Vissza a lap tetejére

Mintatár: Halszálka- és chevron minta

Kategóriák

2022.04.18.

MINTATÁR

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

Nemzetközi és hazai lakberendezési magazinok friss kiadásainak oldalain, népszerű online inspirációs felületeket böngészve, bemutatótermekben járva lépten-nyomon beléjük botlunk, így azt gondolhatnánk, az aktuális trendhullámok kapták hátukra a címben szereplő mintákat.  

Valóban felkapottak manapság, de ne essünk abba a tévedésbe, hogy ez egy átmeneti jelenség: sokkal inkább töretlen népszerűségnek örvendő motívumokról van szó, melyeket, akárcsak a divat, úgy a lakberendezés világa is reflektorfénybe állít időről időre. 


 
A halszálkaminta (elnevezése egyértelműen utal a hering csontos vázával mutatott hasonlóságra) különösen hosszú történelmi múltra tekint vissza: már az ókori rómaiak is rájöttek, hogy az általuk épített utak sokkal stabilabbak lesznek, ha a kavicságyban elhelyezett téglákat V alakban illesztik egymáshoz – így tulajdonképpen a minta először az opus spicatum kifejezéssel emlegetett technika révén érhető tetten.

Padozatok, falazatok is készültek ezzel az eljárással, még a középkorban is. Az ókori Egyiptomban az előkelők ékszerein bukkant fel díszítésként. Írországban a régészek lószőrből készített halszálkamintás ruhadarabon találkoztak vele (azóta a textilipari termékek örökzöld kedvencévé avanzsált), Észak-Amerikában az indián őslakosok fonták kosaraikat a halszálkamintát követve.


 
A XVI. századi Franciaországban parkettalerakási módként hódított – egyik első szép példája a fontainebleau-i kastély galériájának padlója. Ugyancsak diadalútjára indult a chevron mintában lerakott parketta is: kifinomult eleganciája minden előkelő rezidencia szimbóluma lett.

A chevron motívum históriája az ókori görög kerámiaművészetben alkalmazott ornamentikáig vezet vissza, de a szőtteseken is megjelent. Fontos szerepet töltött be a középkori heraldikában, sőt később is a katonai rendfokozatok konstans eleme maradt. 

A cikcakkvonalban futó minták első ránézésre szinte a megszólalásig hasonlítanak egymásra: dinamikusak, ám fegyelmezettségüknek köszönhetően nem szertelenek, józanul mértéktartóak.


 
Jól megvizsgálva őket azt láthatjuk, hogy a halszálkaminta esetében az elemek vége 90 fokos szögben van levágva, az egyik lap hosszabb oldala a másik rövid oldalához illeszkedik. A minta által kirajzolt cikcakkvonal lépcsőzetes megtörik.

A chevron minta ezzel szemben folyamatos, az egyes idomok 45 (néha 30 / 60) fokos szögben levágott végei egyetlen csúcspontban futnak össze, nyíl alakot formálva. 


 
Mivel látványos minták, érdemes minél nagyobb szabad felületen megmutatni, nem pedig szőnyeggel eltakarni őket. Ha a halszálka- vagy a chevron minta (nevezik francia halszálkának is!) a talpunk alá kerül padlóburkolatként, jó tudni, hogy a kisebb elemek a klasszikus stílushoz passzolnak leginkább, míg a nagyobb méretűek főleg a modern miliőben állják meg a helyüket. 

A világos színek friss, fiatalos enteriőrökbe illenek, a komolyabb sötétek méltóságteljes és ünnepélyes terekbe, de nincs kőbe vésett szabály, a fentiek csak irányadók, kedvünkre kísérletezhetünk, hiszen az épített környezet és a berendezési tárgyak is nagyban meghatározzák a végső hangulatot.


  
Rajzolata okán mindkét motívum önmagában is mutatós, a lapok szín- vagy legalább árnyalatbeli különbségével, a homogenitás csipetnyi megbolondításával azonban tovább fokozható a vizuális izgalom.


 
A dizájnergéniuszok keze nyomán születő parádés burkolatkollekciók legmerészebb elképzeléseinket is túlszárnyalják, rafinériájuk extra adag játékossággal tölti meg a teret.


 
A halszálka- vagy chevron nemcsak faparkettaként, de egyéb meleg- és hidegburkolatként is díszítheti otthonunkat, sőt, a falra is felkúszhat. Konyhai hátfal kialakításához bátran voksolhatunk például színes metrócsempére is, a végeredmény impozáns lesz, anélkül, hogy túlzásokba esnénk.

Választhatjuk őket tapétára is – az egymással rokon színtónusok visszafogott, de szemet gyönyörködtető látványt garantálnak, nem kell attól tartanunk, hogy vibrálásuk nyugtalanságot teremt.  


 
Bútorfrontokon nem mindennapi küllemet kölcsönöznek a mobíliáknak, első látásra meghökkentő lehet a “helycsere”, ám kétségtelenül lenyűgöző.


 
Akár egy csipetnyi elegancia, akár egy kis dinamika hiányzik lakókörnyezetünkből, segítségül hívhatjuk a halszálka- és chevron mintát – hegyes csúcsokat, fegyelmezett szögeket kedvelők előnyben!


 
Képek forrása: maxparketta.hu, commons.wikimedia.org, pannoniaparketta.hu / mardeganlegno.com, paradorparketta.hu / parador.de, queenhometextil.com, iddesign.hu

Vissza
EN