Vissza a lap tetejére

Mintatár: Csíkok, párhuzamos vonalak

Kategóriák

2022.08.17.

MINTATÁR

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

A csíkos örök – akár saját magunk, akár lakótereink felöltöztetéséről van szó. 


Egyszerűségében sokoldalú minta, mely sosem megy ki a divatból, és – túlzás nélkül mondható – bármely stílushoz kaméleon módjára képes alkalmazkodni.



Megkérdőjelezhetetlen ornamentuma a klasszikus hangvételű terek fegyelmezett eleganciájának, például káprázatos kelmébe szőve, az ábrándos-romantikus lányszobáknak leheletfinom bájt kölcsönző pasztellszínű tapétákra festve, de felfedezhetjük a rusztikus stílus nyers, naturális, zsákvászonra emlékeztető textíliáin, s pimaszul becsapja érzékeinket, ha a szemfényvesztő op-art bűvészkedik vele.


A halvány vagy rokon árnyalatokban rétegezett (ton sur ton) csíkok szolid mozgalmasságukkal keltik fel figyelmünket, elűzve a monokróm felületek olykor fenyegetőnek tetsző unalmát. Telt, sőt harsány színekben, hátterükkel vagy egymással erős kontrasztot alkotva viszont kíméletlenül „odacsapnak” – vibrálnak, vizuális vihart kavarnak.

 
Bizonyos színpárok szinte állandósultak, a hozzájuk társított képzetektől nehéz elszakadni: a fekete-fehér a párizsi glamour szinonímája, míg a sötétkék-fehér a közkedvelt matróz-trendé. (Mindkét duó fűszerezhető egy kis pirossal – a végeredmény sikkesebb és még inkább tengerészhez méltó lesz!) 


A párhuzamos vonalak vastagsága, ismétlődésük szabályos vagy szabálytalan ritmusa ugyancsak meghatározza a látványt és befolyásolja a tér hangulatát. A hajszálcsíkok diszkrétek és lágyak, a vastagabb sávoknak mintha súlyuk lenne.
 
Természetesen a csíkozás iránya sem közömbös. Mindenki tudja, nem szorul magyarázatral: a csíkok vízszintesen futva optikailag szélesítik, függőlegesen haladva pedig nyújtják a teret.


Csíkot csíkkal? Lehet! Némi mértéktartással az itt-ott következetesen visszaköszönő, akár eltérő megjelenésű vonalak izgalmas, dinamikus összképet garantálnak – nem árt persze óvatosan bánni velük, és fokozatosan adagolni őket, főleg akkor, ha nem vagyunk biztos kezű enteriőrtervezők. A csíkok stílus- és színvilága álljon harmóniában – úgy egymással, mint a helyiség többi részével, berendezési tárgyával!


A bátrabbak más mintákat is keverhetnek a csíkokkal: érdemes szakavatott segítséget kérni, de legalábbis rengeteg inspirációs képet tanulmányozni ahhoz, hogy ne nyúljunk mellé! Pöttyökkel é körökkel, egyéb geometrikus alakzatokkal, levél- és virágmotívummal kiválóan működnek!
 
Ökölszabályként tartsuk észben: a siker kulcsa leginkább a léptékben rejlik (a már említetteken túl).S hogy hol engedjünk szabad teret fantáziánknak, ha ezzel a díszítőelemmel kívánjuk otthonunkat kellemesebbé varázsolni? 
 
A lehetőségek tárháza meglehetősen gazdag, jó ötlet lehet kipróbálni:
 
lakástextílián (mivel könnyen cserélhető, ha mégis visszakoznánk – kezdjük a jolly jokert jelentő díszpárnahuzatokkal!)
 
dekortárgyakon (kísérletezzünk az apróbbakkal: míves cukortartóval, bögrével, tányérokkal, konyhai tárolókkal, irattartó mappákkal)
 
fókuszpontnak szánt mobílián (egy kisebb, megfizethető dizájnportéka akkor sem marad parlagon, ha végül nem válik be, előbb-utóbb gazdára lel)
 
pamutszőnyegen (hiszen ez kevésbé költséges, praktikus, barátságos, igazi passepartout)
 
kortárs alkotó nevével fémjelzett printen (a hozzá illő keret is sokat számít!)
 
háromdimenziós hatású hidegburkolaton (vigyázat, ez hosszabb időre szóló választás!)
 
tapétán (a takarékosabb fajtából, vagy ha drágábbra voksolunk, az legyen szerelemdarab – nem kell bonbonosdobozként kibélelni az egész helyiséget, elég egy falszakasz, mondjuk az előszobai konzolasztal környékén vagy a hálóban, az ágy mögött).
 
Építészeti elemekkel is becsempészhetjük otthonunkba a csíkokat: egy szép, letisztult korláttal, karakteres, mértaniságával lenyűgöző lépcsővel, látszógerendákkal.

 
Még mindig kételyeink vannak, félünk az egyenes vonalak esetleges merevségétől? Ne feledjük: a természet is bővelkedik csíkokban, méghozzá nem akármilyenekben! 
 
Ott vannak a rattan, a bambusz, a fűszövet felhasználásával készült produktumok textúrájában, a fa csodálatos erezetében – a most divatos bordázat kiemeli ez utóbbit.


A fauna számos képviselője is pompásabbnál pompásabb bundát hord, kevésbé szigorú csíkmintával: cseppnyi egzotikummal is megbolondítjuk a bennünket körülvevő miliőt, ha példának okáért egy nagyragadozó költözik be hozzánk – persze csak képletesen…

 
Képek forrása: ringandrosso.hu / tecnografica.net, leguanburkolat.hu, wedgwood.com, queenhometextil.com / alhambrafabrics.com, kare-design.com/hu / kare.ch, iddesign.hu, iittala.com

Vissza
EN