Vissza a lap tetejére

Matéria-mustra: A teakfa

Kategóriák

2022.09.07.

Hónapról-hónapra jelentkező matéria-mustránk során górcső alá vesszük a legtrendibb anyagokat. Legújabb cikkünk fókuszában a teakfa áll.
 

MATÉRIA-MUSTRA

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Tíkfaként vagy tikfaként is olvashat(t)unk róla, ha pedig latinul hivatkozunk rá, meglepve konstatáljuk, hogy botanikai neve sem cseng idegenül: Tectona grandis. A lakberendezésben kicsit is járatosak azonnal megvilágosodnak, miért pont ezt a terminust választotta az egyik vezető kültéri bútormárka saját fantázinevéül.

Keresve sem találunk ugyanis ideálisabb anyagot, ha kertünket, teraszunkat időjárásálló, mégis természetes, barátságos mobíliákkal kívánjuk kényelmes pihenőzónává alakítani.Beltérbe, főleg a vizes helyiségekbe is tökéletes opció: a tömörfa bútorok kedvelőinek nem kell aggódniuk, hogy a nedves környezet kárt tesz féltett kincseikben. 

Ez a különleges, egzotikus keményfa Délkelet-Ázsiában és Indiában honos, ahol az éghajlat meleg és párás. Legtekintélyesebb mennyiségben Indonéziában, Thaiföldön és Srí Lankán termelik ki, de India és Myanmar sem marad el, sőt: erdeikben nem ritkák a 100-200 éves példányok, melyek magassága akár az 50 métert, míg törzsük átmérője a 2 métert is elérheti. A kifejlett egzótát negyedszázados koránál előbb nem vágják ki – jobb, ha kétszer-háromszor ennyi ideig várhatnak vele. A feldolgozáshoz a fatörzs tovább szárítandó (1-2 éven át), csak eztán darabolható.Jelentős olaj-és gumitartalmának köszönhetően a teakfa kivételes tulajdonságokkal bír: ellenáll a penésznek, a rothadásnak, szinte az összes kártevőknek, no és persze a párának, a nedvességnek, s magának a víznek is. Nem véletlenül használatos hajók, hidak építéséhez – kis fajsúlya újabb előny. 

Nemcsak a nyirkosságot és az esőt, hanem a szárazságot is tűri – fedett helyen állaga alig romlik.Az elemeknek kitéve változik: arany- vagy középbarna, gyakran élénken csíkozott színe ezüstös szürkébe hajlik, így patinásodik, felületén kisebb-nagyobb repedések keletkezhetnek, anélkül, hogy szilárdsága, stabilitása meginogna. 

A teakfából készült kültéri bútor évtizedekig szolgálhat bennünket, s lehet kertünk dísze, még kezeletlenül is. Garnitúránkban azonban akkor gyönyörködhetünk legtovább, ha némi gondot fordítunk rá. Tiszta, száraz állapotban faápoló olajjal évente átkenve megőrzi pompás sárgásbarna színét. Az esetleges foltok általában könnyen letörölhetők róla – bár porózus, nem issza be a folyadékot, se a szennyeződéseket, éppen saját, igen magas olajtartalmának hála.A teakfa jól megfér más matériákkal, mert nem fenyegeti az elszíneződés veszélye. A formatervezett kerti bútorok gyártói előszeretettel kombinálják is (többek között ezért) porfestett fémmel.

Amennyiben nem vagyunk elégedettek eredeti megjelenésével, pácolhatjuk, lakkozhatjuk.Természetessége és nyersesége révén remekül illeszkedik a nordic, a bohó, az indusztriális stílushoz, a belőle áradó egzotikum okán pedig a gyarmati vagy a keleties stílushoz is.Modern, letisztult miliőbe integrálva oldja a minimál ridegséget, a szögletes formák szigorát – érdekes kontrasztot képez, s rögtön otthonosabbá válik tőle a hangulat.  Kellemes párt alkot a zöld valamennyi árnyalatával, melengető és fűszeres lesz az atmoszféra a téglavörössel vagy okker- curry-, napraforgó- és mézsárgával társítva. A fekete hangsúlyozza a benne rejlő erőt (pláne, ha fémen jelenik meg a sötét szín), míg a könnyed fehér egyfajta háttérként emeli ki szépségét. Bármilyen mobília készülhet belőle: többszemélyes étkező- és lerakóasztal, multifiunkciós pad, mosdószekrény, pultfelület, izgalmas szerkezetű szék, helytakarékos ülőke, sokfiókos komód, tálaló, de nagy kapacitású tárolóbútor is. Jól megmunkálható faféle – egészen míves, cizellált produktumok (dekortárgyak, szobrok, falidíszek) kiváló alapanyaga.

Voksoljunk rá, ha tartós és naturális megoldásra vágyunk exteriőrjeink vagy fürdőzónánk komfortossá tétele során, de jusson eszünkbe akkor is, ha csak egy csipetnyi egzotikum hiányzik életterünkből. Garantáltan beválik, és az is bizonyos, hogy sokáig örömünket leljünk majd benne!  Képek forrása: iddesign.hu, spatrend.hu / spatrendshop.hu   

Vissza
EN