Vissza a lap tetejére

​Ho(me)roszkóp: A Vízöntő otthona

Kategóriák

2022.01.22.

HO(ME)ROSZKÓP című rovatunkban eláruljuk, milyen otthonban érzik magukat igazán jól az egyes csillagjegyek szülöttei – érdemes követni akkor is, ha nem hisszük, hogy sorsunkat és ízlésünket az égitestek irányítják!

A Vízöntő otthona (01.21 – 02.18.)

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

A Vízöntő a zodiákus individualistája, igazi egyéniség, az összes csillagjegy közül a legnagyobb különc, akinek lételeme kilógni a sorból. 


 
Ez nemcsak öltözködésében és viselkedésében nyilvánul meg, de élettere kialakításában is: így előrevetíthetjük, hogy lakása (noha nincs telezsúfolva) garantáltan nem unalmas, sőt, akár bizarrnak is tetszhet, mert a legkülönfélébb, sokszor egymáshoz nem is feltétlenül illő bútorokkal és tárgyakkal veszi körül magát, melyek mégis izgalmas, harmonikus egységet alkotnak valamiféle sajátos kohézió révén. 


Pozitív, alapvetően férfias jegy, ezért jellemzően extrovertált – szívesen lakik bármelyik nyüzsgő metropolisz kellős közepén. Ha azonban túlzott kíváncsisággal közelednek felé, hajlamos befelé fordulni és bezárkózni, extrémebb esetben elfordulni a világtól, így akár egy távoli zugot is választhat lakóhelyéül, mondjuk az erdő közepén vagy egy eldugott, de igényeit maradéktalanul kielégítő városrészben. Függetlenségét, szabadságát egyébként is fontosnak tartja, szüksége van egy saját, nyugodt  zónára a házon, lakáson belül is. Határozott, állhatatos, gyakran kifejezetten makacs, jellemző rá némi vadság is: ha valami megtetszik neki, nem ad mások véleményére, még élvezi is, hogy polgárpukkasztónak titulálják – ne lepődjünk hát meg, ha kuriózumnak számító mobíliákba botlunk otthonában. 

Pontosítsunk: beléjük biztosan nem botlunk, a szó szoros értelmében ez kizárt, hiszen – levegős jegy lévén – a Vízöntőnek minél nagyobb tér kell. A legszükségesebb berendezési darabokra szorítkozik, még egy aprócska lakásban is képes megteremteni a tágasság érzetét. A szellősség érdekében előszeretettel festi falait fehérre vagy alig érzékelhető, finom színárnyalatúra. Ugyanezen okból a nehéz drapériákat sem kedveli: lehetőleg méretes, osztatlan ablakait nem öltözteti fel, maximum könnyű rolót, reluxát, leheletfinom matériát használ, sötétítőfüggönyt csak éjszakára. Jól illik hozzá a modernista és a minimalista stílus, hiszen ezek kevés, letisztult, de látványos bútorral operálnak. Ráadásul a Vízöntő haladó szellemű is, főleg fiatalon lelkes híve az új irányzatoknak, míg  idősebb korában régebben kialakított véleményéhez ragaszkodik: a születésükkor forradalminak és formabontónak számító, de örökzöld slágernek megmaradó dizájndarabok ezért is ideálisak számára, nem csupán különbözni akarása miatt. A high-tech metálos felületei ugyancsak kedvére valók, és amikor kizárólag önmaga társaságát kívánja élvezni, mi sem teremthet jobb atmoszférát a legújabb, csillogó-villogó audio-berendezésekből áradó zenénél. Imádja az inox konyhagépeket is.   

A jegy nosztalgikus képviselői vonzónak találhatják az art deco letisztult, sallangmentes formavilágát is.Bútorai javarészt kecsesek, légiesek, a méretesebbek világos színük révén válnak éterivé. Ha a Vízöntő mégis sötétebb darabra voksolna, mondjuk egy fekete bőrnakapéra, az határozottságának markáns jeleként értelmezhető. A minták közül a szimplákat, például a csíkosat részesíti előnyben; ha textilről van szó, tetszhetnek neki az egyszínű, esetleg önmagukban finoman strukturált anyagok. Padlóburkolatként világos, gyakran fényes, lehetőleg homogén, ezért vizuálisan tértágító megoldást keres: bizonyára nem mond nemet az avantgárd mikrocementre, a vagány csiszolt betonra, sem a sokoldalú műgyantára.  A Vízöntő kedvenc színei az acélkék, a türkiz, továbbá minden alig észrevehető levegő-szín. 
Drágakövei az ametiszt és az akvamarin, a víz színét megidéző kékeszöld berill. A fémek közül leginkább az alumínium, ólom és a nikkel illik hozzá, általában a hűvös tónusok, melyek tovább fokozzák otthonában a szellősség érzetét. 

A könnyű plexiből készült formatervezett bútorokat mintha kifejezetten neki tervezték volna. 

Rajong az üvegért, legyen az mobília vagy különleges dekorációk garmadája: ha valamit, a ritka üvegportékát örömmel halmozza a Vízöntő. (Miután sokoldalú és érdeklődő, más izgalmas gyűjteményekkel is büszkélkedhet.) Nem kizárt, hogy üvegtéglákon át csalogatja be a fényt magához, ha egy helyiség ízléséhez képest már-már félhomályos.Úgy tartják, ez a jegy uralja a termetesebb madarakat, kiváltképpen a vándormadarakat, így a szárnyas jószágok és a toll mint szimbólum is gyakran felbukkanhatnak nála szokatlannak nem titulálható lakásdekorációs kellékeken. A Vízöntőt lenyűgözik a szabadon interpretálható, sokrétű jelentéssel bíró műalkotások, az absztrakt felé hajló modern képek. 

 

Ha van olyan ismerősünk, aki ennek a világmegváltó- és jobbító szándék által vezérelt csillagjegynek önálló, találékony, éleselméjű szülötte, eszközöljük ki (csak óvatosan!), hogy fogadjon bennünket otthonában, s kicsit körülnézhessünk nála. Ha meglepetés érne bennünket, ne feledjük: a Vízöntő van annyira excentrikus és eredeti, hogy a fent írtaktól is különbözni akarjon! 

   

Képek forrása: natuzzi.hu, slamp.com, iittala.com, kare-design.com/hu 

Vissza
EN