Vissza a lap tetejére

Mintatár: Florális motívumok

Kategóriák

2022.05.25.

MINTATÁR

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

Nemzetközi és hazai lakberendezési magazinok friss kiadásainak oldalain, népszerű online inspirációs felületeket böngészve, bemutatótermekben járva lépten-nyomon beléjük botlunk, így azt gondolhatnánk, az aktuális trendhullámok kapták hátukra a címben szereplő mintákat.  
 
Rajonghatunk értük vagy lehetünk éppen allergiásak rájuk, úgy a természetben, mint a lakberendezés mezején – a virágok és az azok ihlette ornamentika megkerülhetetlenek.

 

Felidézhetik bennünk a hamisítatlan angol vidéki házikójában éldegélő Miss Marple-t, amint rózsás szövettel kárpitozott füles foteljében ülve kötöget, s így óhatatlanul a nosztalgikus, békés hangulat szimbólumává lépnek elő (netalántán a „vénkisasszonyos” jelzővel bélyegezzük meg őket).
 
Romantikus lányszobákban ki ne álmodna halvány pasztellszínekben szerénykedő, apró, csupa báj virágdíszítésről?  

Hálónk tervezgetésekor ihletforrásunkul szolgálhatnak híres-hírhedt dívák buja budoárjai, ahol a dús szirmú, igéző indákba tekeredő, terebélyes, gyakran az egzotikum varázsával hívogató florális motívumok dominálnak.  

A rebellis retró szerelmeseiként nem bánjuk, ha mind a léptéket, mind a színárnyalatokat tekintve túlzó virágmintáktól harsog környezetünk – amennyiben viszont a megszelídült, örökzöld dizájnklasszikusokat „termő” századközépi modern stílus (mid-century modern) hívei vagyunk inkább, vélhetően csak az esszenciájukra redukált, erősen stilizált, tiszta vonalakkal megrajzolt növényi (és bármilyen egyéb) dekorációs elemeket tűrjük meg magunk körül, a vad színorgiát nem.   

Egy biztos: a virág mint díszítőmotívum maradandó: volt, van és lesz – ahogyan a divatban, úgy a lakberendezésben is kiirthatatlanul gyökeret eresztett (!), időről időre főszereplőként üti fel tarka, esetleg monokróm, vagy az aktuális trendek által fekete-fehérre festett fejét, hogy újra elbűvölje a szépségre szomjúhozó és természetközeliségre vágyó publikumot.


Azt gondolnánk, a fent említett közönség kizárólag lágy, nőies, puha, fényes nappal is ábrándozásra csábító enteriőröket óhajt, holott ez nem így van. Akármilyen furcsának tetszik is elsőre, Flóra – a római mitológiában minden virágok és a tavasz istennője – múzsája lehet kifejezetten markáns, maszkulin hangvételű tereknek is.


   
Íme, néhány trükk a florális minták alkalmazásához, az izgalmas összhatás eléréséhez:
 
ahogyan a természetben is elválaszthatatlanok a flóra és a fauna képviselői, a lakásbelsőkben is gyakran együtt ábrázolják őket – képzeletben elvezethetnek bennünket egészen távoli tájakra, de közelebbi, ismerős helyeket is eszünkbe juttathatnak, akár gyermekkori nyaraink vadvirágos rétjeit
a kisebb, szelíd virágmotívumok finoman harmonizálnak az apró pöttyökkel, hajszálvékony csíkokkal, de a vidám, könnyed pasztell kockákkal is jól megférnek, elsősorban vidékies, klasszikus vagy vintázs miliőben
a nagyobb méretű florális dekorelemek önmagukban is vonzzák a tekintetet, legjobb hát, ha hagyjuk őket érvényesülni: a bennük megjelenő tónusok egyike remekül kiegészíti őket, de a fekete vagy a fehér (netán ezek mindig nyerő párosa) is elegánsan tompítja erejüket, a túlzásokat kerülendő
a vizuális élvezeteket halmozó maximalista irányzat ugyanakkor arra biztat bennünket, hogy bátran, sőt, egyenesen vakmerően (ám változatlanul ízlésesen) tobzódjunk a különféle ornamentumokban, élénk színekben, fémes árnyalatokban  – ilyenkor nemhogy a kevesebb a több, még a sok sem elég 
egy-egy régió tipikus atmoszféráját megelevenítő enteriőrökben az őshonos virágzó növények motívumaihoz társítsunk egyéb, az adott kultúrára jellemző színeket és anyagokat, hogy ezek tovább erősítsék a hangulatot (orientális stílus esetében például a tapétát ékesítő cseresznyevirágokhoz voksoljunk feketére lakkozott bútorra, rizspapírból készült lámpákra, selyemlegyezőre, aranyszállal hímzett paravánra).

A szívünknek kedves és otthonunkba leginkább illő virágmotívumok beszőhetik a falakat tapétán, elterülhetnek lábunk előtt, díszíthetik ágyneműnket (mintha parányi tündérek ujjai vetettek volna számunkra mesebeli nyoszolyát), de mosolyoghatnak ránk szépen terített asztalunk textíliáiról, porcelán teáskészletünkről is.


A megszokottól eltérően, a legváratlanabb módon bármilyen mobílián, kiegészítőn, dekortárgyon is felbukkanhatnak a terek lakóit garantáltan jókedvre derítő egynyáriak, évelők, hagymások és ernyősök, bugások vagy fürtösök, burjánzásuknak csak a tervezői fantázia szab határt – sőt, talán még az sem!


Telepedhetünk hortenziaszirmokkal meghintett dizájnfotelbe – üde rózsaszínjét csak azé a szemüvegé múlja felül, amelyen át a valóságot szemléljük majd ejtőzés közben.


Mikroklíma ide vagy oda, szobáink négy fala közt nyílhatnak fényvirágok –  némelyek helyhez sem kötöttek: illat helyett kellemes világosságot teremtenek, élvezhetőbbé téve a teraszon töltött langyos tavaszi-nyári estéket.Ha eddig nem volt merszünk felvirágoztatni otthonunkat, itt az ideje, hogy elszánjuk rá magunkat, de legalábbis elültessük elménkben a gondolat csíráját!


Képek forrása: wedgwood.com, leguanburkolat.hu, kare-design.com, kare-design.com/hu, moooi.com, iddesign.hu, slamp.com

Vissza
EN