Vissza a lap tetejére

Mintatár: A gyümölcs mint díszítőmotívum

Kategóriák

2022.09.15.

MINTATÁR

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

Lédús és zamatos, édes, savanykás, fanyar, egzotikus vagy hazai – a gyümölcsre minden évszakban vágyunk.

Asztalunkra nemcsak szezonális finomságként kerülhet, de látványos dekorációként is: egy jól megválasztott üvegtálba, formatervezett kínálóba, naturális anyagból készült kosárkába halmozva vonzó, színpompás asztalközép lehet.Persze másképp is alkalmazhatjuk, ha lakótereink csinosítása a cél: a gyümölcs kisebb-nagyobb díszítőmotívumként ugyanúgy megjelenhet.
 
Az idők során számtalan módon varázsolta otthonainkat lakályosabbá, esztétikusabbá a természet eme különleges ajándéka – egyesekről ókori mítoszokban olvashatunk, másokat ködös legendák öveznek. Sok fajtájuk szimbolikus jelentést hordoz, melyet elsősorban képzőművészek lenyűgöző és beszédes alkotásaiban érhetünk tetten. 
Ne feltétlenül szobrok vagy festmények jussanak eszünkbe: halhatatlanná vált ornamentumokat szőttek textíliába, majd nyomtattak tapétára – gondoljunk csak William Morris híres, mindmáig közkedvelt ismétlődő mintájára, az epertolvaj madárkát ábrázolóra – az elcsent gyümölcsnek ugyanakkora szerepe van, mint a fauna szárnyas képviselőjének vagy a háttérben burjánzó flórának.A lakberendezésre specializálódott gyártók szebbnél szebb portékákkal rukkolnak elő: mint bőségszaruból a termőföld értékes kincsei, úgy ömlik elénk a temérdek gyümölcsminta. Pazar kelmékben dúskálhatunk (függönynek és kárpitnak valóban egyaránt), hideg- és melegburkolatok közül válogathatunk (főképp vertikális felületeink védelméhez), nemes porcelán étkészleteken köszönnek viszont kertünk javai, dekortárgyak öltik magukra szemet gyönyörködtető formáikat, poszterek és nyomatok kínálják őket tálcán (olykor egészen stilizáltan megrajzolva lényegüket). Ne feledjük: ha maradandó matérián jelennek meg ezek a motívumok, nem pusztán az adott évszakban vesznek majd körül bennünket – érdemes hát alaposan megfontolni, hol lesz a helyük. Az eklektika engedékeny műfaj, de nem árt latolgatni: déligyümölcsök társaságában kívánjuk-e tölteni a karácsonyt, ha mondjuk egészen klasszikus hangvételűre tervezzük azt… 

Amennyiben maximalista stílusú miliőben élünk, bizonyára találkoztunk már hasonló problematikával, s bírunk némi rutinnal – a kezdő otthonszépítők azonban legyenek inkább óvatosak.Rizikómentes megoldás, ha – mint oly sok egyebet illetően – kisebb, kevésbé költséges, könnyen cserélhető darabokon kísérletezünk a gyümölcsmintával. Beleszerettünk valamibe első látásra, netán dizájnklasszikusról van szó? Ha néhány nap (hét) elteltével sem csökken lelkesedésünk, és még mindig sóvárgunk utána, mondjunk rá igent. Álmaink netovábbja egy ideig garantáltan boldogít bennünket – ráérünk a rajongás elmúltával dönteni sorsáról –, az örökzöld, ikonikus darab pedig hamar elkel: valamelyik fanatikus gyűjtő szemet vet rá, elég meghirdetnünk.Díszpárnahuzatra, takarékos printre, apróbb dekortárgyakra voksolva nincs tehát vesztenivalónk: szüreteljük le a fantáziánkat fogva tartó, óhajtott ornamentumokat, váljanak enteriőrjeink javára, nem baj, ha csupán egy szezon erejéig élvezzük a csemegét.  Legyünk elővigyázatosak méretes bútordarab kárpitozásakor: nem elhanyagolható a költségvonzata. Pláne, ha a kérdéses mobília kedves a szívünknek, és nem búcsúznánk el tőle – megint áthúzni, mert ráuntunk az amúgy mesés mintázatú szövetre, nagy falat. Az eredmény persze lélegzetelállító lehet nem mindennapi szövettel – mélyítsük el önismeretünket, s akkor vágjunk bele, amikor már pontosan tudjuk, mi illik hozzánk igazán!

Egyetlen impozáns, gyümölcsöt imitáló vagy azzal ékesített objektum fókuszpontként viheti a prímet – ha ismerjük (vagy nem, de teszünk érte, hogy megismerjük) Enzo Mari puritánságukban zseniális grafikáit, az almát és a körtét prezentálókat, megértjük, hogyan lehetséges mindez.

Gyengéink a ritka tárgyak? Káprázatos kollekciót gyűjthetünk például éteri üvegkreációkból. A formatervezők képesek ihletforrásukat sajátos, sosem látott módon megragadni – a materializálódott produktum magáért beszél.A trendek fel-felkapnak egy motívumot: hosszú évek óta tombol, s nem tűnik csillapodni a dzsungelmánia: a népes állatsereglettel együtt jár a virág- és gyümölcsözön. Dívaként hódít az ananász – talán a legnagyobb favorit mostanság. Reneszánszát éli a bemutatandókat esszenciális elemeikre redukáló, mégis izgalmas retró – a skandináv stílus ugyanezt a lényegretörő szimplicitást részesíti előnyben.Az eleganciájában letisztult art deco (neo deco) szintén divatos – fémes színvilágához, egzotikum iránti vonzódásához kiválóan passzolnak a messzi vidékeket idéző, ragyogó dísztárgyak – akár a fent említett ananász.

Modern vagy klasszikus, komoly vagy játékos megközelítésben, a taglalt minta megér egy próbát.    
Ízletes és ízléses - nyúljunk utána bátran!Képek forrása: iittala.com, rawpixel.com, iddesign.com, remodelstudio.hu, kare-design.com/hu / kare.ch, leguanburkolat.hu, wedgwood.com

Vissza
EN