Vissza a lap tetejére

Matéria-mustra: COR-TEN® acél

Kategóriák

2022.03.29.

Hónapról-hónapra jelentkező matéria-mustránk során górcső alá vesszük a legtrendibb anyagokat. Legújabb cikkünk fókuszában a COR-TEN® acél áll.
 

MATÉRIA-MUSTRA

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Markáns. Erős. Lenyűgöző. 

Nem lehet mellette szó nélkül elmenni, ha megoszlanak is róla az első impulzusok révén bennünk kialakult vélemények. Akár tetszik, akár nem, figyelmet érdemel – rajonghatunk érte vagy elrettenthet domináns karaktere, közömbös biztosan nem marad senki számára, arany középút nincs.


A fenti sorok szólhatnának akár egy hollywoodi rosszfiúról is, a bejegyzés tárgya azonban a cím szerinti matéria.   A COR-TEN® acél amerikai találmány, neve a ‘corrosion resistance’ és a ‘tensile strength’  idegen kifejezésekből származó szóösszevonás, mely utal legrelevánsabb tulajdonságaira: ellenáll a légköri korróziónak, szakítószilárdsága pedig rendkívüli. 

A márkanevet 1933 óta jegyzik, a sokoldalú anyagból készült első építészeti remekmű, a John Deere World Headquarters tömbje 1964-re datálható – tervezője nem más, mint a finn származású, világhírű építész, Eero Saarinen. A tény, hogy az épület a modernizmus látnoki építészének keze és zsenialitása nyomán öltött formát, sejteti, mi több, garantálja: nem mindennapi anyaggal van dolgunk.

A COR-TEN® acélt kivételesen tiszta vasércből állítják elő. Az acél kémiai összetétele lehetővé teszi egy igen látványos rozsdaréteg kialakulását, amely bevonja a felületet, annak lényeges jellemzőit nem befolyásolva. Ez a rozsdaréteg nemcsak megvédi az acélból készült termékeket a természeti elemekkel szemben, hanem éppen azoknak – esőnek, hónak, jégnek – kitéve, azok függvényében “érik” a patina, s módosul folyamatosan az acél egyedi, változatos megjelenése. A védőoxid bevonat eltömíti a felszíni pórusokat, ezáltál gátolja a rozsda mélyebbre jutását, óvja az acél állagát az időjárás viszontagságaitól. Vagyis maga a rozsdaréteg védi meg az acél többi részét a korróziótól – speciális ötvözőanyagainak köszönhetően. 

Kezdetben pont ezen “önvédő” képessége okán kezdték használni extrém időjárásnak kitett helyeken hidak, alagút-részek, szegélyek, lépcsők, támfalelemek építéséhez, burkolásához. 

A modern építészetben közkedvelt tájépítészeti elemek alapanyagaként is: földes, vörös tónusa melegséget sugároz, izgalmas kontrasztot alkot a növényzet zöldjével. Városi környezetben a különleges textúra és a meleg színárnyalatok gazdag repertoárja lágyítja a nagy kiterjedésű beton- és üvegfelületek rideg monotóniáját. 

 

A látványos korrózió fokozatosan megy végbe, az idő múlásával: a kezdetben fémszínű felület hónapok leforgása alatt a világosból az érett narancsszínbe fordul át, majd hosszabb idő (dekádok) eltelte után a rozsda tömör patinaréteggé nemesül, míg végül egészen mélybarnává színeződik. Az állandóan változó vizuális élmény garantált, a  COR-TEN® acél kvázi élő anyagként viselkedik, “öregszik”.

Az oxidáció tempóját fokozza a nedves és száraz időjárási körülmények gyakori váltakozása, sőt a magasabb légszennyezettségi értékek is: metropoliszokban gyorsabban végbemegy, mint vidéki levegőn.

A horizontális  felületek előbb korrodálódnak és sötétednek, mint a vertikálisak, hiszen ez utóbbiakról könnyebben legördülnek például az esőcseppek. A folyamat gyorsítható mesterséges beavatkozással: savval, ecettel vagy egyéb, erre a célra kifejlesztett szerekkel.

Néhány dologra érdemes odafigyelnünk!

A COR-TEN® acél felületén kiváló rozsda felettébb porózus, megszínezheti ruházatunkat is, nyáron elviselhetetlenül felmelegszik – ezek tudatában nem érdemes például önmagában ülőalkalmatosságként használni. 

Ideális alapanyaga azonban kerti grilleknek, fatárolóknak, ültetőládáknak, szabadtéri dekorációs elemeknek, emberrel közvetlenül nem érintkező burkolatoknak. 

Karbantartása egyszerű, gyakorlatilag költségmentes – teljes egészében a természetre bízhatjuk magunkat és COR-TEN® acélból való tárgyainkat – ritkán találkozunk olyan anyaggal, amely ennyire takarékos és környezetbarát. Hosszú távra tervezhetünk vele, ráadásul 100%-ban újrahasznosítható. Kültéren elegendő, ha biztosítjuk a rozsdával színezett víz elvezetését kavicsos réteggel vagy mulcsos, füves területen való elhelyezéssel.Ha szeretnénk néhány impozáns építészeti példát látni a COR-TEN® acél alkalmazására, látogassunk el Pécsre, a Zsolnay-negyedbe, esetleg a tettyei templomromhoz, Budapesten a megújult Várkert Bazár környékére – vagy csak szálljunk le a 4-es metró állomásain, ahol a modern épületszerkezetek nagyszerűen integrálják ezt az extravagáns, fenntartható anyagot. Az olykor marsbéli tájra emlékeztető vörös felület barátságosan futurisztikus külleme tovább alakítható és szelídíthető, mondjuk ritmikus, sőt morzeábécére emlékeztető perforációval. (Bármilyen minta vágható bele.)A  COR-TEN® acél természet adta szépsége, szüntelen metamorfózisa, sok-sok előnyös tulajdonsága miatt nem véletlenül tartozik korunk legnépszerűbb matériái közé – ha mégis kétségek közt hánykódunk, vértezzük fel magunkat némi bátorsággal, kössünk vele közelebbi ismeretséget, és csak aztán döntsünk, összebarátkozunk-e vele, vagy továbbra is tisztes távolságot tartunk tőle. 

Képek forrása: ofyr.spatrend.hu, ofyr.com

Vissza
EN