Vissza a lap tetejére

​A rebellis retró

Kategóriák

2021.08.12.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

A rebellis retró


Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

Gyakran halljuk, emlegetjük a retró szót, de tudjuk-e pontosan, mit is takar? Maga a jelző a retrospektív kifejezésből ered, melynek jelentése: visszatekintő. No de meddig pillantunk vissza az időben, amikor erről a mindenki számára ismerős, vidám színektől harsogó, játékos, formabontó, lázadó stílusról beszélünk?

A retró jól behatárolható korszak, az 50-es évektől a 80-as évek végéig terjedő időszakot öleli fel.  A második világháborút követő általános fellélegzés és gazdasági fellendülés nyomán szökkent szárba az életöröm, az újrakezdés, a derűlátás és a kényelmesebb jövő felé való lelkes haladás jegyében. A gyáróriások már nem harcászati célokra termelnek, a feladat a fogyasztói társadalom széles rétegeinek kiszolgálása, elsősorban praktikus, egyszerű, lehetőleg multifunkciós, tömeggyártott bútorokkal és használati tárgyakkal.
 

A klasszikus retró stílus (50-es évek)

Kiben ne keltene kellemes benyomásokat az 50-es évek amerikai háziasszonyainak példásan vezetett háztartása? A tipikusan fekete-fehér sakktáblamintás padló még klasszikus eleganciát sugall, de a színek, formák egyre bátrabbak: a finom bézs és konzervatív barna mellett dívnak a mustársárga, a sötétkék az olívazöld árnyalatok, majd megjelennek a könnyed rágógumiszínek is.

A padlót immár vinyllel borítják, a munka- és asztallapok innovatív formica anyagból készülnek. A kényelmes életvitel szolgálatába áll a legömbölyített sarkaival mindmáig ikonikusnak számító hűtőszekrény (lásd: Smeg). A fogantyúkon és bútorlábalakon csillog a króm, a falakat mintás tapéta díszíti.


 

Az űrkorszak avagy space age (60-as évek)

A 60-as években még merészebb irányt vesz a lakberendezés, hiszen ezt diktálja az ifjúság sosem látott módon lázadó világszemlélete – kezdetét veszi a hippimozgalom –, de a rohamosan fejlődő technológia is: a kor embere a világűrt készül meghódítani, s nem nyugszik, míg az évtized végén a Holdon nem hagyja lábnyomát.

A bútorok, használati tárgyak formája és alapanyaga hűen tükrözi mindezt: az elképzelt ismeretlent kutató fantázia szárnyal, meghatározóak a geometriai alakzatok, ám az élek egyre inkább lekerekednek (a korábban népszerű Bauhaus szigorú kockáiról is jólesően lekopnak a sarkok), a téglatestek lelapulnak, a lámpákból gömb- vagy félgömb alakú búrán át árad a fény, a fotelek kagylóvá szélesednek, a bútorlábak fogynak (lásd: trombitalábú asztalok), sőt akár el is tűnnek (például az egyetlen ívből álló székek esetében).

Hódító útjára indul a sokoldalú műanyag: az ívek azért is szelídülhetnek, sőt válhatnak akár áramvonalassá, mert a plasztik varázslatos matériaként engedelmeskedik és alakul a zseniális tervezők kezei – és rajzai – nyomán. Az erős színekről, fényes felületekről ma is jól ismert olasz Kartell gyártósoráról lekerül az első műanyag szék, amely nemcsak egyetlen öntőformából születik, de rakásolható is.

 

Angliában és Amerikában külön vonalként alakul ki, majd terjed el az eklektika és erőteljes kontrasztok uralta pop-art irányzat. Témáit a mindennapi életben is nagy szerepet játszó motívumokból meríti (ilyenek az utca, a lakás tárgyai, a plakátok, zászlók, hirdetések, jelszavak), de ugyancsak összetéveszthetetlen ismertetőjele a képregényszerű arcképek (lásd: Andy Warhol művészete), rajzfilmfigurák, graffiti jellegű dekorációk fókuszba helyezése. 


