Vissza a lap tetejére

Minden a természet adta anyagokról!

Kategóriák

2021.08.23.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Minden a természet adta anyagokról!


Szerző: Andok Zsuzsanna lakberendező

Manapság elsősorban mesterséges anyagokat használunk, de régebben, nagyanyáink korában a házak és belső berendezéseik, a használati tárgyaik is mind-mind természetes anyagokból készültek. Hogy milyen anyagokat használtak, az az adottságoktól, illetve a terület természeti erőforrásaitól függött.

Napjainkban szerencsére látható a törekvés, és a trendek is azt mutatják, hogy védve környezetünket és egészségünket, igyekszünk minél inkább az organikus anyagokat előnyben részesíteni. A közfigyelem is a fenntarthatóság felé fordult, egyre inkább a megújulót, a minőségit és újrahasznosíthatót választjuk. A feldolgozási technológiáknak, illetve az emberi kreativitásnak köszönhetően a természetes alapanyagok köre egyre csak bővül. Az alábbiakban tekintsük át ezeket, amelyeket biztonsággal és esztétikusan építhetünk be az otthonunkba:
  • fa – a leggyakrabban használt és talán a legkedveltebb anyag. Beltérben nem igényel túlzott gondoskodást, használatával ugyanakkor melegséget viszünk az enteriőrbe. Lehet lépcsőkorlát, nyílászáró, látszógerenda, bútor, burkolat, illetve tartószerkezet is belőle. Manapság már a legegzotikusabb fajták is könnyűszerrel elérhetők idehaza, a legvilágosabb árnyalatútól és legjellegtelenebb erezetűtől a legsötétebbig és legkontrasztosabbig.
  • tégla – a fa mellett a másik meghatározó anyag. Kül- és beltérben egyaránt használható, már önmagában is karakteres, rusztikus megjelenést kölcsönöz, de különböző színre festéssel még egyedibbé tehetjük a felületeket. Manapság talán a legdivatosabb a fehérre meszelt, bontott téglaszeletes burkolat, amellyel skandináv és mediterrán hatást is elérhetünk, a többi már a bútorokon múlik. 


  • fém – a vasat, rezet, alumíniumot hideg felületeik és meghatározó színeik miatt leggyakrabban kiegészítők formájában használjuk: lámpa, csaptelep, korlát, de a kreatív gyártóknak köszönhetően falburkolatok, dekorációk is készülnek belőlük. A sárga- és vörösréz kifejezetten jól helyettesítik a sárga- és rózsaaranyat, gyakorlatilag már minden kapható belőlük.
  • kerámia – elsősorban kiegészítők: edények, dekorációk és faldíszek készülnek belőle, a mediterrán vagy az 50-es, 60-as éveket megidéző mid-century modern stílushoz elhagyhatatlanok.
  • növényi anyagok – rengeteg lehetőséget rejtenek felhasználásukban. A puha textilek, mint a vászon, pamut, len, rattan, tengeri fű, kókuszrost, illetve az innovatív anyagok, mint például a moha és zuzmó egyedi és modern megjelenést kölcsönöznek a nappalinak vagy a hálószobának, könnyen érhetünk el velük akár trópusi életérzést is. 
  • – időtálló és strapabíró anyag. Rengeteg típusa és formája létezik, szinte bárhol alkalmazhatjuk, padlón, falon egyaránt. A drágább fajtái - például gránit, ónix, malachit, achát, márvány, mészkő - eleganciát visznek a térbe. Manapság nagy reneszánsza van a carrarai márványnak, abból is főként a fehér alapon fekete erezett fajtának. Fontos azonban átgondolnunk, mi passzol legjobban az életvitelünkhöz. Ha a konyha csak dísznek van, akkor tökéletes oda a márványpult, ha azonban főzünk is, mást válasszunk. A pórusain keresztül ugyanis remekül beszívja a kiömlött vörösbort vagy olajat, a foltok pedig ottmaradnak mementónak. 
  • állati anyagok – a bőr, szőrmék puhaságot, lágyságot, és melegséget adnak otthonunknak, de egy nagy marhabőr szőnyeggel például vagányságot is belevihetünk a térbe.

Vissza
EN