Vissza a lap tetejére

Márka-börze: Bretz

Kategóriák

2023.05.04.

Márka-börze rovatunkban bemutatjuk a MaxCity üzletei által forgalmazott legizgalmasabb márkák történetét és küldetését. 

Szerző: Pécsi Balázs / The Gentleman's Review magazin 
 

Újra és újra színekből építettek birodalmat: a Bretz sztorija

A német Bretz bútorgyártót nem lehet egyszerűen lelőni, értsük ezt szó szerint, hiszen egyszer már földig rombolták őket. Mint egy színes tollú főnixmadár, úgy támadt fel ismét a hamvaiból, hogy ellássa a világot vakító színárnyalatokban pompázó, karakteres ülőgarnitúrákkal. Egy német család története következik most, amelyből elsősorban azt tanulhatjuk meg, hogy nincs olyan baj, amelyből kitartással és akarattal ne lehetne kilábalni.A Bretz története 1895-ben kezdődött, amikor is az alapító, Johann Bretz elkezdett kerítésekhez való dróthálót gyártani a borászatáról is híres Rajna-völgy hesseni részén, Gensingen városkában – ahol a cég a mai napig is található. Később bővíteni szerette volna a tevékenységi körét, és ugye adta magát a fémrugós matracgyártás. Fia, Alexander ezt a vonalat vitte később tovább azzal, hogy immár kárpitozott bútorgyártásra rendezkedett be. A jól prosperáló éveknek a II. világháború vetett véget, ugyanis a gyárat a Szövetségesek a földig bombázzák.Alexander a semmiből kezdte újra, hogy a babért majd fia, Karl-Fritz arassa le, akinek igazgatása alatt a cég a fénykorát élte. Míg apja kb. 100 alkalmazottat foglalkoztatott, ő maga 1973-ban elérte az 1600-as számot, ezzel pedig a térség elsőszámú munkaadójává vált a családi vállalkozás. 

Újabb kudarc és újabb újrakezdés

A diadalmenet az 1986-os válságig tartott, amikor az olajár krízis, az ennek köszönhető visszaeső fogyasztás és egy szerencsétlen cégfelvásárlás olyannyira megroppantotta anyagilag a Bretzet, hogy csődvédelmet kellett kérniük, a vállalat szinte teljesen megszűnt.Egy évvel később Karl-Fritz öt korábbi alkalmazottjával együtt kezdte el újraépíteni egykori bútorbirodalmát, és elérkezettnek látta az időt, hogy ebbe a nagy vállalásba már fiait is bevonja – akik egyébként nem feltétlenül a családi bizniszben képzelték el a jövőjüket. Norbert és Hartmut 1992-ben csatlakozott a céghez, és saját bevallásuk alapján „hülyeségnek” tűnt az egész. Bár már a saját életüket építgették távol a szülővárosuktól, a kötelességtudat na meg a kihívás hazacsalogatta őket – hiszen tudták, Bretznek születni elsősorban nem a jómódot jelenti, hanem hogy a környéken lakó emberek megélhetése függ tőlük. Azt talán ők sem gondolták volna ekkor, hogy teljesen új fejezetet nyitnak a cég életében.

Hatalmas, velúr és glamúros – ilyen egy Bretz kanapé

A fiatal fiúk kikötötték, hogy nem szeretnék azzal tölteni a napjaikat, hogy unalmas, seszínű bútorok fölött bábáskodjanak. Ha már úgy hozta az élet, hogy ezzel muszáj foglalkozniuk, akkor legyen valami menő a végeredmény. Színes, fényűző, művészi, pop-artos – nem véletlen, hogy még Keith Hering inspirálta párnákat is gyártottak.Ekkor, a kilencvenes években alakult ki a modern Bretz darabok DNS-e. A bútorok faszerkezete csak coburgi fából készülhet, a kárpitanyagok pedig Olasz- és Németországból, valamint Belgiumból érkeznek - csupán 2015 óta, állatvédelmi okok miatt nem használnak már bőrt, azóta minden darab csak is kifogástalan minőségű velúrkárpitot kaphat. A testvérek luxusmárkaként pozícionálták újra a brandet – ami annak is köszönhető, hogy a piacot elkezdték elárasztani a kelet-európai hamisítványok -, egy extravagáns, életvidám hangulatot szerettek volna kelteni a karakteres formákkal, puha vonalvezetéssel és hatalmas méretekkel. 2017-ben ezt a törekvésüket díjazták is, hiszen megkapták a Német Brand Díj aranyérmét enteriőr kategóriában. 2018-ban Hartmut átadta helyét lányának, Carolin Kutzerának, aki tervezőként először kreatív igazgatói posztot töltött be a cégnél, azonban ma már nagybátyja mellett társügyvezetőként irányítja a márkát, ezzel a Bretz-család ötödik generációja is bevonódott a cég életébe.A Bretz az elmúlt évtizedekben a viszonteladói hálózatának köszönhetően nagyot tudott nőni, az anyacég csupán pár márkaüzletet tart fenn önmaga és kb. 90 embert foglalkoztat. Elhozhatják a statement king-size ágyak és ikonikus fotelek az új aranykort vajon? Látogass el a MaxCityben lévő Bretz márkaüzletbe és döntsd el te magad! 

Vissza
EN