Vissza a lap tetejére

Ho(me)roszkóp: A Rák otthona

Kategóriák

2022.06.21.

HO(ME)ROSZKÓP rovatunkban eláruljuk, milyen otthonban érzik magukat igazán jól az egyes csillagjegyek szülöttei – érdemes követni akkor is, ha nem hisszük, hogy sorsunkat és ízlésünket az égitestek irányítják!

Ho(me)roszkóp: A Rák otthona (06.22 – 07.22.)

Az elsőre talán visszahúzódónak és távolságtartónak tűnő, olykor akaratlanul is oda-odacsípő Rák az állatöv negyedik jegye.

Bár erős páncélja zord és szigorú természetet sejtet, voltaképpen melegszívű, kedves, odaadó lényt takar. A Rák jegyében születettek kifejezetten érzékenyek – minden vizes jegy alapvető sajátossága ez – így roppant sérülékenyek is. A szilárd védőburok egyfajta pajzs az érzelmeit mások előtt nem leplező Rák számára, míg ollóival, melyek ugyancsak elriaszthatnak, akkor suhint oda, amikor valaki tényleg elevenébe talál. (Az persze más kérdés, hogy a könnyen sebezhető lelkületre valóban hatalmas csapást mértek-e, vagy csak elszenvedője hajlamos-e azt eltúlozni…)Kellő tapintattal vegyes elszántsággal, kíméletes módszerekkel, szelíd viselkedéssel a Rák közelébe férkőzhetünk, s ő kitartásunkat azzal jutalmazza, hogy szép lassan megnyílik, bizalmába avat bennünket, s feltárja igazi énjét. Ha sikerül összebarátkoznunk vele, mindig számíthatunk majd rá. A végsőkig lojális, segítőkész társ, gondoskodó szülő válik belőle, hűségesen ragaszkodik mindazokhoz, akiket szeret. 

Az eltökéltség nem csupán arra jellemző, aki óvatos és gyengéd közeledésével képes “megpuhítani” a zodiákus eme különleges tagját – maga a Rák is ilyen: nincs nála állhatatosabb csillagjegy.  

Nőies és befelé forduló, felettébb otthoncentrikus. A négy fal gyakorlatilag szimbolikus páncélja, közöttük teljes biztonságban van, s mindent úgy formál, hogy akit beenged oda, szintén menedékre leljen. A Rák birodalmában nem a külcsín a lényeg – bár kifinomult ízléssel választja meg berendezési tárgyait –, hanem a komfort. Jó érzés belépni az ajtón, akkor is, ha nem katonás rend fogadja az érkezőt. Az összes helyiség kényelmesen belakott: a bútorokat itt-ott kikezdte tán az idő vasfoga, de pont ez a patina teszi őket szerethetővé. Lakója (néha túlságosan is) kötődik a múlthoz, sajnál kidobni bármit – ez dicséretes lehet, hiszen az értékőrzés, az egyes darabok generációról generációra való átörökítése igencsak becsülendő manapság. A Rák a re- és upcycling hősének szerepében tündökölhet, ha racionálisan szelektál, és nem raktároz el olyasmit, aminek mégsem veszi hasznát. Empátiája, önzetlensége segíthet abban, hogy búcsút intsen egy-egy zsák holminak, és jó kezekbe juttassa el adományát.Régi mobíliáit elnyűhetetlen kárpitokkal újít(tat)ja fel, lakásában, házában pedig egyébként is strapabíró matériákra voksol, amelyeket nem ördöngösség takarítani. Ez utóbbi nem mellékes szempont, mivel családtagjait és legkedvesebb ismerőseit szívesen és gyakran hívja meg. 

