Vissza a lap tetejére

Az art deco: luxus – haladó szellemben

Kategóriák

2021.09.06.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Az art deco: luxus – haladó szellemben


Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

"Büszke volt az otthonára. Fenségesen szimmetrikus épület. A lift felvitte a harmadik emeletre, ahol nagy luxuslakása volt kifogástalan krómszerelvényekkel, szögletes karszékekkel és szigorúan derékszögű díszítésekkel. Sehol egy görbe vonal."

Ki ne ismerné Hercule Poirot nevét, géniuszhoz méltóan különc személyiségét, kifogástalan ízlését, no és híres-hírhedt pedantériáját, melyet kiválóan tükröz kalandjainak filmvászonra vitt epizódjaiban megcsodálható rezidenciája? A korszerű, letisztultan elegáns, kényelmes, mértani formákban bővelkedő otthon az art deco iskolapéldája, igazi csemege. 

 
 
Az art deco elnevezés a francia arts décoratifs (díszítőművészetek) rövidítése, amelyet az 1925-ben Párizsban megrendezett Nemzetközi Iparművészeti Kiállítás (Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) óta használnak az irányzatra.

Franciaországból indult el nemzetközi hódítóútjára, ez az első modern világstílus, amely az élet minden területére kihatott, sőt a kor divatját is meghatározta. 

Eredete az art nouveau-hoz, azaz a francia szecesszióhoz vezethető vissza, annak fordított hátat, magába olvasztva az avantgárd irányzatok egy-egy jellegzetes elemét: a konstruktivizmusból merítette a geometriai stilizációt, a futurizmusból a gépcsodákat felvonultató  modern kor éltetését, a kubizmusból pedig a festészeti alapokat. Jelentős hatással volt rá a szenzációs régészeti felfedezések révén reflektorfénybe került egyiptomi művészet is. Az art deco tehát több, akár egymásnak ellentmondó irányzat mozaikszerű egyvelege, haladó szellemben fogant, kifinomult, fegyelmezett, mégis izgalmas stílus.


 

Art deco motívumok

Jellegzetes repertoárját egyértelműen a mértani szabályosság járja át: előszeretettel alkalmaz egyszerű, letisztult formákat, szögletes, szigorú mértani alakzatokat (háromszögeket, trapézokat, cikkcakkokat, chevron mintát), eltúlzott íveket, egyenes, sima vonalakat, felettébb stilizált toll- vagy virágmintákat, a napsugarakat vagy magát a felkelő napot megidéző motívumokat. Mindezekhez társulnak a nagy régészeti felfedezéseknek köszönhetően (újra)felfedezett boltíveket, a lépcsőzetes zikkuratokat, pilléreket, oszlopokat imitáló formák. 


 

Pazar anyaghasználat

A stílushoz leggyakrabban a luxus képzete fűződik - nem véletlenül: az art deco nem éri be akármivel, mindenből a legjobbat kívánja. Rajong a különleges, drága, sőt egzotikus matériákért: legyen az márvány, ónix, króm, sárgaréz, bakelit, üveg, tükör, tűzzománc, dió- vagy ébenfa, zebrano, selyem, bársony, elefántcsont, cápabőr, exkluzivitása okán ott a helye egy igazi art deco enteriőrben. A felületek lakkozottak, polírozottak, ettől méginkább elegánsak és fényűzőek. Igazi ínyencséget jelent a famozaik, az intarzia, a síkdomborművekkel való díszítés.
 

Káprázatos kontrasztok

Erős, tiszta színvilág jellemzi az ellentétek játékát kedvelő stílust. Megbízható alapszíneit, az ünnepélyes feketét és a légies fehéret határozott, élettel teli vörösekkel, rezes narancsszínnel, zafírkékkel, smaragdzölddel, érett aranysárgával, sőt nőies rózsaszínnel is fűszerezi, majd mindezt lenyűgöző fémes árnyalatokkal tetézi. A sötét felületek előtt kifejezetten markáns látványt nyújt az arany, a króm, a réz, míg világosabb tónusokkal kombinálva azokat egészen éteri lesz a hatás.


   
Aki tart az erős színektől, leteheti voksát a kisebb kontrasztok vagy éppen a biztonságos bézsek mellett is - igazán különleges textúrákkal és gondosan válogatott anyagokkal nem lesz unalmas a végeredmény. 


 

Art deco bútorok

A stílusra jellemző izgalmas ellentmondások tetten érhetők a (javarészt termetes) bútorok megjelenésében, sőt típusaiban is. A fegyelmezett, geometrikus alapokat gyakran áramvonalas ívek szelídítik meg, s noha a bevezetőben a szögletes formák dominanciájáról olvashatunk, ne feledjük, a kerekded formák ugyanúgy szabályos alakzatok, s mint ilyenek, az art deco ezeknek is teret enged. (Az 1930-as években hódít igazán az art deco stíluson belül az ún. streamline modern irányzat, amely a kubusok sarkait is lekerekíti az aerodinamika jegyében, egész épülettömbök öltenek óceánjárókra jellemző hajóformát, kajütablakokat nyitva a külvilágra.) Az egyszerre mértékletes és életigenlő stílus közkedvelt mobíliái a dekadens heverő és a látványos zsúrkocsi, melyek sokak számára az egész korszak szimbólumai is. 


      
A világítótesteknek is rendkívül fontos szerep jut, hiszen beragyogják az impozáns tereket, kiemelik a polírozott, lakkozott felületeket, fémes csillogású részleteket. A korabeli méretes csillárok, kecses falikarok, szoborszerű vagy éppen teljesen letisztult vonalvezetésű asztali lámpák ma is ihletforrásul szolgálnak a gyártók számára.
 
Az art deco a dizájn bámulatosan modern megközelítése. Örökérvényű, viszonylag könnyen adaptálható jegyekkel rendelkező stílusként ma, jó 100 évvel kibontakozása után is jelen van, ha nem is feltétlenül tiszta formában. Különösen jó kísérője a glamour stílusnak, mert egyfajta ünnepélyes józanságot és éppen egy csipetnyi komolyságot kölcsönöz neki, kapaszkodót nyújt, megóvja a felesleges cicomától – mondhati: úrinőt varázsol belőle.


 
Modern, letisztult terekben se féljünk tőle, hiszen higgadtsága és mértanisága okán nem viselkedik idegenként, vele jár azonban az a je ne sais quoi, ami karaktert kölcsönöz a gyakran személytelennek ítélt minimalista kísérletezésnek.


 
A trendkövetők napjainkban éppen a geometrikus formákat tapsolják vissza neo deco néven – soha jobb alkalom arra, hogy engedjünk e valóban kivételes stílus csábításának!
 
(Képek forrása: somethingcurated.com, pinterest.com, luxdeco.com, behance.net, architecturaldigest.com, elledecoration.co.uk, livingetc.com, anthropologie.com, lakaskultura.hu, theartofbespoke.com, myareadesign.it, designhunger.co, 1stdibs.com)

Vissza
EN