Vissza a lap tetejére

Kertkisokos kezdő parkosítóknak

Kategóriák

2021.08.25.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Kertkisokos kezdő parkosítóknak


Szerző: Andok Zsuzsanna lakberendező

A lakóterünk és az exteriőr szervesen összekapcsolódnak, együttes harmóniájuk adja meg otthonunk hangulatát, legyen itt szó bármilyen kerttípusról is. Rendeltetésétől és használatától függően ugyanis többféle kategória létezik, úgymint: dísz-, haszon-, vegyes-, táj-, erkély- vagy teraszkert.

Bármelyik kialakítása az igényeinknek és az anyagi lehetőségeinknek a függvénye. (Bár egy erkélyt vagy teraszt nyilván olcsóbb és könnyebb mulatság berendezni, mint mondjuk egy többféle funkciónak megfelelő, szép nagy kertet kialakítani.) Minden esetben legelső lépésként meg kell határozni a tájolást, aztán ki kell jelölni a helyét (már amennyiben még nem adottak a viszonyok), majd a talajadottságokat figyelembe véve talajjavítást és tereprendezést kell végezni.



Ezután jöhet az érdemi rész: a növényesítés és a kerti építmények elhelyezése. Ez utóbbiak lehetnek: lépcső, rámpa, kerítés, támfal, térrács, medence, lámpák, árnyékolók és kültéri bútorok - amelyek természetesen mind-mind meghatározó elemei, sőt, dekorációi a kertünknek. És hogy mikor lehetünk elégedettek? Ha kertünk képe illeszkedik a környezetéhez, karaktere harmonizál az otthonunk belső terével, nélkülözi a tucatmegoldásokat, esztétikus és szemet gyönyörködtető. 




Persze, az sem utolsó szempont, mennyi munkával fenntartható a szépsége. Egy esztétikus kert kialakítása (netán karbantartása) egy külön szakma ugyanis. Ahogy a hajunkat sem magunk vágjuk (mert nem értünk hozzá), itt is fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a tájépítészetet mások évekig hallgatják az egyetemen.

Ez a szolgáltatás pénztárcafüggő, de az eszményi végeredmény szempontjából nem feltétlen éri meg megspórolni a szakember segítségét. Aki persze csakis a realitások talaján tud dolgozni. Bár manapság a kertészetekben már sokféle - akár egzotikus – növényt is lehet kapni, de be kell kalkulálni, hogy a trópusi fajták bizony nem szeretik a havat, így csakis cserepes/konténeres megoldásban szabad gondolkodni, hogy télen a melegben vészelhessék át a zimankós időjárást.

De egy közelebbi példát is hozhatnánk: a hortenzia például ki nem állhatja a tűző napsütést, az árnyékban érzi jól magát – ha ilyen szeglet az udvarunkon viszont nem található, gyorsan felejtsük is el. Mindezekben, avagy egy sziklakert kialakításában, optimális fajdiverzitásában egy szakember hathatós segítséget tud nekünk nyújtani, sok-sok felesleges kiadástól mentve meg a pénztárcánkat.



Mint már volt róla szó, az ingatlanunk stílusa nagyban meghatározza, hogy milyen kerti bútorok állnak jól neki. Egy klasszikus architektúrájú házhoz érdemes akár gazdagon cizellált kovácsolt vas szettet vásárolni, míg egy mediterrán jellegűhöz jöhetnek a nagy outdoor lounge kanapéra a csíkos, mintás textíliák. Egy kifejezetten modern ingatlanhoz remekül passzolnak a letisztult pergolák, amelyek alá hangulatos hűsölőövezetet lehet például berendezni. 



(Képek forrása: H&M Home/Zara Home)

Vissza
EN