Vissza a lap tetejére

A vidék ezer arca

Kategóriák

2021.07.19.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

A vidék ezer arca


Szerző: Andok Zsuzsanna lakberendező

A country lakberendezési stílus alapvetően az egyszerű vidéki életérzést adja vissza. Fő törekvése a békés és harmóniát sugárzó otthon, a kulcsszó az egyszerűség és a praktikum. A belső tér kialakításához használt anyagok listáján a fa, a tégla és a kő, valamint egyéb természetes matériák szerepelnek. A látszó gerendák, faburkolatok és fapadlók mind a klasszikus vidéki dizájn elemei. Emellett a sokféle szín és minta használata is jellemzi: földszínek, homok, bézs, szürke és fehér, valamint a virágos és a geometrikus minták ugyancsak.A berendezési tárgyak szintén természetes anyagokból, kézzel készülnek, általában tömörfából vagy vesszőből, lehetnek használtak és kopottasak - itt ez csak erősíti a stílust. Nélkülözhetetlen elem a kandalló, mint az otthon központi helye. A világítás funkcionális, leggyakrabban fém (réz vagy kovácsoltvas) falikarok és   függesztékek adják.A kiegészítők, dekorációs elemek funkcionális tárgyként is betöltik szerepüket, amilyenek az üveg- vagy cserépedények, fonott kosarak, tálak, kézi szőttesek és hímzések. Fontos azonban leszögeznünk, hogy nem létezik egy univerzális country stílus! Más-mást értenek ugyanis ez alatt az angol vidéken, netán Toszkánában vagy egy spanyol szigeten. Utóbbinál például előnyben részesítik a minimalizmust, azaz nem lóg minden szegről egy bögre vagy dísztányér, miként egy zsúpfedeles angol cottage-ban.

Egy modern spanyol vidéki házban a helyi textíliák dominálnak, a tengeri fű szőnyegek, lenvászon bútorkárpitok rusztikussága mellőzi a felesleges cicomát, ellenben jól megy a simára meszelt, avagy terméskőből rakott falakhoz. A bútorok sokszszor fából ácsoltak még a legvagyonosabbaknál is. A természeti táj szépségével a lakberendezés nem kíván konkurálni, sőt, igyekszik a legfunkcionálisabb lenni – lévén a legtöbb időt úgysem bent töltik a lakók.

Ezzel szemben egy északibb házban pont, hogy jellemző a gazdag dekorálás, a sok porfogó, mivel itt a háziak sokszor bentre kényszerülnek az időjárásból fakadóan. Jóval részletgazdagabbak a textíliák is, puhább anyagokból készülnek. Mint látjuk, nehéz átfogó képet adni egy olyan stílusról, amely bár nevében homogén, valójában ennyire szerteágazó eszközkészletében és funkcionalitásában. Hogy manapság milyen elemeket tartunk autentikusnak egy vidéki házba, azt nagyban meghatározza a történelem is.

Míg Angliában vagy az USA-ban a gazdag, netán drágább darabokkal operáló berendezést sem érezük túlzónak, addig például Magyarországon nem szeretünk túlrakni mondjuk egy balatonfelvidéki parasztházat. Valahogy nem tartjuk odaillőnek a házzal és a történelemmel idegen, pazar dekorációt, lévén ezeket az épületeket sosem igazán módos emberek lakták.

Ellenben egy módosabb angol udvarházban nem volt sosem szokatlan a kristálycsillár sem, netán egy-egy mívesebb bútordarab, ezt manapság is abszolút passzolónak érezzük még akkor is, ha egyébként deszkapadlón lépdelünk. 

(Képek forrása: Ralph Lauren Home/Zara Home)

Vissza
EN