Vissza a lap tetejére

Mintatár: Hullámos vonalak

Kategóriák

2022.07.25.

MINTATÁR

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

Nemzetközi és hazai lakberendezési magazinok friss kiadásainak oldalain, népszerű online inspirációs felületeket böngészve, bemutatótermekben járva lépten-nyomon beléjük botlunk, így azt gondolhatnánk, az aktuális trendhullámok kapták hátukra a címben szereplő mintákat.  
 
A lakberendezésben gyakran használt minták tanulmányozása során a kánikula kellős közepén keresve sem találhatnánk üdítőbb motívumot a hullámnál.


 
Szelíd, ritmikusan ismétlődő ívei kellemesen elringatják a szemlélőt, éppen csak annyi mozgalmasságot visznek a látványba, amennyi elegendő a monotónia megtöréséhez.


 
A hullámvonalaknak persze nem kell feltétlenül teljesen fegyelmezetten, szabályos egymásutániságban fodrozódniuk, tehetik azt akár tetszőleges ütemben, eltérő amplitúdóval is. 


Sőt, kavargó, magukba szippantó örvényekké is alakulhatnak, fokozva ezzel az elénk táruló vizuális izgalmakat.   
Természeténél fogva a hullámhoz legtöbbször azonnal a nagy vízfelületek ideáját társítjuk – inkább hideg, de legalábbis hűvös színeket, mélyeket és telítetteket pont úgy, mint könnyed, világos pasztelleket: indigókéket, gleccserkéket, matróz- vagy búvárkéket, ultramarint, Balaton-kéket, akvamarinkéket, víz-, tenger- vagy tózöldet, Nílus-zöldet.


 
Ne feledjük azonban, hogy a harmonikus vonalak másutt is előfordulnak környezetünkben: a szél által sodort futóhomok lágy, finom textúrájához meleg színpaletta dukál, s ugyanúgy megnyugtató, langyos neutrális tónusok sejlenek fel bennünk, ha a hullámzó búzamezők látványát képzeljük el. A franciakertek gondosan formára nyírt kacskaringóinak élénk- és mélyzöldjei is megihlethetik az otthonszépítőket, de természetes inspirációval szolgál a frissen szántott föld porhanyós feketéje vagy a vulkáni hegységek szinte marsbéli tájra emlékeztető, gazdag vörösesbarnákból és ásványi szürkékből álló repertoárja is. 


 
A hullámok begyűrűzhetnek otthonunk bármely szegletébe, nem kell megtorpanniuk a fürdőszoba falicsempéjén. Noha a vidám díszítőelem létjogosultsága a vizes helyiségekben kétségbevonhatatlan, érdemes tudni, hogy jóval tovább merészkedhetünk. Amennyiben számunkra mégis ide kívánkozik leginkább a hullámos minta, megjeleníthetjük a vertikális felületeken nemcsak két-, de háromdimenziós formában is. Napjainkban hódítanak a strukturált hidegburkolatok: hol mélyebb hol sekélyebb íveik a monokróm lapokat különlegessé és kifinomulttá teszik, ügyesen megtervezett világítással pedig kiemelhetjük őket.

A klasszikus kék-fehér duó örök favorit, komolyabb vagy bóhókásabb hangvételben is üdülőfílinget teremt. Ha egész évben vízközelben szeretnénk vakációzni a reggeli és esti tisztálkodás közben, erősíthetjük az atmoszférát a partvidék jellegzetes, érdekesen felvonultatott dekorációs kellékeivel. A nonstop nyaralásra vágyók közül az óvatosabbak érjék be néhány hullámmintás törülközővel, tengerillatú aromagyertyával.


 
Más lakóterekben tartózkodva is gyönyörködnénk a hullámvonalak esztétikumában?

  
 
Ha igen, voksolhatunk:
 
mutatós tapétára: lehetőleg ne a korábbi divatőrület tárgyaként ünnepelt, inkább idejétmúlt, semmint markáns retró típusokra – választottunk képviseljen vadonatúj dizájnt, olyan frisset, amilyen maga a hullám keltette érzés
 
süppedős szőnyegre: akár egyszínűre, akár tarkabarkára, egy karakteres darab vinni fogja a prímet – az áhított hangulat és stílus meghatározó, de gondoljuk át a feljebb írtakat is, és ha bármelyik természet nyújtotta példa megragadja a fantáziánkat, boldogan sétálgathatunk talpunkat kényeztető hullámos vonalak mentén, legyen az pusztán a szőnyegbe beleszövött szín vagy durvább textúra
 
gömbölyded, lekerekített bútorokra: abszolút trendinek számítanak, s nem csupán szigorú mértani testeket utánozhatnak, hanem kombinálhatják is azokat – így a tervező keze nyomán születő dizájn a hullámokat is imitálhatja
 
háromdimenziós hatású bútorfrontokra: ahogyan a burkolatoknak, úgy ezeknek a kisebb-nagyobb felületeknek is jót tesz a térbeliség játéka – bár a hófehér szekrényajtók puritánságukban is a legtöbb szoba előnyére válnak, nem baj, ha „megbolondítjuk” őket ezzel a pici extrával, hiszen letisztultságuk nem vész el
 
puha lakástextíliákra – a díszpárnahuzattól kezdve a függönyön át az ágyneműig mindenféle kelmén tetszetős ez az ornamentum
 
faliképekre: lehetnek absztrakt vagy egészen konkrét témájúak, részletgazdagságukban bonyolultak vagy stilizáltak, szívesen kalandozik majd el rajtuk a tekintetünk – a tradicionális nyomatok, festmények hordozóanyagain túl szenzációs alternatíva az üveg és a tükör is, mely éterisége, áttetszősége, illetve reflexiója révén páratlan potenciált rejt
 
dekoratív tányérokra, poharakra – kerámiába égetve, porcelánra festve, szájjal fúvott üvegportékák mintájaként a hullámok akkor is ringhatnak körülöttünk, amikor az asztalnál ülünk. 


        
Ha kedvünk támadt ezzel a szelíd, megannyi módon alkalmazható motívummal díszíteni otthonunkat, ne féljünk fejest ugrani az általa kínált lehetőségek tengerébe – vessük magunkat bátran a hullámok közé! 

Képek forrása: natuzzi.com/hu, leguanburkolat.hu, moooi.com, ringandrosso.hu, kare-design.com/hu, royalcopenhagen.com

Vissza
EN