Vissza a lap tetejére

Mintatár: A dzsungelminta

Kategóriák

2022.06.18.

MINTATÁR

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

Nemzetközi és hazai lakberendezési magazinok friss kiadásainak oldalain, népszerű online inspirációs felületeket böngészve, bemutatótermekben járva lépten-nyomon beléjük botlunk, így azt gondolhatnánk, az aktuális trendhullámok kapták hátukra a címben szereplő mintákat.  
 
Dúsan burjánzó, bódító illatú virágok közül fel-felrebbenő színpompás madarak, kacskaringós indákon himbálódzó, hangos makogással tovaugrándozó, játékos majmok, gigantikus méretű levelek mögül ránk leselkedő nagymacskák a főszereplői a néhány éve újra dívó és népszerűségéből veszteni nem akaró dzsungel-trendnek.


A hatalmas – akár szivárványszínű – csőrrel büszkélkedő tukánok, paradicsommadarak, kolibrik, tarka papagájok népes sereglete nemcsak a divatkellékeken bukkan fel, de otthonainkba is boldogan bereppen: tapétán, textilen, művészi nyomatokon fészkel, mobíliák tetején trónol dekoráció formájában.
 
A káprázatos tollasok a nyomukban osonó puha léptű párducoktól, lenyűgöző bundájú tigrisektől sem riadnak vissza, bárhová kövessék is azok őket – szerencsére békében megférnek egymással.


Az egzotikus faunát nem kevésbé különleges növényzettel ábrázolják együtt a lakberendezési kiegészítőkön: hűvös árnyékot ígérő pálmalevelek, cakkos szélű páfrányok, kusza léggyökerek, a dzsungel sűrűjének imbolygó árnyai közt szörny-arcocskájukkal ijesztőnek tetsző, a napfényben azonban mosolygós monsteralevelek, pillangószárny-finomságú orchideák, tölcséreikben nektárt rejtő broméliák kavalkádja idéz Édenkerthez méltó hangulatot.


Újabban a furcsábbnál furcsább formájú, fényes páncélba bújt rovaroknak és bogaraknak is szabad bejárásuk van a bátrabb otthonszépítők rezidenciájára – aki nem idegenkedik tőlük, felettébb izgalmas módon gazdagíthatja velük az enteriőrt, persze jelképesen: háromdimenziós faldekorációként vagy meghökkentő asztalközépként, selyem- és bársonyhuzatos díszpárnák hímzett ékességeként, sőt kerámiára applikálva is.     


Ha az esőerdők páradús, vadregényes világát kívánjuk magunk körül érezni, választhatunk sok-sok natúr anyagot a dinamikus, élénk trópusi ornamentika mellé, mondhatni, annak lecsendesítésére – így természetközeli, visszafogott egzotikummal fűszerezett miliőben ejtőzhetünk. A bambusz, rattan, szizál, mangófa telitalálat - bármelyikkel kombináljuk is, a bohém lelkeknek, valós vagy képzeletbeli világutazóknak minden bizonnyal ínyükre lesz a végeredmény.


Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a „kevesebb több” elvét megvétózó maximalista stílussal: merész eklektikája, telt, mély, legtöbbször pazar drágakőre emlékeztető színei, a luxus érzetével kecsegtető drága matériái, nemesfémek iránti rajongása remekül illik a buja délszaki növény- és állatmintákhoz, tobzódásuk egészen drámai  hangvételű belső tereket szül.
 
Az art deco és a vele előszeretettel kokettáló glamour favoritjai között ugyancsak ott vannak a távoli tájak bűverejével a szemlélőt megigéző díszítőelemek.


A letisztultság kedvelőinek sem kell lemondaniuk a forró égövi motívumokról – éppen ellenkezőleg: a fegyelmezett, sokszor geometriai formákhoz, a sallangmentes felületek simaságához éppen erre a csipetnyi egzotikumra lehet szükség, hogy emberközelivé váljon a puritán lakásbelső. Sőt: az egyszerű, de látványos vonalvezetés tökéletesen kihangsúlyozza a komplikált, domináns mintákat.


Mi az, amit ne hagyjunk ki a lakberendezésben ínyencségnek számító trópusi receptből, bármelyik stílust preferáljuk is? Íme:
 
a klorofillt, hiszen zöld szín nélkül nincsen dzsungel: legjobb, ha egyenesen a méregzöldet használjuk, de nem tévedhetünk az Amazonas-zöld, a jade-, kaméleon-, kolibri-, sőt a hernyó- vagy bogárzöld árnyalatra voksolva sem
a túlzást, legalábbis a dimenziókat illetően: ha levél, legyen nagy – itt most tényleg a méret a lényeg! –, ha virág, minél élénkebb színű!
a környezetismeretből tanultakat: a jószágok közül a természetben is együtt előforduló vadakat invitáljuk meg – ha nem azonos habitatból toborozzuk őket, a végén még a cirkuszban érezzük magunkat, amit persze nem szeretnénk
a kézzelfogható leveleket, szirmokat: hagyjuk, hogy a flóra „kiléphessen” a tapéta, kelme vagy papírkép, netán festmény fogságából – impozáns szobanövényként, cserepes virágként is megjelenve igazi, taktilis dzsungelfílingben is részesítenek bennünket (akinek nem zöld a hüvelykujja, szerezzen be egy-két, a valódival vetekedő faux példányt)!


Ha van bennünk egy kis kurázsi, no meg egy jó adag kalandvágy, szó szerint paradicsomi állapotokat teremthetünk –  a nyár beköszöntével pláne jól esik majd egy kis trópusi vakáció, ha csak a négy fal között is.


Képek forrása: wedgwood.com, kare-design.com / kare-design.com/hu / kare.at, remodelstudio.hu, leguanburkolat.hu, iddesign.hu, diego.hu, slamp.com, thdesign.hu / calligaris.com

Vissza
EN