Vissza a lap tetejére

Ho(me)roszkóp: A Halak otthona

Kategóriák

2022.02.19.

HO(ME)ROSZKÓP című rovatunkban eláruljuk, milyen otthonban érzik magukat igazán jól az egyes csillagjegyek szülöttei – érdemes követni akkor is, ha nem hisszük, hogy sorsunkat és ízlésünket az égitestek irányítják!
 

A Halak otthona (02.19-03.20.)

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

A Halak az állatöv valószínűleg legösszetettebb jegye: nem elég, hogy kettős, ezen felül tökéletesen ellentmondásos is. Már a szimbólum, a két egymással ellentétes irányban úszó, szájában aranyszállal összekapcsolódó vízi kreatúra is erre, valamint szülötteinek eredendő önfejűségére utal: gyakran pontosan megterveznek és elhatároznak valamit, majd végül egy hirtelen gondolattól vezérelve homlokegyenest az ellenkezőjét teszik.

Ennek oka bizonytalanságukban és gyakori önbizalomhiányukban rejlik – vizes, változó jegyként a Halak minden képviselője bő érzelemforrással és abból táplálkozó alkotó tehetséggel rendelkezik, ám a folyamatos biztatás elengedhetetlen tálentumuk kiteljesedéséhez és az önmegvalósításhoz.A csillagjegy alapvetően nőies, negatív, szülöttei tehát befelé fordulók, már-már nem is erre a világra valók: igazi álmodozók, akik szívesen tartják távol magukat az élet sürgésétől-forgásától. Boldogan költözn(én)ek be egy eldugott toronyszobába, ahova csikorgó, meredek csigalépcső vezet fel, s ahol a madár sem jár, szó nélkül meneküln(én)ek el egy elhagyatott vidéki kúria ódon falai közé, a végtelen tengerre néző, meredek sziklaormon álló mogorva kastélyba, de egy elvarázsoltnak tetsző, békésen csörgedező patak partján mosolygó mesebeli (gomba)házikóba is.

Mivel kívánják a magányt, akár kolostorba is vonuln(án)ak, ahol a puritán, sivár tereket kimeríthetetlen képzelőerejük segítségével öltöztetnék fel, még ha csak gondolatban is. A valóságban persze gyakran egészen hétköznapi helyen kénytelenek élni – határtalan fantáziájuk révén azonban a Halak a legjelentéktelenebb lakást is képesek saját bejáratú mennyországgá varázsolni, ahol békére és nyugalomra lelnek.Ők a zodiákus költői: ihletettek, érzékenyek, a legapróbb rezdülésekre is reagálnak, így ízlésük felettébb kifinomult. Otthonuk lakályos, meleg – általában valódi kincsesbarlang, ínyencségekkel teli, elbűvölő bonbonosdoboz: könnyű, vízszerű és -színű (óceánzöld, tengerkék, halvány türkiz, ezüstszürke), sokszor fényes textíliák, lágy esésű anyagok (mint a puha gyapjú vagy a nemes moaréselyem) bélelik. 

A Halak csillagjegyűek igénylik és értékelik a kényelmet: a szokatlan formájú díszpárnákkal még hívogatóbbá tett, puha, a rajta ejtőzőt óvóan körülölelő süppedős kanapék, pihenőfotelek biztonságérzetet teremtenek számukra, az öblös hintaszék kellemesen elringatja és megnyugtatja őket, amikor kétségek közt hánykódnak, míg egy letűnt kor pompáját őrző rekamié vagy egy modern dizájnszófa ideális a hosszas ábrándozáshoz. Mivel a testrészek közül ez a jegy a lábért felelős, szinte valamennyi képviselője nélkülözhetetlennek tartja lakótereiben a formatervezett lábzsámolyokat, puffokat is. Fontos extra lehet a komfortot célzó bármely mechanizmus.A csendes természetű Halak előszeretettel voksol otthona berendezésekor a léptek zaját elnyelő vastag, puha szőnyegekre, például a színpompás indiai vagy perzsa Gabbeh típusra, az izlandi gyapjúból vagy egyéb különleges szálakból rendhagyó technikákkal készített háromdimenziós hatású padlószőnyegekre, sőt a népies subaszőnyegekre is. Jól érzi magát az eklektikus stílusú miliőben.

Akinek Halak a horoszkója, örömmel látja őket környezetében a jegy uralta, vízközelben élő fákat: a kőrist, a nyírt vagy a citromfát, de a (vízi)növényminták sincsenek ellenére.Ugyancsak természetes módon vonzódik a folyók, tavak, tengerek és óceánok faunájához, tapétái és drapériái bővelkednek a vízi világ lakóit ábrázoló motívumokban, dekortárgyai nemkülönben. Legtöbbször a gondozott akvárium sem hiányzik kedvenc szobájából. 

Az e csillagjegyben napvilágot látottak közül szép számmal kerülnek ki ügyeskezű virágkötők – ebédlő- vagy konzolasztalukon szinte mindig ott pompázik egy-egy látványos szárazvirág-csokor. A Halak a finom, ezüstös fémeket és az azokból készült kiegészítőket részesíti előnyben, az aranytól tartózkodik, ha csak teheti, annak legfeljebb visszafogott, szinte zöldbe hajló, matt árnyalatait viseli el. Mivel személyisége sem tolakodó, a lakberendezésben is kerüli a harsány, nyomasztóan intenzív elemeket és formákat – jeligéje a szelíd rafinéria.Rajong mindenért, ami egy kicsit is titokzatos, legyen az sokfiókos kartotékszekrény, apró fakkokat rejtő szekreter, rolóval rendelkező mobília, kulcsra zárható tárolórekesz vagy üvegfalú bemutatódoboz. 

A vízen imbolygó sejtelmes fényeket, a hullámokon tükröződő napfényt gondosan megtervezett hangulatvilágítással imitálja maga körül. 

Ha festménnyel díszíti lakását, romantikus lelkülete révén szinte minden bizonnyal idillikus, békés jeleneteket, esetleg kedves meseillusztrációkat foglal keretbe, amelyek nyugtatóan hatnak idegeire.    

A vékonyabb pénztárcával rendelkező – vagy pusztán a kincskeresés izgalmáért lelkesedő – Halak kreativitása a félhomályos padlásokon fellelt ódon bútordarabokat és tárgyakat is fantáziadús új köntösbe bújtatja vagy meglepő, gyakran ellentmondásos, első látásra nem feltétlenül könnyen értelmezhető művészi kompozíció részeként értelmezi újra.    

A Halak csillagjegy kedves, együttérző, segítőkész képviselői másoknak is szívesen adnak (akár lakberendezési) tanácsot – nem bánjuk meg, ha rájuk hallgatunk, hiszen a velük született empátiának köszönhetően teljesen át tudják érezni helyzetünket, illetve a helyünkbe tudják képzelni magukat. Gondolkodjunk el meglátásaikon, apró észrevételeiken, mert egészen más szemmel látják, eltérő hullámhosszon érzékelik a körülöttünk lévő világot! Képek forrása: bretz.com, natuzzi.hu, iddesign.hu, slamp.com, boconcept.hu, kare-design.com/hu 

Vissza
EN