A meginvitáltaknak – és persze legszűkebb famíliájának is – előszeretettel főz ínyenc fogásokat. Az asztrológusok egyenesen az állatöv legjobb szakácsának titulálják.Konyhája igazi lakókonyha, ahol nemcsak ételt készíteni lehet, de közben a sokszemélyes asztalnál ülőkkel csevegni is. Kitűnő alternatíva lehet a Rák háziasszonynak az étkezővel és a nappalival azonos légtérben elhelyezkedő főzőzóna is. Kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre – rajongással és törődéssel viseltetik irántuk, hagyja, hogy játékaik benépesítsék akár a felnőttek által használt helyiségeket is, nem zavarják a legkisebbek jelenlétének sokakat bosszantó nyomai. Bölcsen teszi azonban, ha beruház egy(néhány) karakteres ládára, ahova szükség esetén mégiscsak elrejtheti a plüssállatokat, építőkockákat.

 

A saját megőrző hajlamának eredményeként felhalmozott temérdek emléket, apróságot ugyanúgy érdemes (lenne) felcímkézett dobozokban tárolnia, lehetőleg zárt ajtók mögött. Ha a tárgyakhoz fűződő szentimentális vonzalma egészséges mértéket ölt, és következetesen egy adott mederbe terelhető, páratlanul izgalmas tematikus gyűjteményt mondhat magáénak a Rák. Egy mutatós – akár tömörfa – vitrinben a válogatott kincsek érdekes látványt kínálnak, és egyedivé varázsolják a miliőt, amelyet tanácsos eklektikus stílusúra hangolni.A gazdag képzelőerővel megáldott Rák sokszor tollat ragad, méghozzá akkora tehetséggel, hogy sikeres íróként ünneplik. Ha így adódik, dolgozószobája nyugalmában, valószínűleg titkos fiókokkal ellátott szekreter előtt ülve ontja a fantáziadús történeteket.A csillagjegy uralkodó bolygója a Hold – nem véletlen hát, hogy a Rák favoritjai a folyton változó égitesthez kapcsolódó misztikus árnyalatok: az ezüstöskék, a finom világosszürke vagy éppen a sejtelmes, mélyebb ónszín, a sápadt krétafehér, valamint az azokat nagyszerűen kiegészítő halvány alig-pasztell tónusok. A nemes fa erezetével alkotott kontrasztjuk lebilincselő.Pompásan érvényesülhetnek ezek a színek a remek gusztusról tanúskodó textíliákon: díszpárnahuzatokon, ágytakarókon vagy nehéz selyembrokát függönyökön, amelyekkel a Rák kizárhatja környezetéből a külvilágot. Amennyiben lételeméhez, a vízhez közel élhet, ablakaiból pedig a hullámzó kékségre nyílik panoráma, feleslegesek a súlyos drapériák, mert a lenyűgöző kilátást preferálja, abban oldódik fel, nem a magányban.

Dekorációként nem veti meg a fauna egyéb páncélos kreatúráit – garantáltan boldog lesz egy teknőcberakásos komód vagy tatut ábrázoló szobor láttán. 

Otthonának vertikális felületein gyakorta szeretteinek portréi függenek, ezüstös keretekben, komplett galériafalakat képezve.A Rák által kialakított  – azaz inkább nem alakított, hanem mindenfélével beültetett, már-már elvadult mesebeli kert hangulatát keltő – exteriőr pont olyan dús és változatos, mint a maga teremtette enteriőr: a flóra képviselői szertelenül nőnek, bimbóznak, virágzanak, kúsznak a földön vagy törnek az ég felé.Aki járt korábban vendégségben Rák csillagjegyű ismerősénél, biztosan visszakívánkozik hozzá, és gyermeki örömmel tölti el, ha a házigazda mindennapjainak kellős közepébe cseppenve találkozhat vele újra, nemegyszer kaotikus, de annál lakályosabb otthonában. 

Képek forrása: royalcopenhagen.com, iddesign.hu, leguanburkolat.hu, fiskarsgroup.com, boconcept.com / boconcept.hu, alessi.com / alessi.eu, slamp.com, iittala.com

Vissza
EN