Vissza a lap tetejére

A dizájn fantáziavilágának megteremtője: Marcel Wanders

Kategóriák

2022.05.23.

DESIGN HISTÓRIA

Szerző: Pécsi Balázs / The Gentleman's Review magazin

A holland tervező kreációin egyszerűen nem lehet unatkozni. Munkásságát tekintve olyan, mintha minden egyes alkotáskor más-más kaput nyitna ki egy új univerzumba, de éppen csak résnyire kitárván azt, hogy a műkedvelők bekukucskálhassanak ebbe az új és rejtélyes világba, ami benne szunnyadt eddig eltemetetten. Az egyes munkák hasonlóságuk ellenére mind különböznek is a másiktól, roppant érdekes személyiséggé téve Marcel Wanders alakját.1963-ban született a hollandiai Boxtelben, és 1988-ban diplomázott az arnhemi művészeti főiskolán – miután eltanácsolták az eindhoveni dizájnakadémiáról. 1996 az első fontos évszám a szakmai életében, ekkor arat ugyanis hatalmas sikert a Knotted Chair darabjával, a keményített zsinórból kötött székével – ami azért inkább csak jól néz ki, semmint kényelmes lenne, mondjuk ezt tapasztalatból.A szakma is inkább az ötletre kapta fel a fejét, hiszen ekkoriban még nem volt olyan általános, hogy egy high tech anyagot egy tradicionális kézműves technikával munkáljanak meg. 2000-ben nyitotta meg a saját tervezőstúdióját Amszterdamban, majd mindössze egy évre rá társalapítója lett az immár világhírű Moooi dizájnbrandnek, amelynek a mai napig is betölti a kreatív igazgatói posztját a privát projektjei mellett, amelyekben immár 40 tervező segédkezik neki, akik több mint 1900 tervet készítettek a 22 év leforgása alatt.

Emellett arra is jut ideje, hogy dizájndíjak zsűrijében foglaljon helyet és előadásokat tartson – ahogy annak idején a Design Hét Budapest meghívására nálunk is járt, és beszélt az érdeklődőknek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.  
 

Marcel Wanders nem tud egyszerűen érdektelen tárgyat tervezni

Ezt így gondolja az Alessi, a Baccarat vagy a Christofle is, ugyanis rendre fel-felkérik egy új minikollekció megtervezésére. Tárgytervezői munkásságából ki kell emelnünk az Alessi Circus kollekcióját: a konyhai szett a klasszikus cirkuszvilág kedvenc szereplőit értelmezte újra. A fóka az orrán ezúttal kínálótálat egyensúlyoz, az erőművész diótörő, míg a bohóc dugóhúzó. A Christofle-nek kreált leghíresebb minikollekciója a hét halálos bűnt jelenítette meg.

Munkáiban mindig vissza-visszaköszön valami a letűnt korstílusokból, ami nem is csoda, hiszen magát egy modern humanistának tartja, akik ugye a reneszánszban felfedezték a régi művészetet, és újra is értelmezték azt. Amivel imád játszani, azok a színek és a minták, szinte kollázsszerűen építi fel némelyik munkáját, említhetnénk itt a Roche Bobois-nak tervezett The Globe Trotter kollekcióját vagy a Londonartnál jegyzett Wanderlust tapétákat.

A mintákat rányomatja marhabőrre is (Bill Amberg Studio – Leather Collection) vagy mozaikból is kirakatja (Bisazza – Pebbles zsámoly), a lényeg, hogy a végeredmény színes, dekoratív, egy cseppet játékos, netán provokatív, de mindenképpen elgondolkodtató és a hétköznapok szürkeségéből kiragadó legyen. Ennek a koncepciónak szavazott bizalmat többek közt a Magis, a Cappellini, a Flos, a Pierre Frey, a Marks&Spencer vagy a Poliform is. 


 

Aki a világ legkülönlegesebb hoteleit tervezi

A tervező enteriőrdizájnt is vállal, a magánfelkérések mellett hotelprojekteket is. A Hyatt-csoporthoz tartozó Andaz láncolatnak többet is tervezett, ami közös a bonni vagy a zürichi egységben azok a jellegzetes wandersi kézjegyek, amelyek legtökéletesebben a Mondrian láncolat dohai szállodájában öltenek testet. A már architektúrájában is különleges épületben jelen sorok szerzőjének is volt már alkalma megszállni. Az egész épületbelsőt szürrealisztikus látványelemek uralják, a szó szerinti csúcspont az üvegkupolában helyet kapó medence.

De nagyon klassz a lobby semmibe sem vezető cirádás lépcsője, vagy az Ellamia cukrászda hófehér, sematizált erdeje. A szintúgy hófehér szobákban a Londonarttal kizárólag ide gyártatott, keleties tapéta uralja a teret. A jó hír pedig az, hogy hamarosan mindezt a budapesti Bem téren is élvezhetjük, ahol az átalakított Radetzky-laktanya épületében a tervek szerint 2024 első felében nyílik az IHG Hotels and Resorts luxusláncolatának, a Kimptonnak az első magyar egysége, amelynek teljes megtervezésére a Marcel Wanders Studiót kérték fel. Alig várjuk, hogy lássuk!


 

Vissza
EN