Vissza a lap tetejére

Matéria-mustra: Az SPC

Kategóriák

2022.02.28.

Hónapról-hónapra jelentkező matéria-mustránk során górcső alá vesszük a legtrendibb anyagokat. Legújabb cikkünk fókuszában az SPC áll.

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Mára megdőlt az a tétel, miszerint a vizes helyiségekbe kizárólag hidegburkolat való. A technológiai fejlődésnek köszönhetően számos melegburkolat-típus (köztük a vízálló laminált padló, a tekercses vinyl padló vagy a moduláris LVT – ‘luxury vinyl tiles’) sikerrel veszi fel a harcot a víz és a pára ellen.Az SPC burkolat a vízálló padlók új generációját képviseli. Neve az angol ‘stone polymer (plastic) composite’ (magyarul: ásványi polimer kompozit), illetve ‘solid polymer core’ (magyarul: szilárd polimer mag) szóösszetételekből származó rövidítés:  ásványi alapanyagból – mészkőporból, gyantából és stabilizátorokból – , magas minőségben készül. 

Az SPC több rétegből (gyakran alátétrétegből, igen kemény hordozórétegből, vizuálisan meggyőző fa- vagy kő struktúrájú dekorrétegből, kerámiával megerősített kopó-, illetve extra védőrétegből) álló, hibrid felépítésű padló, mely az egyes rétegek anyagainak legjobb tulajdonságait egyesíti. 


 
A padlómag nagy sűrűsége garantálja az SPC kivételes térbeli stabilitását: a lapok csak minimális mértékben tágulnak a hőmérséklet-változás hatására, nem kell tartani a felpúposodástól.

Nemcsak víz- és nedvességgátló tulajdonságai, de csúszásmentes felületkiképzése révén is remek választás a konyhába, a háztartási helyiségbe vagy a fürdőszobába.Karc- és ütésállósága okán kifejezetten tartós és strapabíró. Mind lakossági, mind közületi felhasználásra alkalmas. Felmosással vagy porszívózással egyszerűen tisztán tartható.

Akár szakember bevonása nélkül is lefektethető, a klikkes illeszkedési rendszer igazán gyors installálást tesz lehetővé, ragasztani nem kell. Tökéletesen vágható, ezért a legbonyolultabb alaprajz sem fog ki rajta. 

A már meglévő burkolatok többségére is elhelyezhető az átrajzolódás veszélye nélkül, például betonra, cementre, rétegelt lemezre, kőre, OSB-re, kerámiára, tömör szerkezetű PVC padlóra. Ne tegyük azonban szőnyegre, habszerkezetű PVC-re vagy párnafás rendszerekre! Elrejti a kisebb padlóhibákat.Látvány tekintetében vetekszik az általa imitált fapadlóval vagy kőburkolattal – az elérhető színek és felülettípusok palettája bámulatosan széles. Rugalmas, így megfelelő járáskomfortot biztosít, a hátulját bevonó habréteg pedig lépéshanggátlóvá teszi. Árfekvését tekintve klasszisokkal takarékosabb alternatíva, mint a fa vagy a kő. További pozitívum, hogy könnyű matéria, tehát a cipekedés kényelmetlenségeitől is megkímélhetjük magunkat – ez fontos szempont lehet, ha lift nélküli épületben található lakást újítunk fel.Az SPC környezetbarát anyag, tehát a magunk mögött hagyott ökológiai lábnyom is kisebb, ha erre az innovatív opcióra voksolunk.

Nemcsak az aktuális trendek diktálják, de a kis alapterület, a letisztult, modern stílus is indokolhatja az enteriőrön belüli homogenitást – ez nem merül ki a különféle helyiségek padlóburkolatának azonosságában, jelentheti a padló és a falburkolat egyneműségét is. A szemnek kellemes, vonzó látvány a falra felfutva folytatódó SPC padló: tekintetünk akadálytalanul siklik tovább, a térérzet ennek az apró, de fontos optikai trükknek hála növekszik.Az anyagbeli azonosságnak persze nem feltétlenül kell monokrómiát eredményeznie: a gazdag színskálából kontrasztosan kombinálhatjuk a sötétebb és világosabb árnyalatokat, ha ízlésünk vagy a rendelkezésre álló tér mérete, adottságai azt kívánják. A MaxCity-ben járva az SPC burkolatok bőséges választékából szemezgethetünk, ha betérünk a DIEGO floor&home prémium termékeket bemutató exkluzív showroomjába.

Képek forrása: diego.hu

Vissza
EN