- és csontfekete. Folytathatjuk a sort egyéb asszociációkon alapuló elnevezésekkel: például a tinta-, szurok-, mozdony- vagy medvecukor-feketével, s rácsodálkozhatunk, milyen sok arca van ennek a nem-színnek. 


 

A fekete mint háttér

A feketével csempézett vagy palával borított falak egészen drámai hatást keltenek, főleg kisebb terekben (fürdőszobában vagy apró, de mutatósra tervezett mosdókban – gondoljunk az  angol powder room kifejezéssel illetett rafinált, budoárszerű helyiségekre). Pirossal megbolondítva garantáltan chic a végeredmény!


 
A fekete krétafestékkel kezelt falszakasz kiválóan alkalmas arra, hogy emlékeztető jegyzeteket hagyjunk rajta, legyen az a konyhában vagy a forgalmas előszobában. A gyermekek birodalmában is bölcs választás, a kis művészpalánták szerethető rajzaival érdekes, egyedi dekorációs elemmé avanzsálhat, ugyanakkor otthonunk többi része talán megmenekül a kreatív törekvések manifesztálódásától.Valószínűtlenül hatalmas terekben kísérletezhetünk a neogótikus vagy éppen ultramodern hangvételű total black összkép kialakításával, ám a teátrális miliő hangulata – valljuk be – nem való mindenkinek, akkor sem, ha a tágas otthon adott. Érjük be kevesebbel!   

A fekete padló

Kisebb rizikófaktort jelent, ha a karakán feketét a padlón jelenítjük meg fényes hidegburkolat vagy éppen matt felületű pala, ebonizált faparketta vagy mintás, festett rostokból álló természetes szőnyeg formájában. A talpunk alá választott sötét ugyanis vizuális súlyával mintegy magával húzza az elénk táruló látványt, szilárdan rögzíti azt, biztonságérzetet nyújt. 


 
Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy – akárcsak a fehér padlón – minden porszem meglátszik rajta! Gondoljunk erre vertikális felületek esetén is: a fényes fekete bútorfrontot tisztán tartani felettébb türelem- és időigényes feladat, ezért például a konyha jelentette munkaterületre nem javasolt ilyet választani.


 

Fekete részletek

A nemes fekete márványból vagy gránitból készült pult mind a konyhában, mind a fürdőszobában favorit, remekül kiemeli a beépített bútorok építészeti jellegét is. Minél fényesebb egy anyag felülete, annál erőteljesebben érvényesül rajta a fekete. 


 
Az öntöttvas kályhák, kandallókeretek tradicionális színe ugyancsak a karakteres fekete, mely a lángnyelvek vörösével együtt meghitt hangulatot ébreszt. 


 
A fekete bőrkárpit szépen hangsúlyozza az ülőbútorok körvonalait.A fekete bársony a csábító luxus netovábbja, a – szerencsére mind gyakrabban faux – állatmintás szőnyegek egzotikummal fűszerezik a teret, a fekete üveg titokzatosan elegáns.


 
Az unalmasnak feltételezhető fekete konyhagépeken és háztartási berendezéseken sokszor formatervezői bravúr nyomait fedezhetjük fel.


 
Manapság egyre népszerűbbek a fekete szaniterek, szerelvények, bútorvázak, nyitott polcelemek, gyakran matt, porszórt felületekkel illeszkedve a mai trendekhez.


 
A kimért geometriai formát öltő fekete lámpatestek józan jelenlétükkel letisztult látványt teremtenek, míg a merészebb darabok fókuszpontként teszik fel az i-re a pontot.


 

A legyőzhetetlen fekete-fehér páros

Semmi nem szárnyalja túl a fekete és fehér között feszülő látványos kontrasztot. 
Mintha a két végletet képviselő neutrális egyike sem lehetne meg a másik nélkül, szinte elválaszthatatlanok. 


 
Legyen az a klasszikus történelmi stílusok egyikében berendezett helyiség vagy kortárs enteriőr, jól beválnak az olyan örökérvényű megoldások, mint a sakktáblaminta a padlón, a szemet gyönyörködtető, nagy márványlapok, a meleg érzetével kecsegtető, kellemes tapintású palaburkolat vagy a dinamikus csíkos, hullámos, esetleg chevron minta. 


 
A fekete-fehér fotográfiák vagy grafikák kiváló dekorációs elemek - akár egész falfelületet betöltő kompozícióba rendezve, akár kisebb-nagyobb méretben lazán a falnak támasztva, polcra, parapet tetejére állítva a művészeti galériák kifinomult világának hangulatát csempészik be a térbe.Dekorációs eszközként a fekete tehát igen fontos szerepet játszik: határozottságot kölcsönöz, komoly, formális vagy ünnepélyes alaphangot ad, kiemel, definiál.

A fehér mellett – a cikkben összegyűjtött képek tanúbizonysága szerint is – izgalmasan kombinálható a vörössel és annak árnyalataival (a fényes fekete az élénkpirossal, a matt fekete a tompa terrakottákkal a legszebb), a derűs sárgákkal, mindenfajta fémmel. A különféle sötétszürkék feketére való rétegezésével finom ton sur ton hatás alakul ki, a fa természetes barnáját kiegészítve otthonos, meleg atmoszféra születik, a kék friss energiával tölti fel, míg a pasztellrózsaszínnel párban nőies öntudatot szimbolizál.

A fentiek alapján nem kétséges, hogy bármely helyiségben használhatjuk, a siker kulcsa leginkább a mértékben rejlik.Nehezen találunk olyan stílust is, amelyhez ne illene, egyes irányzatok pedig kifejezetten kívánják a feketét: ilyen például az art deco, a glamour, az op-art, az indusztriális vagy a minimalista stílus.
 
 Végszóként álljanak itt Don Voisine amerikai absztrakt festő szavai:

“Fantasztikus a fekete. Csendesen meghúzódik a háttérben; amikor azonban megszólal, mindig frappáns és lényegre törő.” 

Ne féljünk hát tőle!(Képek forrása: laufen.com, bontempi.it, marazzigroup.com, antoniolupi.com, bykoket.com, ceramicabardelli.com, istockphoto.com, shutterstock.com, ridikul.hu, lumovisual.com, behance.net, homedesigning.com, konyhakiallitas.hu, inspirationdesignbooks.com, designbest.com, purerugs.com, glas-bach.de, nordicnest.com, gorenje.com, S/ALON Budapest 2019 - a lakberendező saját maximalista stílusú standja (fotó: Gosztom Gergő), pinterest.com, zuiver.com, kaybojesen-denmark.com, dutchbone.com, jonathanadler.com, archiproducts.com, ambientedirect.com)

Vissza
EN