Vissza a lap tetejére

Green living – Kezdő lépések a fenntartható otthon kialakításához

Kategóriák

2021.06.02.

Inspirálódj a MaxCity-vel! Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Mindegy is, a lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk blog sorozatunkban, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!Green living- 4 szempont a zöld otthon megteremtéséhez

Szerző: Ripszki Andrea lakberendező

A zöld szemléletmód a lakberendezésben is egyre nagyobb teret nyer. A környezettudatos anyagok felhasználása mellett, fontos az energiatakarékosság és a bútorok hosszú élettartama.

Számtalan lehetőségünk van arra, hogy az otthonunkat fenntarthatóbbá tegyük, az alábbiakban pár alapvető irányt mutatok be a kezdeti lépésekhez.

A zöld szemléletmód a lakberendezésben is egyre nagyobb teret nyer. Tudatosan figyelünk a hatékonyabb energiafogyasztásra, a környezeti hatások csökkentésére és az egészségünkre. A régi bútorokat felújítjuk, újból kevesebbet veszünk és a minőséget választjuk. A tervezést kiegészíti egy kutatómunka, melyben minden egyes terméket górcső alá veszünk. Most lássunk négy szempontot, amiket érdemes figyelembe venni környezetünk és egészségünk érdekében.
 

1. Energiahatékonyság felsőfokon


(forrás: divany.hu)

Az energiafogyasztásunk csökkentésével és hatékonyabb felhasználásával hozzájárulhatunk a klímaváltozás elleni küzdelem segítéséhez. Az építészetben is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az épületek energiahatékonyságának javítására. Elsősorban a fűtéshez, világításhoz, és a készülékek működtetéséhez szükséges energia mennyiségét igyekeznek csökkenteni, vagy megújuló módszerekkel megtermelni azt.
 
Az energiahatékonyságnál a fűtés és a világítás a két legfontosabb tényező. Mivel az épület hőjének nagy része az ablakokon keresztül távozik ezért fontos, hogy a beépített ablakok jó minőségűek legyenek és megfelelő szigetelést biztosítsanak. A függönyök és a drapériák mind a hideg levegőt, mind a nap melegét kívül tartják. A szőnyegek kiváló hőszigetelők; becslések szerint egy szőnyeg a helyiség hőjének akár 10%-át is visszatartja. Az ablakburkolatok, redőnyök és árnyékolók lehetővé teszik az ott tartózkodók számára az épület hőmérsékletének energiatakarékos szabályozását azáltal, hogy szükség szerint nyitják és zárják őket.
 
A világításra fordított energia megtakarítása érdekében a megfelelő izzók kiválasztásán túl már a megfelelő színek alkalmazásával is sokat lehet tenni. A világosabb színek több fényt vernek vissza, míg a sötétebb falakkal és bútorokkal berendezett helyiségek több mesterséges megvilágítást igényelnek. A fényvisszaverő felületek használata növeli a fény mennyiségét a helyiségben, mivel visszaverődik, csökkentve ezzel a mesterséges világítástól való függőséget.
 
Az otthoni automatizálás, vagyis az okos berendezések telepítése lehetővé teszi a fűtési és világítási rendszerek távoli vezérlését. Ez is segít a lakóknak abban, hogy hatékonyabban és gazdaságosabban használják az épület energiáját.
 

2. Alacsony környezeti hatás

(forrás: italianbark.com)

A tudatos vásárlás a fenntarthatóság velejárója. Az anyagok és termékek környezeti hatását a teljes életciklusuk során értékelni kell - a kitermeléstől, a gyártástól, a szállítástól és a feldolgozástól egészen addig, ahogyan a használat után kidobják őket.
 
 Igyekezzünk minél több információt gyűjteni az adott termékről és olyan anyagokat választani, melyek a lehető legkisebb környezeti hatással bírnak. Az organikus anyagok mint a fa, a rattan, a bambusz, a gyapjú, a len, a selyem vagy a természetes kő kézenfekvő választásnak tűnnek de nem szabad elfelejtenünk, hogy a természeti erőforrásokkal felelősen kell bánni. Válasszunk olyan anyagokat, amelyek gyorsan megújulnak vagy olyanokat, amik újrahasznosíthatók vagy már újrahasznosítottak.
 

