Vissza a lap tetejére

Innovatív megoldások a konyhában

Kategóriák

2021.04.20.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

Előző cikkeinkben szó esett a szürke és sárga, illetve a kék színről, a hálószobáról, intim zónánk szentélyéről, a fürdőszobáról és a tükrökrőlminimál designról, valamint az orientális lakberendezési stílusról

 

Innovatív megoldások a konyhában


Szerző: Ripszki Andrea lakberendező

Dekoratív páraelszívó, egy pillanat alatt elrejthető kupi, rengeteg tárolóhely, és még a stílusod is megmutathatod. A különböző konyhafelszerelések és bútorok hihetetlen átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években. Az okoseszközökön túl a tervezők különös figyelmet fordítanak arra, hogy a termékek esztétikailag és funkcionalitásban is maximálisan kielégítsék a vásárlói igényeket. 

A családi élet fő helyszínének tervezése kemény dió, meg kell felelnie az ergonómia követelményeknek, a használatának egyszerűnek kell lennie és egyszerre több ember igényeit kell kiszolgálnia. A rosszul megtervezett konyhában egy szimpla rántotta elkészítése után is úgy néz ki a terep, mintha egy tank söpört volna végig rajta. Mit tehetünk azért, hogy az ételkészítés kikerülhetetlen macera helyett élmény legyen? Hogyan lehet több tároló és előkészítő helyet kipréselni egy kis térből? Mitől lesz egy csaptelep innovatív és hogyan oldják meg a tervezők a rohanó életmódunk kihívásait? 
 

Volt-nincs szekrény


A trendek igazodnak a változó életstílusunkhoz. Multifunkciós központi helyiségként egyre nagyobb az igény arra, hogy a konyha belesimuljon a térbe vagy akár teljesen el lehessen azt rejteni. 


(forrás: https://www.interiorzine.com/2019/06/26/kitchen-design-trends-2020-2021-colors-materials-ideas/)

A változatos tolóajtó megoldások lehetővé teszik, hogy teljesen eltüntessük a konyhát, ha arra éppen nincsen szükség. Mindezt halkan és akár egy gombnyomással a beépített motorok segítségével. Ezáltal csökkentjük a minket ért vizuális ingereket, ami segít a koncentrációban, mondjuk a késő délutáni leckeíráskor. 


(forrás: https://www.interiorzine.com/2019/06/26/kitchen-design-trends-2020-2021-colors-materials-ideas/)
 

Pult felszabadítás(forrás: https://www.archiproducts.com/en/products/boffi/wooden-kitchen-with-island-k6-kitchen_337250)

A szabad pultfelület kincs, sosem lehet belőle elég, de legtöbbször korlátozottak a lehetőségeink. Az előre csúsztatható munkalap hatalmas felületet biztosít a főzéshez és kiegészítve pár ülőkével remek beszélgetések színhelye is lehet. 


(forrás: https://newdecortrends.com/innovative-kitchen-design-appliances-and-gadgets-in-2021/)

A szokásos 60-as pultméretet a legtöbb konyhában meg lehet növelni úgy 20-30 centivel, amivel értékes és változatos tárolófelületet nyerhetünk. Választhatjuk a fenti megoldást is, de a polcozás is szóba jöhet. 


(forrás: https://www.idealhome.co.uk/kitchen/kitchen-trends-191617)

Minél kevesebb kisgép van a pulton, annál több hely marad az előkészítéshez. Az olyan multifunkciós eszközök, mint a forró vizet is adó csaptelepek minden téren verik a vízforralót. Nincs várakozási idő, nem kell külön portalanítani, vízkőoldózni és nem foglal helyet. 
 

Dekor gépek(forrás: https://www.falmec.hu/hu_hu/product_details/sophie-175.html)

A stílusod megmutatásának már a gépek sem szabnak határt. Most már olyan dekoratív nagygépek is rendelkezésre állnak, amiről egyből meg sem lehet mondani, hogy mit látunk. Erről a lámpáról például nem sokan gondolnák, hogy egy páraelszívót néznek. 
 

Tárolás felsőfokon (forrás: https://www.idealhome.co.uk/kitchen/kitchen-trends-191617)

A gyakran használt gépeket általában csak a pulton szoktuk hagyni, mert az elpakolásuk nehézkes. Erre a problémára ad választ a pult sarkában elhelyezkedő szekrény, ahova egyszerűen be lehet tolni a nehezebb gépeket és egy helyen lehet tartani a reggeli kellékeit. 


(forrás: https://newdecortrends.com/innovative-kitchen-design-appliances-and-gadgets-in-2021/)

A rendszerezett fiókok elősegítik a gördülékeny munkát. Rendkívül népszerű a „fiók a fiókban” megoldás és a beépített led világítás. 

 
(forrás: https://newdecortrends.com/innovative-kitchen-design-appliances-and-gadgets-in-2021/)

A pultba a hasznos gépeken kívül extra tárolódobozokat vagy a szemetest is be lehet építeni. 


(forrás: https://cattleyakitchens.com/kitchen-planning/innovative-kitchen-storage/)

Nem kell többé fejlámpás barlangtúrát tartani a szekrényben, ha elő kell túrni egy rég nem használt edényt. A kihúzható nagy teherbírású polcszerkezeteknek köszönhetően, könnyen hozzáférhetővé válik minden. Kiegészíthetjük őket kivehető tárolókkal, amelyek szintén elősegítik az egyszerű ki-bepakolást. 

Vissza
EN