Vissza a lap tetejére

Márka-börze: Alessi

Kategóriák

2023.08.31.

Márka-börze rovatunkban bemutatjuk a MaxCity üzletei által forgalmazott legizgalmasabb márkák történetét és küldetését. 

Szerző: Pécsi Balázs / The Gentleman's Review magazin
 

A dizájnbrand, amely elárasztotta a világot humoros konyhai eszközeivel: az Alessi sztorija

Az Alessi neve fogalom, ha dizájnos konyhai eszközökről vagy humoros használati tárgyakról van szó. A legnagyobb nevek dolgoztak már nekik, mint Marcel Wanders vagy Philippe Starck, segítve a lombardiai gyártót a világ élvonalába kerülni és ott is maradni. A Fratelli Alessi Omegna (FAO) gyárat és öntödét a korábban esztergályosként dolgozó Giovanni Alessi és testvére alapította 1921-ben az Orta-tó partján fekvő Omegna településen, hogy sárgaréz és nikkel-ezüst lemezeket dolgozzanak fel. Az első, nikkellel, krómmal vagy ezüsttel bevont termékeket a XX. század elejének legfontosabb osztrák és angol gyártói ihlették, és egy csapásra közismertek lettek aprólékos kidolgozásuk és tökéletes kivitelezésük jóvoltából. A 30-as években a vállalat növekedése felgyorsult, így több alkalmazottat tudtak felvenni, az értékesítési hálózat is fejlődött. 1932-ben csatlakozott a csapathoz Giovanni legidősebb fia, az 1945-ig a tárgyak nagy többségét tervező Carlo is, akinek köszönhetően megjelentek az első eredeti, nem más cégek által inspirált termékek is.A II. világháború az Alessit is elérte, sok olasz gyárhoz hasonlóan nekik is át kellett állniuk fegyvergyártásra, de egyfelől ezt egy pozitív történésnek is lehet tekinteni a cég szempontjából, hiszen esélyt adott a menedzsmentnek, hogy a háború végeztével az alapoktól gondolja újra a működést. Egy sokkal tisztább termékarculatot alakítottak ki, amely kreativitásával képes volt a konkurenciával is felvenni a versenyt a fejlődő olasz dizájniparban.  
 

A HoReCa-szektort kiszolgáló cégből lakossági márka

A vállalat az 50-es években fokozatosan elhagyta a lágyfémeket, és rozsdamentes acélra váltottak, a manufakturális termelést indusztriálissá alakítva át. A cég vállaltan a vendéglátóipart akarta kiszolgálni, szállodáknak, éttermeknek és bároknak gyártottak, új nevük is a koncepcióváltást tükrözte: ALessi FRAtelli (ALFRA). Elérkezett annak is az ideje, hogy a második generáció vegye át a stafétát: Carlo irányított, testvére, az 1945-ben érkező Ettore pedig a mérnöki csapat élére került, nagy szerepet vállalva a márka dizájn DNS-ének kialakításában. Ekkoriban jelentek meg a portfólióban bizonyos ipari stílusú termékek, mint az acélhuzalból készült kosarak és gyümölcsös tálak, és ekkor indultak az együttműködések a független tervezőkkel is, amely a mai napig is jellemzi a céget.A 60-as években jelentek meg az első, lakossági termékek is, a Ceselleria Alessi kollekció a hagyományos ezüstnemű újraértelmezése volt. Bestseller lett, és ez megágyazott a cég nemzetközi sikerének is. 1964-ben 100 olasz brandet győztek le, amikor megnyerték a Mercurio d’Oro Award for Industry iparági díjat, ekkortól az egyik legkreatívabb vállalkozásként éltek a köztudatban.
 

Dizájnpályázatokkal az élbolyba

Az alapító unokája, a mai napig is irányító Alberto Alessi 1970-ben csatlakozott a céghez, ő hozta létre az Alessi d’Aprés projektet, amelyben olyan világhírű művészek is részt vettek, mint Salvador Dalí, Alessandro Mendini, Achille Castiglioni vagy Ettore Sottsas. A terve az volt ezzel, hogy az Alessit átpozícionálja a dizájn nagyágyúinak segítségével egy funkcionális tárgyakat gyártó cégből Design Factoryvé, ami sikerült is. A 80-as évek első felében Mendini partnerségével elindították a Tea & Coffee Piazza nevű kutatási projektet, amelynek célja az volt, hogy olyan friss hangokat, fiatal művészeket találjanak, akik képesek megújítani az otthoni használati tárgyak formanyelvét. A pályázati téma a teás- és a kávéskészlet volt, és hatalmas sikert aratott a kezdeményezés, tovább növelve ezzel az Alessi dizájnvilágban betöltött úttörő megítélését is.Több nevesebb tervező karrierje is e pályázatnak köszönhetően indult el. A 90-es években az Alessi ennek analógiáján aztán elindította a Centro Studi Alessi (CSA) nevű projektjét, alapvetően ez is az új tervezők kibontakozását segítette. Olyan ikonikus termékek születtek a keretében, mint a Firebird öngyújtó vagy a Mary kekszesdoboz. A program továbbá magának a cégnek a látáskörén is tágított: vége lett az addig szinte kizárólagosan használt acél egyeduralmának, és megjelent mellette a porcelán, a fa, a műanyag, az üveg és a kerámia is.A tárgyakat bemutatandó 1998-ban megnyílt az Alessi Múzeum is Omegnában. A 2000-es években felmelegítették a kávéskészletes tervpályázatot is, a Tea & Coffee Towers révén született meg az együttműködés Zaha Hadiddal is többek közt. 2021-ben a cég fennállásának 100. évfordulóján különleges, újratervezett darabokkal rukkoltak elő hónapról hónapra, melyek idehaza csak az ország legnagyobb Alessi kínálatával is rendelkező Max Design Pop_up multibrand üzletben voltak elérhetők a MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpontban.  

Vissza
EN