3. Hosszú élettartam és praktikum

(forrás: Pinterest)

A hulladékcsökkentésért úgy tehetünk a legtöbbet, ha nem követjük a trendeket és váltogatjuk pár évente a dizájnt. A cél az időtálló életterek megteremtése, melyet minőségi termékekkel és a funkcionalitást előrébb helyezve érhetünk el. Az évek során azonban az emberek változnak, és azt szeretnék, ha a környező terek is tükröznék ezeket a változásokat. A rugalmas terek kialakítása a hosszú élettartam egyik kulcsa. Ha egy helyiség egyes elemei könnyen kicserélhetők vagy átalakíthatók, nincs szükség a helyiség egészének lebontására és felújítására. Az olyan innovatív megoldások alkalmazása mint a mozgatható falak és bútorok megengedik, hogy egy tér egyszerre több funkciónak is helyet adjon. A kevesebb négyzetméter pedig kisebb ökológiai lábnyommal jár.
 
A könnyű karbantartás fontos része a hosszú élettartamra való tervezésnek; ha a terek nehezen karbantarthatók, a rendszeres változtatások elkerülhetetlenek, és több erőforrás-felhasználást és hulladék keletkezését eredményezik. A moduláris megoldások a javítást egyszerűsítik például padlószőnyegből is választhatunk olyat, melynél a sérült darabot egy kis szerszám segítségével egyszerűen felszedhetjük és kicserélhetjük.  
 

4. Tervezés az egészséges környezetért


(forrás: commercialinteriordesign.com)

Ma már az ember az ideje nagy részét zárt térben, az irodában, iskolában vagy otthon tölti. A belső terekben nagyobb a káros anyagok jelenléte ezért itt különösen összefonódik a környezetvédelem  az egészségmegóvással. Számos tényezőt kell szem előtt tartanunk az egészséges otthon kialakításához például a levegő minőségét, a fűtést, a világítást és az akusztikát.
 
A beltéri levegőszennyezés a magas mérgezőanyag-kibocsátású termékek és anyagok következménye, ami nagyban hozzájárul a beteg épület szindróma (SBS) kialakulásához. Ennek a modern kori betegségnek a főbb tünetei közé tartozik a szemszárazság, fejfájás, a rossz közérzet és a hangulatingadozások, az émelygés és a bőrirritáció. Az egészségkárosító illékony szerves anyagok vagyis a VOC-ok főleg a ragasztók és a festékek párolgása folytán kerülnek a levegőbe.
 
Tervezéskor lehetőleg a természetes anyagokat keressük vagy olyanokat melyek alacsony VOC és más légszennyező anyagok kibocsátásával rendelkeznek. A gyártók azonban nem tüntetik fel minden esetben a konkrét káros anyag mennyiséget, hiába tartalmaz a termékük kevesebbet a megengedettnél. Ma már számtalan cikk foglalkozik a témával, a címkék elolvasásán túl mindenképpen informálódjunk más forrásokból is, hiszen az egészségünk a tét.  
 
A beltéri levegő minőségének javítása érdekében fontos, hogy a helyiség levegője rendszeresen keringjen és friss maradjon. A gyakori szellőztetés elengedhetetlen, de nagyvárosi környezetben ez sajnos nem elég. Szerezzünk be légtisztító berendezéseket és vegyük körül magunkat minél több növénnyel. A növények természetes légszűrőként működnek, és - a közhiedelemmel ellentétben - a szőnyegek is. A szőnyegek javítják a levegő minőségét, mivel a levegőből felfogják a porszemcséket, és a porszívózásig visszatartják azokat. A szőnyegek ezen kívül a hang és hőszigetelésben is nagy szerepet játszanak.
 
Köztudott, hogy a természetes fény jótékony hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségre. Ez különösen fontos a munkahelyek és home-office-ok esetében, mivel a természetes fény csökkenti a stresszt és elősegíti a koncentrációt. A fény útját igyekezzünk minél kevésbé blokkolni, kerüljük a magas bútorokat és bánjunk óvatosan a kiegészítők számával. Halvány árnyalatú színekkel is deríthetjük a teret, ezért lehetőség szerint alkalmazzunk világos textiletek, függönyöket és kárpitokat.
 
Valójában minden a természetből származó (vagy arra hajazó) elem nyugtató hatással bír a hangulatunkra. A biofilikus tervezés célja, hogy helyreállítsa az ember és a természet közötti kapcsolatot természetes elemek beépítése által. Alkalmazásával csökkenthetjük a stresszt, amivel elősegíthetjük a kreativitást és a termelékenységet.
 
Közös érdekünk, hogy tegyünk a környezetünk megóvásért és a katasztrófák csökkentésért. Mindig gyűjtsünk kellő információt, ne hozzunk impulzív döntéseket, amiket hamar megbánunk. A zöld otthon eléréséhez vezető út ugyan hosszú, de az a fontos, hogy elinduljunk rajta.

Vissza
EN