Vissza a lap tetejére

Matéria-mustra: A parafa

Kategóriák

2022.01.30.

Hónapról-hónapra jelentkező matéria-mustránk során górcső alá vesszük a legtrendibb anyagokat:
 

A parafa

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Barátságos, természetes, könnyű – mindez csak néhány azon tulajdonságok közül, amelyekkel a nagy népszerűségnek nem feltétlenül örvendő anyag büszkélkedhet.

Pedig a parafa sokkal több figyelmet érdemel(ne): a kifejezetten sokoldalú matéria otthonunk legkülönfélébb szegleteiben is megállja a helyét, változatos módokon növelve komfortérzetünket.Környezetbarát anyag, hiszen ahhoz, hogy hozzájussunk, nem kell kivágni egyetlen fát sem: a parafa több fafajta, elsősorban a paratölgy idősebb ágain és törzsén keletkező vastag, rugalmas, puha, szivacsos, könnyű, a vizet át nem eresztő réteg, mely magától is leválik, majd újraképződik. A termesztett parafa kérgét a fa 15–25 éves korától mintegy 100–150 éven át 8–10 évenként (sőt, esetenként ennél gyakrabban is) lefejtik. Az először hántolt kéreg feldolgozásra még nem alkalmas. A para külső rétege is csak tüzelőnek vagy zsindelynek jó.

A tényleges parafa az alatta levő réteg. Ezt mintegy 5 cm vastag, 1 métert is meghaladó hosszúságú csíkokra vagdalják, forró vízben áztatják, majd simára lapítják: az eljárás eredménye a fehér parafa, amely a procedúrának köszönhetően még könnyebbé és rugalmasabbá válik, s ezen tulajdonságait megszáradva sem veszti el. A paradeszkát időnként meg is pörkölik, így kapják a fekete parafát. A paraszén kiváló fekete festék. 
A parafa tehát megújuló matéria, sőt 100%-ban újrahasznosítható is. Nem kizárt, hogy naponta találkozunk vele: üvegben dugóként, terített asztalunkon tányér- vagy poháralátétként, munkazónánk falán emlékeztető- vagy inspirációs táblaként. A divat világában sem ritka, táskák, neszeszerek vagy akár cipőtalp alapanyaga is lehet, sőt létezik parafából készült, pillesúlyú dizájnkaróra is.Ha otthonszépítésről van szó, hajlamosak vagyunk abban kimeríteni az izgalmas matéria szerepét, hogy pofonegyszerű, de látványos dekorációként formás üvegedénybe szórjuk kiürült borosüvegeink megőrzött dugóit, és addig nézegetjük őket, amíg rájuk nem ununk. Aki bátor és kreatív, igazán egyedi módon is felhasználhatja gondosan összeválogatott gyűjteményének darabjait: a karakteres betűtípusokat és emblémákat felvonultató parafadugók kisebb-nagyobb felületek (kiemelendő falszakaszok, térelválasztó parapetfalak) különleges burkolatává avanzsálhatnak, sok-sok kedélyes baráti összejövetel és poharazgatás emlékét ilyen módon megőrizve.

Akár egy teljes falat is boríthat parafa –  ha megelégszünk jellegzetes textúrájával, picit csalhatunk is, természetes rajzolatát megidéző tapétára voksolva.Padlóburkolatnak választva a világ egyik legkényelmesebb és legergonomikusabb “talpalávalóját” élvezhetjük: nemcsak színével, de tapintásával is a melegség érzetet kínálja, kiváló hő- és hangszigetelő, lépteink alatt langyos, csendes. Ruganyossága révén a gerincbántalmakkal küzdőknek ideális. Az allergiások és asztmások számára is tökéletes, mert antisztatikus, szennytaszító, így  sem a por, sem a poratkák nem tudnak megtelepedni rajta. Tisztántartásához elegendő a porszívó vagy a partvis, padlótörlő kendő használata, szükség esetén azonban fel is mosható. Mindemellett erős, strapabíró, tartós, kisebb benyomódások után visszanyeri alakját. Kapható tekercsben, de klikkes megoldással vagy ragasztással lefektethető padlólapok formájában is.

Látszólag ellentmondásos a parafát padlófűtéssel együtt alkalmazni, a csekélyebb (3.2 - 4 mm) vastagságú ragasztható parafa burkolólapok azonban átengedik a fűtőcsövek hőjét, ezáltal kellemes, egyenletes meleget biztosítanak. A ragasztott, utólagosan felületkezelt parafa padló vízálló is, tehát akár fürdőszobai használatra is alkalmas. A természetes sárgásbarna színen túl többféle dizájn is díszítheti. Tervezéskor érdemes számításba venni, testközelből is megismerkedni vele, és átgondolni, megfelelhet-e igényeinknek, mert igazán különleges és barátságos matéria.

Böngésszük át a lakberendezési webshopok kínálatát, s ha felkeltette érdeklődésünket a parafa, kössünk vele barátságot, invitáljuk meg otthonunkba legalább egy kisebb kiegészítő formájában! Talán elég meglátni és (persze megtapintani) ezt a kivételes matériát, s máris megszeretjük! 

Képek forrása: IDdesign.hu, pexels.com

Vissza
EN