Vissza a lap tetejére

Az op-art, avagy a szemfényvesztés művészete

Kategóriák

2021.05.03.

Inspirálódj a MaxCity-vel! Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Mindegy is, a lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk blog sorozatunkban, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

A különböző lakberendezési stílusok közül már szó esett a minimalista és az orientális irányzatokról. Most következzen egy kis illúzió!Az op-art, avagy a szemfényvesztés művészete

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

Az op-art az „optical art” kifejezésből eredő elnevezés – az optikai csalódásokra alapuló vizuális művészetek ihlette stílus. Alapgondolata az ember térérzetének és térszemléletének alakítása.

A stílusirányzat gyökerei a 20. századba nyúlnak vissza: a neoimpresszionizmus, a kubizmus, a konstruktivizmus és a dadaizmus művészetében keresendők. A Bauhaus égisze alatt Moholy-Nagy László a fotográfia szakterületén foglalkozott vele behatóan, a festészetben pedig másik nemzeti büszkeségünk, Victor Vasarely (azaz Vásárhelyi Győző) tekinthető úttörő képviselőjének. Leghíresebb alkotásait felidézve azonnal megértjük az irányzat esszenciáját.A perspektíva az, ami megkülönbözteti a többi absztrakt stílustól: a formák és színek sokfélesége helyett az op-art számos hagyományos perspektivikus technikát alkalmaz, melyek segítségével dimenziót és mélységet teremt, becsapva a szemlélőt. (Az illúziókeltés korábbi művészeti eszközei között megemlíthetjük a jól ismert trompe-l’oeil ábrázolási formát, ami a szem félrevezetésére törekszik, továbbá az anamorfózist, azaz felismerhetetlenné torzított képeket, amelyek csak egy különös nézőpontból, vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra láthatóvá.)Az op-art olyan művészet, amelyben az átlagos geometriai és matematikai törvények hatnak.
Több ponton érintkezik az építészettel, belsőépítészettel, forma- és ipari tervezéssel. Az op-art a vonalrendszert, az alapvető mértani alakzatokat: négyzetet, kört, háromszöget használja, s ezeket előre elképzelt terv szerint osztja be. A vonalak és az alakzatok egy stilizált perspektívában sűrűsödnek vagy ritkulnak, növekednek vagy kisebbednek, így vibráló, hullámzó vagy örvénylő mozgást keltenek.Ez a bűvészmutatvánnyal felérő stílus az erősen kontrasztos színeket kedveli, hiszen ezek párosítása is a térbeli mélység érzetét kelti: a különböző formák mintha behatolnának a szemlélőt körülvevő térbe. Minél nagyobb ellentét feszül a színek közt, annál erősebb azok illúziókeltő hatása.
Leglátványosabb eredmény a fekete-fehér színkombináció alkalmazásával érhető el: ez a lehető legerősebb színkontraszt, melynek révén a legkönnyebben kelthető a szemlélőben a dinamikus mozgás érzete. A síkból szinte kidomborodó vagy abból kicsavarodó, új alakba torzuló formák háromdimenziós élményt garantálnak.Az op-art meghatározta a ‘60-as és ‘70-es évek egész látványvilágát, így a lakberendezésben is különös népszerűségnek örvendett.

Alkalmazása bátorságot és mérlegelést feltételez, hiszen markánsan érvényesül az enteriőrben, ezáltal a benne tartózkodókban is erős érzéseket generál, főleg akkor, ha nagy felületeken, falra festve vagy tapétaként ölt formát.

Intenzív, de kevésbé merész hatás érhető el, ha padlólapok formájában csempésszük be az op-art stílusjegyeit otthonunkba: napjainkban másodvirágzásukat élik például a cementlapok, melyek közt egyre több a térbeli hatást keltő, geometrikus mintázatú darab.Számos egyéb típusú padlóburkolat (faparketta, vinylpadló) is rendelkezésünkre áll: a szárnyaló fantáziájú dizájnerek keze nyomán és a legmodernebb technológiáknak köszönhetően a végeredmény erőteljesebb vagy finomabb optikai hatás, de mindenképpen lenyűgöző.Az egyre népszerűbb hatszögletű burkolólapokkal is izgalmas, túlzásoktól mentes térbeli hatást érhetünk el.Módjával adagolva az op-art jegyei megjelenhetnek lakástextileken – díszpárnákon, kárpitanyagon, ágytakarón, függönyön, törülközőn –, kisebb-nagyobb dísztárgyakon, esetleg különleges mobíliákon.Ez a bátor és különleges irányzat nagy hatással volt a popkultúrára: később pop-arttá avanzsálva felszabadult, már-már féktelen színorgiától harsogó tereket, tárgyakat szült, egy egész generáció életigenlését kifejezve.Képek forrása: jonathanadler.com, fornasetti.com, bassetti.com, tonalite.it, claybrookstudio.co.uk, totallyhistory.com, parador.de

Vissza
EN