Vissza a lap tetejére

Matéria-mustra: A WPC

Kategóriák

2022.05.31.

Hónapról-hónapra jelentkező matéria-mustránk során górcső alá vesszük a legtrendibb anyagokat. Legújabb cikkünk fókuszában a WPC áll.
 

MATÉRIA-MUSTRA

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Vitathatatlanul a kompozitanyagok korát éljünk: modern időnk a technológiai újításoknak köszönhetően egyre több innovatív matériával rukkol elő, melyek olykor egészen meghökkentő kombinációkon alapulnak.  
 
A kompozitok különböző szerkezetű és eltérő tulajdonságokkal bíró anyagokat társítanak úgy, hogy az utóbbiakból a legelőnyösebbek érvényesüljenek. A gyenge pontok elhalványulnak a kidomborodó erősségek mögött. A tudományos procedúra és annak eredménye olyan, mint a mesteri ármánykodás révén jól sikerült frigy, vagy egy hosszas tárgyalásokat követően megköttetett diadalmas szövetség. A legemlékezetesebb esetekben hatalmas ellentétek feszülnek az összeboronálandó felek között, ettől igazán nagyszerű a végkifejlet.

Keresve sem találhatnánk egymástól távolabb álló anyagokat, mint a fa és a műanyag. Természetes, nemes, az évek múlásával lenyűgözően patinásodó, szépségével megnyugtató, otthonos, örök matéria az egyik, rebellis, kaméleonként bármilyen formához igazodó, már-már számkivetett az ezerarcú másik.

Mi történik, ha „egybekelnek”?

Sokoldalú, könnyen kezelhető, az időjárás viszontagságaival dacolni képes új matéria születik: a WPC (az angol wood-plastic composite szóösszetétel rövidítése). A kiváló jellemzőkkel büszkélkedő anyag 60%-ban tartalmaz faőrleményt vagy fa-, esetleg bambuszrostot, 30%-ban újrahasznosított műanyagot, míg a maradék 10%-ot egyéb adalékok teszik ki.


A WPC a tömörfa burkolatok helyett kínált alternatíva, megjelenésében ott a természetes anyag melegsége, védőpajzsa azonban megóvja mind a tűző nap, mind az eső támadásától. Ideális kültéri használatra: teraszok, medencék környékének burkolására, de lemezeiből kerítések, pergolák is készülhetnek, sőt homlokzati díszítőpanelnek sem utolsó. Lefektetése pofonegyszerű: a többféle szélességben, hosszúságban és színben elérhető elemek könnyedén egymásba illeszthetők, s a méretre szabás sem jelent problémát, mivel fűrésszel levágható a felesleg.


Az egyre tökéletesebb és ellenállóbb matéria előállítását célzó kísérletezések során a WPC 4 generációja látott napvilágot, az alábbiakra fókuszálva:
 
morzsolódás
fakulás
penészedés és gombásodás
repedés
karcolódás
foltosodás.

A fa-műanyag kompozitot választva a fenti bosszantó gondokról megfeledkezhetünk. Ugyancsak kipipálhatjuk a felületkezelést: ugyanis semmiféle teendőnk nincs. 
 
Az általános tisztítás nem kíván sok energiát, mert víz (némi univerzális tisztítószerrel keverve) és kemény sörtéjű partvis segítségével maradéktalanul megszabadulhatunk a szennyeződésektől. Szezon végén ajánlott a magasnyomású lemosás.

A WPC burkolat további előnyei közt említést érdemel, hogy
 
csúszásgátló
vetemedésre való hajlama minimális
méret- és formatartó
alig kopik
nem szálkásodik
egybefüggő felületében nem telepednek meg a rovarok vagy rágcsálók.

Bolygónk szempontjából is áldásos matéria, hiszen gyártása környezetbarát folyamat, ráadásul a hozzáadott plasztik is második esélyt kap, újrahasznosítva. 

A WPC fegyelmezett küllemével remekül illik a letisztult, akár minimalista stílusú épületekhez, struktúrájával egy kis extra izgalmat kelt, gazdag színárnyalataival pedig a kellő barátságosságot teremti meg. A MaxCity-ben lévő DIEGO floor&home termékpalettáján ez a kivételes, korszerű és könnyen karbantartható anyag is szerepel – még éppen időben vagyunk, hogy felkészítsük a nyárra kültereink pihenést szolgáló zónáit.  

Képek forrása: diego.hu     

Vissza
EN