 

A kiforrott retró stílus (70-es évek) 

Harsogó narancssárgák, élénk meggypirosak, kirobbanóan energikus citrusszínek dominálnak a nagy léptékű, geometrikus formákra épülő, sokszor pszichedelikussá vaduló kárpitokon és tapétákon, mely utóbbiak úgy ékesítik a 70-es évek otthonainak falait, mintha azok kitöltésre váró festővásznak lennének. A színkavalkád mellett jelen van egy ideig a futurisztikus fehér is, amíg az űrkorszak fantáziadús vízióinak lakberendezésre gyakorolt hatása el nem csitul. 

Aranykorát éli a kísérletező kedvű olasz dizájn, a „Made in Italy” ekkor épül be kiradírozhatatlanul a köztudatba – immár világszerte. Újabb ikonikus plasztikcsodák látnak napvilágot: hol kerekeken gurulnak, hol egymásba tolhatók vagy modulárisan variálhatók, esetleg mindezeket együtt is tudják. Változatlanul a praktikum és könnyű kezelhetőség jellemzi őket. A kényelmes, fesztelen hangulatú, vidám otthonokban táskarádió szól és írógép kattog, a televízió immár mindennapos társ. Új anyagként elterjed a habszivacs (a modern habosított poliuretán elődje) és a műbőr, divatba jönnek a puha szőnyegpadlók.  

Neonfény és rágógumiszínek (80-as évek)

Új a zenei hullám, újak a földből világszerte gombamód kinövő plázák – új fordulatot vesz a 80-as években a retró lakberendezési stílus is. Tombol a diszkóláz – nemcsak szombat esténként, de szinte minden egyes nap otthon is – a rafinált és figyelemfelkeltő világítás központi szerepet kap. Újra hódítanak a rágógumiszínek, ezúttal nemcsak szelíd pasztell árnyalatokban, hanem neonfénnyel övezve is: a sárga, a pink, a narancs, a zöld mellett a kék és a lila is.

A berendezési tárgyakon – a műanyagon és a plexin túl –  csillog a lakkborítás. Tobzódhatnak az állatminták (zebra, leopárd), ha éppen úgy tetszik, a korábbi retró korszakok jellegzetes bútordarabjai és anyagai hajmeresztően eklektikus kavalkádban találkozhatnak egymással – s jól meg is férnek. A formák fegyelmezettek és geometrikusak, ha mozaikburkolatról van szó, ám gyakran hullámzásba csapnak át a kiegészítőkön. S hogy hol vannak a jellegzetes, jégcsaplábakon álldogáló bútorok, organikus formájú dizájnklasszikusok, atomkorszakot idéző órák, naptükrök, jellegzetes művészi grafikák, finn üvegcsodák?

Az általuk képviselt letisztult, kifinomult és párját ritkítóan minőségi irányzat külön stílusként írta be magát a dizájntörténelembe – és külön cikket is érdemel: mid-century modern néven olvashatunk majd róla novemberben.

Addig pedig, ha kedvet kaptunk a retró jókedvre derítő világához, nézzünk körül a bolhapiacokon, aukciós portálokon, sőt akár szüleink, nagyszüleink padlásán! Ha Kartell bútor nem is, egy jó formájú Szarvasi lámpa, praktikus pilleszék vagy tárcsás telefon akár elő is bukkanhat évtizedes rejtekhelyéről, hogy ma is izgalmas megjelenésével szó szerint színt vigyen környezetünkbe.

(Képek forrása: gorenjegroup.com, formica.com, passioneretro.it, pinterest.com, elledecor.com, de-architects.com, rstluce.it, designatlarge.it, fanaterrazzo.com, pinterest.com, depositphotos.com, world-architects.com, cdn.tapetender70er.de, pinterest.com, cdn.tapetender70er.de, pinterest.com, behance.net, ltwid.com, pinterest.com, preziosa-sa.ch, saját falnézetek)

Vissza
EN