Vissza a lap tetejére

Matéria-mustra: Bambusz

Kategóriák

2022.07.30.

Hónapról-hónapra jelentkező matéria-mustránk során górcső alá vesszük a legtrendibb anyagokat. Legújabb cikkünk fókuszában a bambusz áll.
 

MATÉRIA-MUSTRA

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Nyáron különösen vágyunk az egzotikus tájakat idéző, könnyű, naturális anyagok után, sőt, manapság – városi létformára kényszerülve, rohanó életvitelünk mókuskerekét taposva – akár egész évben szívesen látjuk magunk körül őket. A trendek is igazolják: a természet iránti szeretet, közelségének igénye szüntelenül erősödik bennünk – ezt hirdeti többek között a már nem is annyira újnak számító biofília, mind az építészet és a lakberendezés, mind a dizájn területén.


A legismertebb természetes anyagok palettáján méltán favorit a sokoldalú bambusz.
 
Az örökzöld, évelő növény a perje- vagy pázsitfűfélék családjának tagja, és szó szerint ezernyi faja létezik. Élőhelye Ázsia észak- és délkeleti részeitől egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Magasságát tekintve 3-10 méterre nő, míg az általános szárvastagság 2-5 centiméter. Kivételek persze akadnak, az óriásbambusz például 35 méternyire is megnyúlhat, törzsének átmérője pedig a 30 centimétert is elérheti.

  
 
Érdekességként könyvelhetjük el, hogy leginkább éjszaka növekszik (ráadásul rekordsebességgel: jó fél méterrel is hosszabb lehet a következő reggelre!), virágzása ritkaságszámba megy (több évtizedente kerül rá sor), ami talán nem is csoda, mert olykor végzetes – a bambusz föld feletti része, főleg a termetesebb fajok esetében, elpusztulhat. 
 

 
A bambusz sima felületű szára a jellegzetes csomók közt belül üreges, fejlődése folyamán egyre szilárdabb, keményebb, szívósabb lesz, csak lassan korhad el. Kiválóan alkalmas házak, hidak, vázszerkezetek, kerítések építésére, de tutajokat, hangszereket, edényeket, mobíliákat is készítenek belőle. 


Érdemes megjegyezni, hogy a rattantól éppen üreges szára és merevsége különbözteti meg – az egymásra kísértetiesen hasonlító bútorok közül az ívesre hajlítottak nem bambuszból valók.


A bambuszrost persze rugalmas, jó nedvszívó képességű, forma- és színtartó, így a textilipar előszeretettel dolgozza fel, immár Európában is. Divatos és praktikus törülközők, fürdőszobaszőnyegek, kádkilépők garmadája készül ebből a hipoallergén, antibakteriális, szagtalanító hatású, puha, selymes tapintású, nem gyűrődő matériából.


 
A lakberendezésben a fürdőszobai textíliákon túl számtalan más bambuszportékával találkozunk:
 
távoli tájak varázsát otthonunkba csempésző bel- és kültéri bútorokkal (szezonon kívül tároljuk ez utóbbiakat száraz, hűvös helyen, időről időre pedig kezeljük őket faolajjal, hogy felületük szépségét megőrizzük, s megvédjük a külső hatásoktól is)
 
alapanyagának köszönhetően sokszor szabálytalanul szőtt, ezért egyediségében izgalmas tapétával
 
antiallergén, a kártevőknek és a korhadásnak ellenálló, nem szálkásodó, pontos, egyenes vágások mentén hézagmentesen illeszthető, klikkes vagy csaphornyos kivitelben gyártott, klasszikus és modern stílusban egyaránt elérhető, natúr, gőzölt, de akár wenge színben is kapható, csiszolást, pácolást nem igénylő parkettával 
 
egzotikus ihletésű rolóval
 
a vizes helyiségekben, elsősorban a fürdőszobában a párával és a nedvességgel dacoló, a műanyag helyett alternatívát kínáló kisebb-nagyobb tárolókkal, melyek másutt szintén használhatóak (például a konyhában, sőt a home office-ban is, hiszen iratpapucsot, rendszerezőt is terveznek bambuszból a dizájnerek)
 
kellemes vonalvezetésű lámpatesttel vagy -búrával
 
lágy esésű függönnyel.

 
A bambusz nemcsak mint alapanyag, hanem mint motívum is látványos – képével megannyiszor dekorálnak távol-keleti stílusú tárgyakat (tálcákat, ékszerdobozokat, paravánokat), pazar kárpitokat és egyéb lakástextíliákat, szőnyegeket, falburkolatokat. 

 
Dísznövényként kertünket ékesítheti valamely hidegtűrő fajta, ha elegendő vizet tudunk biztosítani neki, míg odabent, páradús környezetben szobai bambuszt nevelhetünk cserépben. (Vigyázat: a népszerű szerencsebambusz csalóka szerzet, igazából a sárkányfa egyik változatáról van szó!) 
S hogy helyesen cselekszünk-e, ha erre a szimpatikus matériára voksolunk?
 
Igen, a bambusz környezettudatos választás lehet, mivel könnyen termeszthető, ültetés helyett gyökereiből szaporodik, gyorsan (sőt agresszíven) nő, nem nehéz, ezért szállítása sem okoz gondot – jó azonban megbizonyosodni arról, hogy az általunk kiszemelt produktum rendelkezik-e a megfelelő minősítésekkel.

  
Képek forrása: iddesign.hu, rawpixel.com, leguanburkolat.hu, nostalgiawebshop.hu, diego.hu 

Vissza
EN